Mayıs ayı içerisinde Resmi Gazete’de “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği”nde yeni düzenlemeler yayınlandı. Yeni yönetmelikte doğru olan düzenlemeler de vardı eksik kalan düzenlemeler de…
Depremden sonra acil bir şekilde yayımlanan yeni yönetmelikte meslek odalarının görüşlerinin dikkate alınmadığını görüyoruz. Tıpkı şantiye şefliği yasasında olduğu gibi maalesef bu konuda da TMMOB’nin görüşleri kulak ardı edildi.
Henüz artçı depremler bile bitmeden, tüm uyarılara rağmen deprem bölgesindeki yeni yapılaşmalara onay veren kişilerin, bu yayınlanan yönetmelikte TMMOB’den görüş almalarını beklemek zaten çok iyimser olurdu.
Yeni yönetmelikteki bazı değişikler şunlardı;
Ama asıl sorun olan mevcut yapılarımıza ne olacak? Elimizde bu yönetmeliğe uyan ‘yapı yok’!
Hadi bunu da düşünmediniz, ya şunları düşündünüz mü?
Meslekte imzasını kiralayan kişiler en büyük sorunken yine bu konuyu ele almadınız?
Bunun sebebi imza kiralayarak işlerine devam eden müteahhitlerin seçim öncesi tepkisinden mi korkmak, yoksa başka sebepleri mi var?
Genç mühendisler ve mimarlar ile görüştüğümde yeni yasada getirilen yıl kısıtlaması yerine, meslekte yeterlilik sınavlarının olmasının daha doğru olacağını ifade ettiler. Haksız da sayılmıyorlar, bir mühendis olarak ben de bu konuda aynı fikirdeyim.
Mesleğini bir ömür yapmayan kişilerin imzasını kiralama yoluna giderek kazanç sağlaması ondan daha yetkin genç arkadaşlarımıza haksızlık olmaz mı?
Ofislerde çalışan mimarlar ve mühendisler projeleri kendileri çizmelerine rağmen iş müelliflik kısmına gelince imzayı patronları atıyor. Peki bu arkadaşlarımız kendi ofislerini açmak ve büyük projeler çizmek istedikleri zaman ne olacak? Maalesef o projeleri çizip onaylatma yetkileri olmayacak. Çünkü yönetmelikteki yeni düzenleme müellif yetkisini doğrudan attığı imza sayısına bağlıyor. Yani geçmişte başkalarının altında çalışırken çizdiği onca proje, yetkili kurumlarca çöp sayılıyor.
Bakalım yetki mercileri bunu ne zaman görmek isteyecekler?