Türkiye obezleşiyor: Avrupa’nın en obez ülkesiyiz

Bursa Tabip Odası Sürekli Tıp Eğitimleri kapsamında obezite hakkında bilgilendirme yapan Doç. Dr. Pınar Şişman, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye’de her 3 kişiden birinin obez olduğunu belirtti.

Türkiye obezleşiyor: Avrupa’nın en obez ülkesiyiz
Yayınlama: 04.11.2022
A+
A-

Bursa Tabip Odası Sürekli Tıp Eğitimleri kapsamında Doç. Dr. Pınar Şişman, Bursa Akademik Odalar Birliği’nde bulunan Türkan Saylan Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte obezite hakkında sunum yaptı.

Obeziteyi, vücut kompozisyonunda insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek düzeyde yağ miktarının artışı olarak tanımlayan Şişman, bu durumun erişkin, genç ve hatta çocuklarda giderek yaygınlaştığını ifade etti.

Doç. Dr. Pınar Şişman

TÜRKİYE AVRUPA’NIN EN OBEZ ÜLKESİ

TTB Sürekli Tıp Eğitimi Kredilendirme Kurulu tarafından kredilendirilen etkinlikte bir sunum gerçekleştiren Dr. Şişman, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye’de her 3 kişiden birinin obez olduğunu belirtti. Türkiye’nin dünyanın en ‘obez’ ülkeleri sıralamasında dördüncü, Avrupa’da ise birinci olduğu bilgisini paylaşan Doç. Dr. Pınar Şişman, kadınlarda bu oranın daha fazla olduğunun altını çizdi.

Aşırı kalori tüketimi, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik obezitenin gelişimine neden oluyor.

TEŞHİS VE TEDAVİ ÖNEMLİ

Doç. Dr. Pınar Şişman, obeziteli bir birey değerlendirilirken obezitenin derecesinin belirlenmesi, obeziteye sebep olacak altta yatan bir hastalık olup olmadığının araştırılması ve obeziteye eşlik eden diyabet, hipertansiyon, kan yağlarında yükseklik, karaciğer yağlanması, kalp damar hastalıkları, inme, uyku apne sendromu gibi hastalıkların teşhis ve tedavisinin önemli olduğunu vurguladı.

KİLO VERME HIZI KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİYOR

Doç. Dr. Şişman’ın verdiği bilgilere göre tedavide kilo verme hızı kişiden kişiye göre değişebiliyor ancak haftalık ortalama yarım ile 1 kilo arasında kilo kaybı bekleniyor. İlerleyen dönemlerde ise kilo kaybı hızı düşebiliyor. Bu neden Doç. Dr. Şişman gerekli durumlarda diyet ve fiziksel aktiviteye ilaveten ilaçların ve cerrahi yöntemlerin de obezite tedavisinde yeri olduğunu belirtti.

TEDAVİ İÇİN YAŞAM TARZI DEĞİŞMELİ

Kişinin damak tadına uymayan, yapımı zor, aşırı maliyetli diyet programlarının sürdürülebilir olmayacağını ifade eden Doç. Dr. Pınar Şişman, obezitenin ilk tedavisinin yaşam tarzı değişikliği olduğunu belirterek, “Beslenme alışkanlıkları değişmeden, hareketli bir hayat sürdürmeden obezitenin tedavi edilmesi çok zordur. Tedavi gerçekleşse bile bunun sürekli olarak kalması için hastanın yaşam tarzını değiştirmesi şarttır” ifadelerini kullandı.