Bursa’da çevre örgütlerinden İznik Gölü eylemi: “Göl çevresinde fabrika istemiyoruz”

Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) iştirakı olan HEKTAŞ Ticaret Türk A.Ş’nin Orhangazi’de İznik Gölü’ne 150 metre mesafede tarım ürünleri etken madde üretimi, bakır sülfat üretimi ve kimyevi gübre üretim tesisi yapma planı çevre örgütleri ve İznik halkı tarafından protesto edildi.

Bursa’da çevre örgütlerinden İznik Gölü eylemi: “Göl çevresinde fabrika istemiyoruz”
Yayınlama: 25.04.2024
A+
A-

Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) iştirakı olan HEKTAŞ Ticaret Türk A.Ş’nin Gebze Organize Sanayi Bölgesinde hali hazırda faaliyet gösteren tarım ürünleri etken madde üretimi, bakır sülfat üretimi ve kimyevi gübre üretim tesisini Orhangazi ilçesinde İznik Gölü’ne 150 metre mesafede bulunan ve Bursa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak belirlenen bölgede yapma planı İznik halkı ve Bursa Çevre Platformu tarafından protesto edildi.

HEKTAŞ ÇED Süreci Halkı Bilgilendirme Toplantısı öncesi bir araya gelen halk ve çevre örgütleri bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

İZNİK, DİLOVASI’NA DÖNÜŞECEK

Açıklamada İznik Çevre ve Yaşam Platformu adına konuşan Ceren Tuncer, dünyanın iklim krizi, kimyasal kirlilik ve biyoçeşitlilik kaybıyla boğuşurken, İznik Gölü’nün de yağmacı ve talancı siyasi ve yöneticilerin elinde, ikinci Dilovası’na dönüştürülmekte olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin en büyük 5. gölü olan İznik’in su seviyesinin minumum işletme kotu olan 83,30 m. altına düştüğünü ve gölün artık alarm vermeye başladığını aktaran Tuncer, “Gölün suyunu çeken Cargill ve Gemlik Gübre fabrikalarının ardından, Varaka Kağıt Oluklu Mukavva Tesisine Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi. Buda yetmezmiş gibi HEKTAŞ kimyasal gübre, zehirli zirai ilaç ve bakır sülfat (göztaşı) üretimi için ÇED başvurusunda bulundu. Cargill ve Gemlik Gübre’den sonra İznik Gölü’ne bir hançer daha vurulmak isteniyor.” şeklinde konuştu.

İznik Gölü’nün çevresinde bir fabrika istemediklerini dile getiren Tuncer, “Bu sesleniş İznik Gölü içindir, değerlerimize, çevremize ve sahip çıkmak adına ve bizden sonraki nesillere yaşanılabilir bir İznik bırakmak hayali üzerinedir. Gelin ses verin sesimize. İznik Gölü’nü atık alanı olarak kullanmaktan vazgeçin.” dedi.

KALİTELİ TARIM ARAZİLERİ KAYBOLACAK

Darkalı Çevre ve Doğa Gönüllüleri Platformu adına konuşan Osman Hepgül ise tesisin kurulup faaliyete geçmesinin bölge için çok önemli olan kaliteli tarım arazilerinin kaybına, bölgenin sürdürülebilir yaşam özelliklerinin tahribine, tehlikeli atık ve hava kirliliği oluşumuna, hatta tarihi değerlerin yok olmasına kadar çeşitli zararlara sebebiyet vereceğini söyledi.

İznik Gölü’ne, tarım alanlarına, sulak ve karasal alandaki yaşamsal ekolojik dengeye, 3. derece sit alanı ilan edilen alanlara, tarihi ve kültürel mirasa, temiz havaya sahip çıktıklarını söyleyen Hepgül, “Tehlikeli atık depolama alanlarına, yıkıma, tahribata, toz ve gaz emisyonuna, zehirli atık üretimi ile yaratılacak geri dönülmez harabiyete, yoğunlaşmış trafiğe karşı duruyoruz.” dedi.

ÇEVRE HALKI ONAY VERMİYOR

Hepgül, firmanın ÇED başvurusu dosyasına Darkalı Çevre ve Doğa Gönüllüleri Platformu, İznik Çevre ve Yaşam Platformu, Çocuklar Hepimizin Eğitim ve Öğretimi Destekleme Derneği, İznik Atatürkçü Düşünce Derneği, CHP İznik İlçe Başkanlığı, İznik Ziraat Odası, Bursa Çevre Platformu, Kayın Ormanı Derneği ve çevre halkı olarak onay vermediklerini ifade etti.

Haber Merkezi