H.K.G davası 27 Şubat’a ertelendi

Hiranur Vakfı’nda H.K.G’nin maruz bırakıldığı cinsel istismara ilişkin açılan davada Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. İlk duruşma tutukluların tutukluluk hallerine devam kararı vererek ikinci duruşma için 27 Şubat’a gün verdi.

H.K.G davası 27 Şubat’a ertelendi
Yayınlama: 30.01.2023
A+
A-

Kamuoyunda H.K.G. davası olarak bilinen, İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nda yaşanan cinsel istismar davası İstanbul Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza’da görüldü. Vakfın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında zorla evlendirilmesi ve cinsel istismara uğramasına yönelik açılan davanın ilk duruşması 27 Şubat’a ertelendi. Gazeteduvar’dan Ferhat Yaşar’ın haberine göre mahkeme tutukluların, tutukluluk hallerinin haline karar verdi.

Mahkeme, Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel’in tutukluluk hallerinin devamına karar verdi ve bir sonraki duruşmanın 27 Şubat saat 9.30’da görülmesine hükmetti. Duruşmaların ‘genel ahlak’ gerekçesiyle kapalı görülmesine karar veren mahkeme Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın katılma talebi dışında baroların ve sivil toplum kuruluşlarının davaya katılma talebi reddetti.

İddianamede “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” ve “cinsel saldırı” suçlarından Kadir İstekli hakkında 30 yıldan az olmamak, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatma Gümüşel hakkında da 18 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası isteniyor.

Kartal’da bulunan İstanbul Anadolu Adliyesi 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmayı çok sayıda gazeteci, avukat, siyasi parti temsilcisi, sivil toplum kuruluşu izliyor. Adliye etrafında polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Duruşmayı izlemek için çok sayıda İsmailağa cemaati üyesi de adliyeye geldi. Cemaat üyeleri adliye önünde pankart ve dövizlerle tekbir getirip “AKP azgın azınlığa yol verme” sloganı attı.

2’inci Ağır Ceza Mahkemesi küçük olması nedeniyle duruşma adliyede bulunan iki katlı konferans salonuna alındı. Sanıklar için de yer ayrıldı.

Mahkeme heyeti salona 11.03’te girdi. Tutuklu sanık Kadir İstekli ile Yusuf Ziya Gümüşel duruşma salonuna saat 11.06’da getirildi. Mahkeme heyeti iki kadın ve bir erkekten oluşuyor. Mahkeme heyetine hakime Demet Akdağ başkanlık ediyor.

‘KANUN NEREDE, ANKARADA MI?’

Avukat Ömer Kavili, müdahillik taleplerini sorarak duruşmayı başlatan mahkeme başkanına önce duruşmanın başlatılması ve mütalaanın verilmesi gerektiğini belirterek itiraz etti. Mahkeme başkanı avukatların talepleri alıyor. Taleplerini dile getiren avukatlar mütalaanın okunarak duruşmanın başlatılması gerektiğini tekrarlıyor. Bazı avukatlar mahkemenin usule uygun yapıldığı zaman müdahillik talebinde bulunacağını söyledi. Talepler SEGBİS’in açılması ve iddianamenin okunması olarak belirtiliyor.

Avukat Ömer Kavilli, mahkeme başkanına doğru seslenerek, “Önce müdahillk taleplerini alarak salonu mu boşaltacaksınız? Kanun nerde, Ankara’da mı? Kanunsuzluktur. Savcıyı uyarıyorum” dedi. Mahkeme başkanı Akdağ, Kavilli’ye “Niye kızıyorsunuz? Kanun hiçbir yerde değil. Sözlerinize dikkat edin” yanıtını verdi. Ancak tüm itirazlara rağmen hakime müdahillik taleplerini almaya devam ederek mütalaanın okunmasını talep etmedi.

Avukatlara göre mahkeme heyeti, önce talepleri alacak, sonra da salonu boşaltarak duruşmanın gizli yapılmasına karar verecek. Bu nedenle mütalaanın okunmasında ısrar ediyorlar. Yaklaşık 50 baro temsilcisi aynı talepleri yineliyor. Avukat Ömer Kavilli bir kez daha ara karar verilmesi için mahkeme başkanına seslendi: “Bir karar verin. Usul esastan önce gelir. Kanun çiğniyorsunuz.” Avukatlar alkışlarla yaşanın durumu ve mahkeme heyetini protesto etti.

İtirazlar sonucunda mahkeme heyeti SEGBİS kaydını açtı. Savcının okuması gereken iddianameyi mahkeme başkanı okudu.

YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ

Mütalaasını açıklayan iddia makamı, duruşmaya gizlilik kararı getirilmesini ve kapalı yapılmasını talep etti. Mahkeme, suçtan zarar görme ihtimaline binaen duruşmanın kapalı yapılmasına ve yayım yasağı getirilmesine karar verdi. Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın müdahil olma talebi dışındaki tüm talepler reddedildi.

Duruşmaya 16.30’a kadar ara verildi.

UCİM: İSTİSMARIN TÜM AYRINTILARINI DUYDUK

Duruşmanın kapalı görülmesine ve yayın yasağı getirilmesine karar verilmesinin ardından Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Kartal Adliyesi önünde açıklama yapıldı. Dernek Başkanı Saadet Özkan, şunları söyledi:

“İçeride 6 yaşındaki bir çocuğun yaşadığı istismarın tüm ayrıntılarını duyduk. Derin bir üzüntü içindeyim. Bu tarihi davanın kapalı celse görülmesine karar verilmiştir. Türkiye’nin her yerinden avukatlar çocuğa sahip çıkmak için buraya geldiler. Eğer bugün istismarcılar dava sonucunda ceza almazlarsa birçok istismarın kapıları açılacaktır. Biz mücadeleye kanımızın son damlasına kadar devam edeceğiz.”

Haber Merkezi