Deprem uzmanından Bursa yorumu: Önümüzdeki günlerde 7.1 büyüklüğünde depremle sarsılabilir

Çanakkale’de meydana gelen depremin ardından Marmara’ya dikkat çeken uzmanlar, faylarda ciddi stres birikimi yaşandığını söyledi.

Deprem uzmanından Bursa yorumu: Önümüzdeki günlerde 7.1 büyüklüğünde depremle sarsılabilir
Yayınlama: 06.03.2024
A+
A-

Çanakkale’nin Yenice ilçesinde meydana gelen 4.9’luk depremin ardından Güney Marmara için endişe veren açıklamalar geldi. Fayın güney kolundaki gerilmeye dikkat çeken uzmanlar, olası büyük kırılma için İstanbul’dan çok Bursa, Balıkesir ve Çanakkale için afet uyarısı yapıyor.

Haber Global’den Mert İnan’a konuşan Prof. Dr. Osman Bektaş şunları söyledi:

“Marmara Denizi’nin altından geçen iki ana kol var. Biri kuzeyden, diğeri güneyden ilerliyor. Güney ve kuzey kollar arasında stres transferi söz konusu. Tarihsel dağılıma kuzey ve güney kol için ‘ardışık deprem çifti’ dikkat çekiyor. Bursa, Balıkesir ve Çanakkale çevresini etkileyecek büyük deprem riski daha yüksek. 1999′ depremlerinde fayın İzmit ve Düzce segmentleri kırıldı. Deprem bu kez güney segmente atlayabilir. Güney kolda depremsellik riski oldukça artmış durumda. Depremin büyüklüğü 7 veya 7.1 olabilir. 1967 Mudurnu Vadisinde olan deprem batıya doğru göç ederse Gemlik Körfezi, Bursa, Çanakkale, Balıkesir  hattı önümüzdeki günlerde depremle sarsılır.”

TEDİRGİN OLMAYIN!

Öte yandan Deprem Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, endişe edilmemesi gerektiğinin altını çizerken, “Deprem Yenice-Gönen Fayı üzerinde oldu. Bu fay üzerinde 71 yıl önce, 18 Mart 1953 günü 7.2 büyüklüğünde oldu. Dolayısıyla tedirgin olacak bir durum yok  Bu fay üzerinde 7.0 ve üzerinde deprem riski çok düşük” ifadelerine yer verdi.

STRES BİRİKİMİ CİDDİ OLARAK ELE ALINMALI

Marmara Denizi’nin altından geçen fayın kuzey ve güney olarak iki kola ayrıldığı bilgisini paylaşan Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, “Sürekli İstanbul’a odaklı konuşulması da üzücü. Güney Marmara’da, Bursa, Balıkesir ve Yalova’yı çok ciddi etkileyecek faylar bulunuyor ve güney segmentteki stres birikiminin ciddi olarak ele alınması gerekir” dedi.

FIRTINA DEĞİL 

Gemlik, Mudanya ve İznik’in de ciddi risk altında olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Barış,  “Deprem etkinliğinin artması deprem fırtınası değildir. Deprem fırtınası kısa bir sürede yüzlerce binlerce deprem olması demektir.  Ciddi risk altında olan bölgelerde yapılması gerekenler öncelikle riski azaltacak hazırlık çalışmaları, deprem öncesi her kurum, şirket ve vatandaşı evlerinde, binalarında alacakları önlemlerle deprem sırası ve sonrasında nasıl doğru davranacaklarını öğrenecekleri eğitimlerden geçmesi gerekir” diye konuştu.