CHP Bursa Milletvekili Pala, enerji işçilerinin taleplerini Meclis’e taşıdı!

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, DİSK Enerji-Sen üyesi Uluğ Enerji işçilerinin Bursa, Çanakkale, Balıkesir ve Yalova’da ek zam talebi ile başlattıları eylemleri Meclis’e taşıdı.

CHP Bursa Milletvekili Pala, enerji işçilerinin taleplerini Meclis’e taşıdı!
Yayınlama: 02.02.2024
A+
A-

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Güney Marmara’da 1700 enerji işçisini ilgilendiren ücret zammıyla ilgili işçilerin Bursa başta olmak üzere, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da 26 Ocak’tan itibaren sürdürdükleri zam protestolarını Meclis’e taşıdı.

Milletvekili Kayıhan Pala, Uluğ Enerji çalışanlarının ek zam taleplerinin karşılanması amacıyla parlamentoda bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Bu toplantıya, DİSK Enerji Sen’in yönetim kurulu üyesi Sedat Yılmaz ve sendikanın Avukatı Murat Altun da katıldı.

“ELEKTRİK ÜCRETLERİ ARTARKEN İŞÇİLERİN ALDIKLARI ÜCRETLER AZALADI”

Pala, elektrik sektöründe özelleştirmeler yapılmadan önce, bu alanda çalışanların maaşlarının minimum ücretin 1,6 katı civarında olduğunu, ancak özelleştirmeler sonrası bu maaşların minimum ücretin altına düştüğünü belirtti. 2010 yılında elektrik dağıtımının özelleştirilmesiyle birlikte elektrik ücretlerinde bir artış yaşandığını, fakat kamu sektöründe çalışan işçilerin özelleştirme sonrası kurulan şirketlerde daha düşük ücretler aldığını ifade etti.

Enerji sektöründe giderek azalan ücretlere karşı emekçilerin ellerinde buna itiraz edebilecek mekanizmaların neredeyse tamamen yok edildiğini ifade eden Pala,  “Örneğin, enerji iş kolunda grev yasağı var. Buradan sormak lazım, peki emekçiler kendilerine dayatılan ücretleri özlük haklarını kabul etmedikleri takdirde hakları nasıl arayacaklar?” diye sordu.

“2023-2024 TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ ARTIK YETERSİZ”

Enerji Sen tarafından imzalanan 2023-2024 dönemini kapsayan toplu iş sözleşmesinin artık yetersiz kaldığını dile getiren Pala, bir işçinin bordrosunu göstererek, “Bu bordrodan eğer kendisine verilen yemek yardımını ve sosyal yardımı çıkacak olursak, aldığı ücret şu anki 17 bin 2 liralık asgari ücretin altında. Bu asla kabul edilemez. Emekçiler çok fazla bir şey istemiyorlar. ‘Özelleştirme öncesi döneme dönelim’ diye bir talepleri yok. Şu anda elektrik dağıtım şirketlerinde okuma personeli için talep edilen ücret asgari ücretin 1,3 katı; arıza işçileri ise en az 1,4 katı olmasını istiyorlar. 2010’un bile gerisinde olmasına rağmen bugün bu talepler karşılanmıyor.” dedi.

Haber Merkezi