Bilim insanları araştırdı: Ölürken hayatımız film şeridi gibi önümüzden geçiyor mu?

Bilim insanlarının ölmekte olan bir hastadan aldığı veriler ışığında ölürken hayatımızın film şeridi gibi gözümüzün önünden geçtiğine dair ciddi bulgulara ulaşıldı.

Bilim insanları araştırdı: Ölürken hayatımız film şeridi gibi önümüzden geçiyor mu?
Yayınlama: 24.02.2024
A+
A-

İnsanların ölmeden önce hayatlarının bir film şeridi gibi gözlerinin önünden geçtiği halk arasındaki yaygın inanışlar arasında yer alıyordu.

Bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre bu inanışın gerçek olma ihtimali üzerinde duruluyor.

Antidote’un haberine göre; bir beyin monitörüne bağlıyken yaşanan ölüm sırasında bilim insanları büyüleyici sona bir bakış atabildi. Sonuçta öldüğümüzde hayatımızın gerçekten bir film şeridi gibi gözlerimizin önünden geçtiği ortaya çıktı.

HASTANIN 15 DAKİKALIK BEYİN AKTİVİTESİ KAYDEDİLDİ

Ekibin Frontiers in Aging Neuroscience’da yayınlanan makalesine göre bilim insanları başlangıçta bir elektroansefalografi (EEG) cihazı kullanarak nöbetler için 87 yaşındaki bir epilepsi hastasının beyin dalgalarını inceliyorlardı. Hasta bu sırada kalp krizi geçirdi ve çalışma sırasında hala EEG’ye bağlıyken öldü. Bu durum araştırmacılara ölmekte olan bir kişinin 15 dakikalık beyin aktivitesini kaydetmek için eşsiz bir fırsat verdi.

HAYATIMIZ FİLM ŞERİDİ GİBİ GEÇEBİLİR

Araştırmacılar, rüya görme ve hafızayı geri sarma sırasında meydana gelen ve ‘gama salınımları’ olarak bilinen beyin dalgalarında bir artış olduğunu keşfetti. Bu nedenle şimdi ekip ölmekte olan bir kişinin hayatının gözlerinin önünden film şeridi gibi geçtiği iddiasının gerçekten yaşanabileceğini iddia ediyor.

YAŞAMIMIZDAKİ ÖNEMLİ OLAYLARI HATIRLIYORUZ

Louisville Üniversitesi’nden araştırmanın baş yazarı Dr. Ajmal Zemmar ‘Ölüme yakın deneyimlerde bildirildiği gibi ölmeden önce beyin, hafızayı geri alarak yaşamımızdaki önemli olayları son bir kez hatırlıyor olabilir. Bu bulgular yaşamın tam olarak ne zaman bittiğine dair anlayışımıza meydan okuyor.’ diyor ve ekliyor: ‘Bu sadece hepimizin sonunda deneyimleyeceği esrarengiz ve korkutucu bir an hakkında fikir vermekle kalmıyor aynı zamanda organ bağışının zamanlanması hakkında daha iyi bir anlayış benimsememizi bile sağlayabilir.’

Bu büyük bir buluş olsa da, şu an sadece tek bir vakaya bakıldığından ve hastanın bulguları etkileyebilecek nöbet ve beyin şişmesi öyküsü bulunduğudan herhangi bir kesinlik taşımıyor. Ancak bununla birlikte ölmekte olan sıçanların beyin aktivitesi üzerine yapılmış geçmiş araştırmalar da benzer gama aktivitesi gösteriyor.

Haber Merkezi