İş Güvenliği Uzmanı Tatar: ‘Barutçu, işçileri caydırmak için kasti saldırı düzenlendi’

Barutçu Tekstil’de sendikaya üye oldukları için işten atılan işçiler Barutçu Tekstil patronunun amonyaklı saldırısına ilişkin Öz İplik-İş Sendikası Bursa Şubesinde basın toplatış toplantısı gerçekleştirdi.

İş Güvenliği Uzmanı Tatar: ‘Barutçu, işçileri caydırmak için kasti saldırı düzenlendi’
Yayınlama: 04.02.2023
A+
A-

Barutçu Tekstil’de sendikaya üye oldukları için işten atılan işçiler Barutçu Tekstil patronunun amonyaklı saldırısına ilişkin Öz İplik-İş Sendikası Bursa Şubesinde basın toplatış toplantısı gerçekleştirdi.

Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürüten Barutçu Tekstil’de sendikaya üye oldukları için işten atılan işçiler, patronun ‘amonyaklı saldırısı’na rağmen 112 gündür mücadelelerini sürdürüyor.

Öz İplik-İş Sendikası Barutçu Tekstil’de sendikaya üye oldukları için işten atılan kadın işçilerin patronun ‘amonyaklı saldırısı’na maruz kalmasına ilişkin Öz İplik-İş Sendikası Bursa Şubesinde basın toplantısı gerçekleştirdi. Öz İplik-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Serkan Açıcı, fabrika yönetiminin saldırıyı direnişi kırmak için kasıtlı olarak yaptığını belirtti.

‘LÜTFÜ BARUTÇU İŞÇİLERİN ZEHİRLENMESİNİ ODASINDAN İZLEDİ’

Amonyak yüklü aracın kasıtlı olarak alana getirildiğini belirten Açıcı, “Amonyak tanklarının bulunduğu aracı fabrika normalde iplik taşımak işi için kullanıyordu. Sendikanın ses aracı uzun zamandır sabit şekilde fabrikanın karşısındaki direniş alanımızdaydı. Yerini değiştirmiyoruz. Fabrika sahibi Lütfü Barutçu’da bunu biliyordu. Amonyak yüklü aracı, ses aracımızın arkasına bilerek bıraktılar. İşçiler zehirlenirken Lütfü Barutçu odasının camından seyrediyordu” dedi.

‘POLİS DELİLERİN KARARTILMASINA MÜDAHALE ETMEDİ’

Amonyak yüklü aracın sürücünün fabrika sahibi Lütfü Barutçu’nun talimatı ile delileri karartmak için alandan aracı kaçırmak istediğini ifade eden Açıcı, “Bizim talebimize rağmen polis memuru AFAD gelene kadar araca müdahale edemeyeceğini söyledi. Bizde kendi imkanlarımız ile şoförün aracı kaçırmasına engel olduk.” açıklamasında bulundu.

Amonyaklı saldırıya ilişkin ellerinde sağlık raporlarının, video görüntülerinin bulunduğunu ifade eden Açıcı, olaya ilişkin soruşturma açıldığını ancak davaya henüz Savcı atanmadığı belirtti.

‘AMONYAK YÜKLÜ ARAÇ KASTİ ŞEKİLDE İŞÇİLERİN BULUNDUĞU ALANA BIRAKILDI’

Uluslararası İş Güvenliği Uzmanı Ahmet Tatar işçilere yönelik yapılan amonyaklı saldırıya ilişkin hazırladığı raporları ve tespitlerini paylaştı. Tatar, yaptığı incelemeler sonucu amonyaklı maddenin kasti olarak işçilerin bulunduğu alana bırakıldığını ve işçilerin eylemi bırakması için caydırma amacı güttüğünü söyledi.

‘KİMYASAL MADDE YÖNETMELİĞE AYKIRI ŞEKİLDE TAŞINMIŞ’

Amonyak yüklü aracın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kimyasal madde taşıma yönetmeliğine aykırı şekilde taşındığını aktaran Tatar, “Kimyasal madde taşıyan araçlarda kimyasal olduğunu belirten uyarı yazıları bulunmalıdır. Kimyasal maddeye uygun koruyucu kaplar kullanılmalıdır. Kimyasal maddeyi taşıyan kişinin eğitimli olması gereklidir. Kimyasal ürünün içiriği ve muhtemel tehlikelerinin belirtildiği malzeme güvenlik formunun bunması gereklidir. Yapılan inceme de bu usullerin hiçbirine uyulmadığı açıkça gözlenmiştir.” dedi.

‘SÖZLÜ VE FİZİKSEL ŞİDDET GÖRDÜM’

Kadın işçilerin ardından 28 Ocak’ta işten çıkarılan Bülent Balcı, sendikaya üye dahi olmadan sadece yemekhanede sendika ile ilgili arkadaşı ile konuşmalarının duyulması üzerine aynı gün işten çıkarıldığını söyledi.

Yaklaşık bir yıl Barutçu Tekstil’de çalıştığını belirten Balcı, bir yıl içinde iki kere yöneticileri tarafında sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldığını ifade etti.

Haber Merkezi