Dayanışma Gönüllüleri’nden binlerce depremzede için yaşam alanı

Depremden en çok etkilenen kentlerin başında gelen Hatay’da dayanışma ilişkilerinin zayıfladığı bugünlerde, Dayanışma Gönüllüleri İskenderun’da yaşam alanı kuruyor. Çocukların, gençlerin faydalanabileceği alanda hijyen için çamaşır makineleri duş ve tuvaletler yer alacak. İçme suyunun en büyük sorunlardan birini oluşturduğu bölgede günlük 10 ton içme suyu deposu da hayata geçirilecek.

Dayanışma Gönüllüleri’nden binlerce depremzede için yaşam alanı
Yayınlama: 09.06.2023
A+
A-

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen yerlerden olan Hatay’da 4 aydır dayanışma faaliyeti yürüten Dayanışma Gönüllüleri İskenderun’da 450 metrekarelik yaşam alanı kurdu. Depremzedelerin yararlanacağı onlarca çamaşır makinesinden, tuvalet ve duş alanına, üniversiteye hazırlanan öğrenciler için eğitim kampüsünden çocuklar için tasarlanan kreş alanının açılışı 10 Haziran Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Açılışa sanatçı Erdal Güney ve oyuncu Cengiz Bozkurt katılacak.

GÜNDE 10 TON İÇME SUYU ÜNİTESİ

6 Şubat depremlerinin üzerinden 4 ay geçti. Dayanışma faaliyetlerinin giderek zayıfladığı Hatay’da sağlıkçılar, böcek ve kemirgenlerin üreme alanlarının çoğalmasından dolayı hastalıkların artacağı endişesini paylaşıyor. Barınma ve gıdanın yanı sıra temiz suya erişimin güç olduğu Hatay’da Dayanışma Gönüllüleri, İskenderun’da çok amaçlı yaşam alanı kurdu. Günde 10 ton içe suyu ve 42 adet çamaşır makinesi ile binlerce ailenin hijyen arayışına yanıt vermeye çalışacak. Dayanışma gönüllüsü Halil Ertunç, İskenderun’a depremin beşinci gününde ulaştıklarını ifade ederek, dayanışma faaliyetinin yemek ve barınmanın yanı sıra hijyen sorunlarına da cevap vermeye başladığını söyledi.

120 KİŞİLİK ÖĞRENCİ KONTEYNERI HİZMET VERECEK

Dayanışma faaliyetlerine İskenderun ve Defne’de yerleşik olarak devam ettiklerini anlatan Ertunç, üniversiteye hazırlanan öğrencilere, depremden sonraki bir ay içinde eğitim vermeye başladıklarını belirtti. Gönüllü öğretmenler tarafından verilen eğitim ile çadırlarda üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler için 120 kişilik öğrenci konteynerı hizmet verecek. Çocuklar için de kreş alanlarının tasarlandığı yaşam alanında, önceliğin çocuk ve kadınlarda olduğu 21 adet duş ve tuvalet alanıyla bütün depremzedelerin alanı kullanması sağlanacak.

‘HİJYEN AÇISINDAN ÖNEMLİ’

Günlük 10 ton su arıtma sisteminin ilerleyen günlerde 20 tona çıkacağını kaydeden Ertunç, temiz suya erişimin bölge açısından kritik önemde olduğunu hatırlatarak, alt yapı sistemlerinin henüz onarılmadığını ekledi. Depremzedelerin kıyafetlerini yıkamak için kentin tepesinde yer alan mahallelerine gitmek zorunda olduğunu kaldığını sözlerine ekleyen Ertunç, şöyle devam etti:

“Tepe mahallelerde depremden az etkilenen yerlerdeki akrabalarının yanına gitmek zorunda kalanlar burada kurduğumuz yaşam alanına daha kolay erişebilecek. Ayda yaklaşık olarak 20 bin kişinin kullanabileceği bu alan hijyen açısından da oldukça önemli. Çünkü bu aylar Hatay’ın hasat dönemi ve bilmediğimiz böcekler türüyor. Her yerde çok fazla sinek var. Havaların da ısınmasıyla birlikte, sağlık sorunlarının artmaması adına hijyen koşullarının iyileştirilmesi elzem. Alanın kapasitesini ilerleyen dönemde artırmayı hedefliyoruz. Alt yapının tamamen çöktüğü ve yenilenmediği bir yerde belki de hastalıkların yaygınlaşmasının önüne geçmiş olacağız.”

Haber Merkezi