En derinde yüzen balık görüntülendi

Bilim insanları en derinde yüzen balığı görüntülemeyi başardı.

En derinde yüzen balık görüntülendi
Yayınlama: 03.04.2023
A+
A-

Avustralya ve Japonya’dan bilim insanları 8 bin 336 metre derinlikte yüzden bir balığı görüntüledi. İlk kez sekiz kilometreden daha derinde bir balık görüntüleyen bilim insanlarının kamerasına görüntüleri yansıyan balığın Pseudoliparis cinsine bağlı daha önce bilinmeyen bir salyangoz balığı türü olduğu açıklandı. Balık, geçen sene başlayan iki aylık bir keşif çalışmasının sonucu olarak Japon Denizi’ndeki Izu-Ogasawara çukurunda otonom derin okyanus aracı tarafından görüntülendi.

Bilim insanları 8 bin 336 metre derinlikte balığı görüntüledikten birkaç gün sonra aynı bölgede 8 bin 022 metre derinlikten iki salyangoz balığını da yüzeye çıkardı. Ekip bu balıkların 8 kilometreyi aşan derinlikten çıkarılan ilk balıklar olduğunu da söyledi. Daha önce en derinde görüntülen balık yine bir salyangoz balığıydı ve Büyük Okyanus’taki Mariana Çukuru’nda 8 bin 178 metre derinlikte görüntülenmişti. Son rekor onu 158 metre geride bırakmış oldu.

salyangoz-baliklari.jpg

OKYANUS YÜZEYİNDE 800 KAT BASINÇ ALTINDA YAŞIYORLAR

Batı Avustralya Derin Deniz Araştırma Merkezi Minderoo-Üniversitesi ve Tokyo Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Üniversitesi’nden bilim insanları dünyanın en derindeki balık popülasyonlarına ilişkin on yıllık bir çalışmanın parçası olarak sırasıyla 8.000, 9.300 ve 7.300 metre derinlikte olan Japonya, Izu-Ogasawara ve Ryukyu çukurlarını keşfetmek için yola çıkmıştı. Araştırmacılar, insansız su altı araçlarını kullanarak bu çukurların en derin kısmına yemli kameralar yerleştirdiler.

Sığ sulardan derin okyanusun karanlığına kadar çok çeşitli habitatlarda yaşayan 400’den fazla salyangoz balığı türü bilinmektedir. Keşif gezisinin lideri ve Minderoo-UWA Derin Deniz Araştırma Merkezi’nin kurucusu Prof. Alan Jamieson, belirli adaptasyonların bazı salyangoz balığı türlerinin diğer derin deniz balıklarından yaklaşık 1000 metre daha derinde yaşamasını sağladığını söyledi. 8.000 metre su altında, basınç okyanus yüzeyinden 800 kat daha fazla.

Jamieson salyangoz balıklarının bu kadar başarılı olmasının nedenlerinden biri de hava keselerinin olmaması. Yüksek basınçta bir gaz boşluğunu korumaya çalışmak çok zordur” dedi. Salyangoz balıklarının pulları da yoktur, bunun yerine jelatinimsi bir tabakaya sahipler.

Kaynak: Artı Gerçek