Eğitim İş’ten Bursa’da ÇEDES protestosu: Çağdaş okullar medreseye dönüştürülmek isteniyor

Eğitim İş Bursa Şubesi, ÇEDES projesi kapsamında “manevi danışman” adı altında imam, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kur’an kursu hocalarının “değerler eğitimi” verecek olmasına tepki gösterdi. Açıklamada konuşan Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, pedagojik bilgisi olmayan yetişkinlerin okullarda çocuklarla karşı karşıya getirilmesinin travmatik sonuçlar doğuracağını söyledi.

Eğitim İş’ten Bursa’da ÇEDES protestosu: Çağdaş okullar medreseye dönüştürülmek isteniyor
Yayınlama: 15.06.2023
A+
A-

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)” projesi kapsamında “manevi danışman” olarak görevlendirilen imam, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kur’an kursu hocaları, MEB okullarındaki öğrencilere “değerler eğitimi” verecek. Ancak imzalanan protokole karşı kamuoyunda tepkiler devam ediyor. ÇEDES projesine bir tepki de Eğitim İş Bursa Şubesi’nden geldi.

Şehrekstü Meydanı’nda bir araya gelen Eğitim İş üyeleri, eğitimin gericileştirilmesi ve niteliksizleştirilmesine dair bir hamle olarak gördükleri ÇEDES projesini protesto etti.

SEÇİMDEN SONRA EĞİTİMDEKİ GERİCİLEŞME HIZ KAZANDI

Meydanda düzenlenen basın açıklamasında konuşan Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, yaşanan birçok skandala rağmen dernek maskesi takan tarikatların Milli Eğitim Bakanlığı protokolleriyle eğitimde cirit attıklarını söyledi. Eğitimdeki gericileştirme hamlelerinin 28 Mayıs seçimi sonrası hızlandığını, İzmir ve Eskişehir başta olmak üzere birçok şehirdeki devlet okullarına din görevlisi gönderildiğini söyledi.

Seçimden sonra Bilal Erdoğan’ın yönettiği TÜGVA’ya 238 okulun tahsis edildiğini söyleyen Toy, “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi (ÇEDES) kapsamında yapılan protokolle okullara ‘manevi danışman’ adı altında imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve kuran kursu öğreticisi atanması, çağdaş okulları medreseye dönüştürme çabasının bir yansımasıdır.” dedi.

PROJE ÇOCUKLARDA TRAVMATİK SONUÇLAR DOĞURABİLİR

ÇEDES protokolünün anayasaya aykırı olduğunu söyleyen Toy, aynı zamanda okullara pedagojiden habersiz, çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiğini bilmeyen görevlilerin çocuklarla karşı karşıya getirilmesinin travmatik sonuçlar doğuracağını ve uygulamanın eğitim emekçilerinin mesleki itibarına da hakaret olduğunu vurguladı. Toy tüm bu nedenlerle Eğitim İş olarak ÇEDES protokolünü yargıya taşıdıklarını da söyledi.

DERSLERDEN ÖĞRENCİ ÇIKARMA HAKLARI YOK

Açıklamada okul yöneticileri, eğitim emekçileri ve velilere seslenen Toy şunları söyledi:

“Okul yöneticilerine sesleniyoruz. Okullardaki eğitim faaliyetinin yasal çerçevede yürütülmesi sizlerin sorumluluk alanınızdır. Koltuğunuza değil, onun arkasında asılı olan Başöğretmen’in resmine bakın ve bu protokolleri reddedin.

Eğitim emekçilerine sesleniyoruz. Sevgili meslektaşlarımız; öğrencilerimiz bizlere Başöğretmen’in emanetidir. Onları, laiklik karşıtı uygulamalara terk etmeyiniz. Kimsenin sizin dersinizi bölme, gasp etme, sizin dersinizden öğrenci çıkarma hakkı yoktur. Bu tür girişimleri her şeyden önce öğrencileriniz için, sonra mesleki itibarınız için reddediniz.

Velilerimize sesleniyoruz: Çocuklarınızın eğitim adı altında fikren ve bedenen güvende hissetmeyecekleri hiçbir uygulamayı kabul etmek zorunda değilsiniz. Onların geleceği için bu protokolü reddedin.”

Haber Merkezi