Bursa’da binlerce öğretmen meydanlarda: “Eğitimde Şiddet Yasası istiyoruz”

İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinin Alibeyköy semtinde bulunan Final Akademi Anadolu Lisesi Müdürü İbrahim Oktugan’ın öldürülmesi sonrası Bursa’da eğitim sendikaları 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı. Yapılan basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, yaşanan şiddet olayının adeta bir bakanlık politikasına dönüştürülen eğitimcilerin itibarsızlaştırılmasından ayrı düşünülemeyeceğini söyledi. Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy ise “Eğitimde Şiddet Yasası” çıakrılana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Bursa’da binlerce öğretmen meydanlarda: “Eğitimde Şiddet Yasası istiyoruz”
Yayınlama: 10.05.2024
A+
A-

İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinin Alibeyköy semtinde bulunan Final Akademi Anadolu Lisesi Müdürü İbrahim Oktugan’ın (74) 5 ay önce okuldan uzaklaştırılan 2006 doğumlu Y.K. tarafından odasında silahla vurularak öldürülmesi nedeniyle eğitim sendikaları bugün 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Bursa’da Eğitim-İş, Eğitim Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, TÖB-SEN, TEÇ-SEN ve Anadolu Eğitim Sen çağrısı ile binlerce öğretmen Fomara Meydanı’nda toplanarak Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yürüdü.

Yürüyüş esnasında öğretmenler, “Bakan istifa”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz”, “Susma haykır, şiddete hayır”, “Şiddet yasası istiyoruz”, “Vurulduk, dövüldük, öldürüldük”, “Susma, sustukça sıra sana gelecek” sloganlarını attı.

“MEB YAŞANANLARA ZEMİN HAZIRLADI”

İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, okulların sık sık şiddet haberleriyle gündeme gelmesinde MEB ve yetkililerin sorumluluğu olduğunu söyledi. Yaşanan şiddet olayının adeta bir bakanlık politikasına dönüştürülen eğitimcilerin itibarsızlaştırılmasından ayrı düşünülemeyeceğini söyleyen Erdem, “Bugün bir eğitim emekçisini hayattan koparan ne basit bir öfke krizi ne failin öğrenci ya da veli oluşu ne de öğrencinin uyruğu ile ilgilidir. Bizzat bakanın yaptığı açıklamalarda, eğitim sisteminde yaşanan olumsuzlukların temel nedeni olarak öğretmenlerin gösterilmesi, CİMER uygulamasının velilerin elinde bir sopaya dönüştürülmesi, MEB’in eğitimde yaşanan sorunlara çözüm üretmek yerine, öğretmenleri ve idarecileri, veli/öğrenci karşısında tek muhatap olarak bırakması, yaşananlara zemin oluşturmuştur.” dedi.

Erdem Bakanlığın acilen okullardaki şiddetin nedenlerinin ortaya çıkarılarak eğitim emekçilerinin can güvenliğini sağlanması, Eğitimde Şiddet Yasası çıkarılması ve müfredatta toplumsal yaşam dersleri içeren öğretim programları hazırlanması çağrısında bulundu.

“ÖĞRETMENLERİ VELİLERİN ÖNÜNE ATANLARA KARŞI İSYANDAYIZ”

Eylemde açıklama yapan Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, üç gün önce öldürülen İbrahim Okutgan’ı öldüren elin, geleceğe hazırlamak için emek verdiği bir öğrencisinin eli olduğunu hatırlatan Toy, bu eli yaratanlara, eğitim çalışanlarını baskının ve şiddetin kıskacına alanlara, liyakatsiz düzene, idari baskılarla yıldırdıkları öğretmenleri bir de velilerin önüne atarak şiddete maruz bırakanlara karşı isyanda olduklarını söyledi.

Toy, “Onlara sesleniyoruz ve gerçeği biliyoruz: Üç gün önce İstanbul’da İbrahim öğretmeni öldürmek için tetiği çeken el de sizindir, daha dün Bursa’da, Sivas’ta, memleketin dört bir yerinde öğretmenlere atılan yumruklar da sizindir.” şeklinde konuştu.

Bunun bir alın yazısı olmadığını altını çizen Toy, her fırsatta öğretmenlerin mesleki saygınlığının ayaklar altına alınmasına neden olan politikaların bir sonucu olduğunu vurguladı.

“TARİKATLARI CANHIRAŞ KORUYUP ÖĞRETMEN ÖLÜNCE KINIYOR”

Toy sözlerini şöyle sürdürdü:

“Okullarında öğretmenleri kurşun yağmuruna tutuluyor ve tarikatları canhıraş koruyan bakan, öğretmen ölürken kınamakla yetiniyorsa, bu yozlaşmış eğitim ortamını yaratanların Yeni Türkiyesi’dir. Cehaletin övüldüğü, eğitimin niteliksizleştiği, gerici müfredatlarla bilimin yerini hurafelerin aldığı, hukukun işlemediği Yeni Türkiye’dir. Biz Eğitim-İş olarak, öğretmenlik mesleği hak ettiği toplumsal saygınlığa kavuşana kadar, Atatürk’ün emaneti okullarda bilim ve laik eğitim anlayışı yeniden hakim oluncaya kadar, öğretmene yönelen şiddeti caydırıcı önlemlerle ortadan kaldırmak için “Eğitimde şiddet yasası” çıkarılıncaya kadar yılmadan mücadele edeceğiz ve bu dayanışmamızı büyüteceğiz.”

Eyleme katılan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası ise taleplerini şöyle açıkladı:

  • Özel öğretim kurumlarında kamu okullarında olduğu gibi denetim mekanizması eğitim sürecinin bir parçası olarak objektif esaslarla yürütülmelidir. Bunu sağlayacak olan en önemli araç ise sendikanın varlığıdır. Tek yanlılık, tek yorum  bitmelidir. “Parayı inşaata/borsaya yatıran ve kaçan” patronları kollayan düzen  son bulmalıdır.
  • Öğrencilerin, öğretmenlerin ve eğitim emekçilerinin yaşam hakkı, iş güvenliği sağlanmalıdır.
  • Çekmece sözleşmeler, 10 aylık sözleşmeler, sigorta priminin gaspı vs. Franchise kurumlarda ağırlıklı olarak sürmektedir. Özel öğretim kurumlarında  franchise (isim hakkı) sistem son bulmalıdır!
  • Yaşam Hakkı ve Güvenli Çalışma Koşulları İçin Denetim Şart! Denetim ve  Örgütlenme Hakkı İçin Sendikal Yetki Zorunludur!
  • Eğitim İş Kolu kurulmalı ve Toplu İş Sözleşmesi hakkımızın gaspı son
    bulmalıdır!

Haber Merkezi