Orhan Sarıbal: Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ, Bursa’nın suyunu yönetemedi

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Doğancı Barajı’na bütün suları takviye edilen ve su seviyesi sıfıra inen Nilüfer Barajı’nda konuştu. Sarıbal, Bursa’nın ve Nilüfer Barajı’nın suyunun sıfırlanmış olması ve Bursa’nın 70 günlük bir suyla karşı karşıya kalmasının en önemli sebebi Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ’nin su yönetimini doğru yapmamasıdır.” dedi.

Orhan Sarıbal: Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ, Bursa’nın suyunu yönetemedi
Yayınlama: 20.11.2022
A+
A-

Bursa’nın su ihtiyacının önemli kısmını karşılayan Nilüfer Barajı’ndaki suyun tamamı, takviye amacıyla Doğancı Barajı’na sevk edildi.

Konu üzerine açıklama yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hiç yağış almaması durumunda Bursa’nın 70 günlük suyunun kaldığını söyledi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise, Bursa’nın su ihtiyacını karşılayan Doğancı Barajı’nı desteklemek adına yapılmış olan Nilüfer Barajı’nda suyun sıfırlanmış olmasına tepki gösterdi.

Bursa gibi büyük bir şehrin yaklaşık 70 günlük suyunun kalmış olmasının nedeninin, su yönetiminin doğru yapılmamasıyla alakalı olduğunu dile getiren Sarıbal, “Hocalı Köyü Barajı, ne yazık ki yıllardır çalışılıyor olmasına rağmen bitirilemedi. Henüz su toplama aşamasında. Bu taraftan Çınarcık Barajı bitirildi. Ama ne yazık ki enerji amaçlı kullanılmakta ve içme suyu olarak henüz sisteme dahil edilemedi yeterince. Bütün yük Doğancı Barajı ve Nilüfer Barajı’na kaldı.” dedi.

“ULUDAĞ’IN SULARA KAÇ ŞİRKETE SATILDI?”

Bursa’nın suyunun özel şirketlere satılmasına ve belediyenin de su satmak amacıyla fabrika kurmasına değinen Sarıbal, “Kaç kuruma, kaç kuruluşa, kaç şirkete Uludağ’ın sularını satıyorsunuz?” diye sordu.

Suların çekilmesinin sebebinin iklim kriziyle ilişkilendirilmesi hakkında yorum yapan Sarıbal, “Şimdi açıklamalar yapılıyor adeta bir kadermiş gibi gösterilmeye çalışılıyor. Oysa yıllardır bildiğimiz bir iklim değişikliği var. 2019’dan beri belediye başkanının tespit ettiği kuraklık var ama buna karşı hiçbir tedbir alınmamış. Bugün Bursa’nın ve Nilüfer Barajı’nın suyunun sıfırlanmış olması ve Bursa’nın 70 günlük bir suyla karşı karşıya kalmasının en önemli sebebi Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ’nin su yönetimini doğru yapmamasıdır.” şeklinde konuştu.

Uludağ’da yapılan GES (Güneş Enerji Santrali) ve HES’ler (Hidroelektrik Enerji Santrali) nedeniyle ormanların kontrolsüz kesildiğini, Uludağ’ın tarumar edildiğini ve su toplanma alanlarının yok edildiğini dile getiren Sarıbal, “Şimdi de ah’la vah’la, ‘ne yapalım yani küresel ısınma var, iklim değişikliğinden kaynaklanan kuraklık var’. Kimleri kandırıyorsunuz, kendiniz kanabilirsiniz ama biz kanmıyoruz.” sözleriyle tepki gösterdi.

BURSA’NIN SUYU İÇİN ACİL ÖNLEM ÇAĞRISI

Sarıbal sözlerini şöyle sürdürdü:

“Derhal acilen Bursa’da suyla derdi olan kurumları, kuruluşları toplayın. Valiliğe de sesleniyorum buradan, Valiliğin de sorumlulukları var. Çok açık bir şekilde geçmişte İl Özel İdaresi adı altında satılmış, kiralanmış bir sürü su kaynağı var. Bunlarla ilgili de gözden geçirmeye ihtiyaç var. Bursa’da derhal su konseyi, su komitesi kurulmalı. Bunların içinde akademik odalar, BUSKİ, belediye ve kamu olmalı. Bir an önce tedbirler açıklanmalı. 3,5 milyon kentin bütün su ihtiyacı buraya yıkılır mı? Su denetlenmeli, kiralanmış, satılmış bütün su kaynakları gözden geçirilmeli. Bunlarla ilgili acil tedbirler alınmalı. İçme suyunun gittiği alanlarda suyun başka amaçla kullanılmadığı çok net bir şekilde tespit edilmeli, izin verilmemeli başka bir amaçla kullanılmasına, net bir denetim mekanizması konulmalı.

Sadece içme suyu Nilüfer ve Doğancı değil, yeraltı su kaynaklarımız da bitti. Onlarla da takviye edilmesine rağmen bir sorun yaşıyoruz. Hiç şöyle bir garantimiz yok, yarın çok büyük bir su ve yağmur farkıyla karşılaşacağız. Yağış olacak ve günlük tüketimin 10 katı, 20 katı su olacak böyle bir garanti var mı yok. Göreve çağırıyoruz Büyükşehir Belediyesi’ni, Valiliği, sözü olan herkesi derhal Bursa’da bir toplantı yapılmalı su konusu masaya yatırılmalı. Hem bu kışa dair hem de geleceğe dair Bursa’nın su yönetimi sahici bir şekilde katılımcı, şeffaf, ortaklaşa tekrar ortaya konmalı. Kriterler ortaya konulmalı, tüketicinin yapacağı tasarruf tedbirleri ortaya konulmalı. Sanayi, ticaret her boyut gözden geçirilmeli ve bunun bir kader olmadığı, yanlış bir yönetim sonucu bu hale geldiğini de net bir şekilde ortaya koyup ona göre tedbirler almalıyız.”

Haber Merkezi