Ünlü Fransız deprem uzmanları açıkladı: Marmara Depremi kaç büyüklüğünde olacak?

Fransız deprem bilimci Xavier Le Pichon’un öğrencileri, jeofizikçi Pierre Henry ve Romain Bousquet, Marmara Depremi’nin kaç büyüklüğünde olabileceğine dair öngörülerini paylaştı.

Ünlü Fransız deprem uzmanları açıkladı: Marmara Depremi kaç büyüklüğünde olacak?
Yayınlama: 18.02.2024
A+
A-

Marmara Fay Hattı’nın haritalandırılmasında önemli bir rol oynayan Fransız deprem bilimcisi Xavier Le Pichon’un öğrencileri, Pierre Henry ve Romain Bousquet, Halk TV’de gelecekteki olası depremler hakkında açıklamalarda bulundu.

İkilinin, Türkiye’nin deprem riski altındaki bölgeleriyle ilgili öngörülerini paylaştığı belirtildi.

Uzmanların Marmara Depremi’ne ilişkin öngörüleri şöyle:

MARMARA DEPREMİ KAÇ BÜYÜKLÜĞÜNDE OLACAK?

En muhtemel senaryo ile ilgili çok büyük bir değişiklik yok. Fayın Silivri’den İstanbul’a olan bölgesi kırılacak ama belki de buna Marmara Adaları segmanı da eklenecek. Burada 7.2-7.4’e uzanan bir büyüklükte deprem bekliyoruz.

Güncel senaryoya göre Silivri-İstanbul arasında bir depremin olmasını bekliyoruz. Ama bir segman kırıldığında bitişik segmantta bir deprem olduğunda eskiden kırılan segmant bir daha kırılmaz diye bir şey yok. Hatta bu çok sık olur. Yani kırılan bir segmanın bitişik bir segmanda deprem olduğunda yeniden kırılması mümkün.

1912’de Çanakkale Ganos’ta büyük bir deprem oldu. Bu bölümdeki kırılma ciddiydi. Ama daha az önemli olsa da bu denizden Marmara’nın merkezi havzasına kadar uzandığını düşünüyoruz. Diğer tarafta büyük İzmit Depremi’nde kırılma karada çok daha ciddiydi. Körfezde ise giderek gücünü yitirdi. Paleosismik kayıtlar gösteriyor ki, tarihsel olarak İzmit Körfezi’nde Marmara Denizi’nin merkez hafzasına oranla çok daha fazla deprem olmuş.

“ADALAR’A, İZMİT’E VE GANOS’A ETKİ EDEBİLİR”

Bu bize şunu söylüyor. En muhtemel senaryo beklenen depremin Silivri-İstanbul arasındaki fayda olması ama kırılmanın daha uzun veya daha kısa olması farklı segmanları da etkilemesi ihtimal dışı değil. Ganos ve İzmit’te 7 şiddetinin üstünde yeni bir depremin olması ihtimali elbette daha düşük ancak en azından 1966’dan bu yana büyük bir deprem olmayan Silivri-İstanbul hattında 7’nin üstünde bir deprem olursa, yani bir kırılma olursa Adalar segmanına da İzmit körfezine de Ganos’a da etki edebilir.

1766’DA FAY 3 AY ARAYLA KIRILMIŞTI

Son araştırmalar fayın Silivri-İstanbul sürekli bir biçimde kaydığını gösteriyor. Biz bunun doğudaki segmanla batıdaki segment arasında kırılmanın muhtemel sınırı olacağını düşünüyoruz. Ama 1766’daki depremde bir kırılmanın daha doğudaki bölümde mayıs ayında, diğer bir kırılmanın da ağustos ayında daha batıda olduğunu gözardı etmememiz lazım.

“3 SAAT ARAYLA DA OLABİLİR”

İkisi de 7’den büyüktü, 7,2 ve 7,4 olması lazım. Eğer aynı fayda 3 ay geçtikten sonra deprem oluyorsa bu 3 saat geçtikten sonra da olabilir. Kesin bir kural yok.”

Haber Merkezi