Uludağ’ın Alan Başkanlığı’na devredilmesine tepki: ‘Uludağ Milli Parktır, Milli Park kalacaktır’

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Uludağ’ın 2 bin hektarlık anlanın Milli Park statüsünden çıkarılarak ‘Alan Başkanlığı’na devredilmesine çevre ve meslek örgütleri tepki gösterdi. Çevre ve meslek örgütleri tarafından yapılan açıklamada, “Uludağ’ın her karışı Milli Park olarak kalmalıdır!” denildi.

Uludağ’ın Alan Başkanlığı’na devredilmesine tepki: ‘Uludağ Milli Parktır, Milli Park kalacaktır’
Yayınlama: 20.07.2023
A+
A-

Türkiye’nin en önemli kış sporları merkezi ve doğa koruma alanlarından biri olan Uludağ’ın 2 bin hektarlık anlanın Milli Park statüsünün kaldırılmasına ve bu bölümlerin Uludağ Alan Başkanlığı’na devredilmesine karşı DOĞADER, Bursa Barosu, Tarım Orkam-Sen, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu ve Türkiye Ormancılar Derneği, Uludağ Alan Başkanlığı’nın ofisinin de bulunduğu Odunluk’taki EFE TOWERS önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, İYİ Parti Bursa İl Başkanvekili İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Nevzat Kocakurt, Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun, Bursa Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Eralp Atabek, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş’da destek verdi.

Yapılan açıklamada, Uludağ Milli Parkı’nın statüsünün değiştirilmesinin doğal kaynakları ve ekosistemi ciddi bir tehdit altına sokacağı belirtildi.

Türkiye’nin en önemli kış sporları merkezi ve doğa koruma alanlarından biri olduğunu dile getiren KESK Dönem Sözcüsü Fikret Gizir, “Uludağ Milli Parkı’nın Alan Başkanlığına ayrılan kısmının Milli Park statüsünün kaldırıldığı bugünden itibaren, Milli Park’ın kaynak değerlerini oluşturan endemik bitki ve hayvan çeşitliliği ve Bursa’nın yaklaşık yüzde 90 oranında içme suyunu karşılayan su kaynakları yeteri kadar korunamayacaktır.” diye konuştu. Gizir, bu durumun Uluslararası Sözleşmeler ve IUCN kriterlerine aykırı olduğunu belirterek, Uludağ’ın korunmasına ilişkin mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Uludağ Milli Parkının Alan Başkanlığı’nın kurulmasıyla; doğal kaynakların korumasız kalacağını ve zaten hassas olan ekosistemin tamamen yok olacağını belirten Gizir, Bursa tarımının ve yerleşim alanlarının Uludağ’dan gelebilecek sellere maruz kalabileceğine dikkat çekti.

“ULUDAĞ TÜM TÜRKİYE’NİN SU KAYNAĞI”

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, daha önce kurulan alan başkanlıklarında yaşananları hatırlattı ve Uludağ’ın korunması için gereken mücadeleyi verdiklerini vurguladı. Kayışoğlu, “Meclisteki çoğunluklarıyla bu yasayı geçirdiler. Bu dağa sahip çıkmaları için çağrıda bulunuyorum. Çünkü Uludağ bizlerin ve bütün Türkiye’nin en temiz su kaynağı, hem buradaki oksijenimiz yani yaşam kaynağımız” şeklinde konuştu.

“ULUDAĞ’IN MİLLİ PARK’TAN ÇILARILMASI UTANÇ VERİCİ”

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, yaptığı konuşmada, “Uludağ Milli Parkı’nın milli park olmaktan çıkartılması tamamen bir utanç vesikasıdır. Buna evet oyu veren, özellikle Bursalı vekiller, Bursa’daki yurttaşların gözlerine nasıl bakacaklar. nasıl bakıyorlar? Gerçekten merak içindeyim” dedi.

Haber Merkezi