Ülkü Küçükkayalar yeniden İMO yönetimine aday

İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar yeni dönem için adaylığını düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Ülkü Küçükkayalar yeniden İMO yönetimine aday
Yayınlama: 08.01.2024
A+
A-

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi’nde seçim heyecanı sürüyor.

19. Dönem Olağan Genel Kurulu öncesi Bursa Akademik Odalar Birliği’nde (BAOB) düzenlenen programda açıklamalarda bulunan mevcut başkan Ülkü Küçükkayalar yeniden aday olduğunu duyurdu.

Küçükkayalar konuşmasında, “1961 yılında Bursa’da doğdum. İnşaat Yüksek Mühendisi bir baba ve ev hanımı bir annenin iki kızından biriyim. İlk, orta, lise öğrenimimi Bursa’da tamamladım. 1979 yılında girdiğim Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden 1984 yılında mezun oldum ve özel sektörde iş hayatına atıldım. Kendisi de ODTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olan eşim ve Yüksek Mimar kızım ile birlikte çalışmaktayım. 1992 yılından beri de beton prefabrikasyon sektöründe, “Prekast Yapı Tasarımı” nın girişimcisi, üreticisi, yöneticisi ve emekçisiyim. Son iki yıldır da İMO Bursa Şubemizin 18. Döneminin Yönetim Kurulu Başkanlığını, meslektaşlarımın değerli katkıları, destekleri ile, katılımcı bir anlayışla; onurla ve kıvançla yürütmekteyim” dedi.

Küçükkayalar’ın açıklaması ise şöyle:

 Anayasal bir kurum olan odamızın kurumsal kalitesini arttırarak, daha saygın, daha etkin, katılımcı ve kapsayıcı bir meslek odası yönetimi  anlayışını benimseyerek; aklın ve bilimin ışığında, teknik bilgi düzeyini yükseltmek amacıyla; odasına sahip çıkan üye, üyesine sahip çıkan oda yönetimi temel ilkesi ile iki yıl önce yola çıktık. Şimdi devamı için buradayız.

Tüzüğümüzde de yazdığı gibi Odamız, “halkın ve ülkenin yararı, mesleğin gelişmesi, meslek mensuplarının onur, hak, yetki ve mesleki çıkarlarını korumak ve geliştirmek” amacı ile kurulmuş bir meslek örgütüdür. Bu amaç doğrultusunda yasalarla bağlı bulunduğumuz TMMOB bütünlüğünde toplum yararına ve mesleğimiz adına, meslektaşlarımız ile el ele verip odamızın dik duruşunu göstermeye, güçlü bir ses olmaya devam etmek için buradayız.

Birlikte üretmek, birlikte yönetmek anlayışı ile öncelikle genç meslektaşlarımız olmak üzere tüm meslektaşlarımıza, yerel yönetimlere ve merkezi yönetime, bu kentin ve ülkemizin güvenli inşaasının bizim ellerimizde olduğu farkındalığını kazandırmak, güvenli yapılar ve ulaşım ağları inşaa ederek, huzurlu toplumlar oluşturmanın tam olarak da bizim mesleğimizin ve odamızın güçlenmesi ile olabileceği bilincini ve inancını oluşturmak için azami gayret sarf ediyoruz.

“KAZANILMIŞ HAKLARI KORUYACAĞIZ”

Meslektaşlarımızın kazanılmış haklarının korunarak, faaliyet alanımızdaki mühendislik eğitimi uzmanlık alanlarına göre ve ülkenin ihtiyacına göre planlanması için kentimizin yerel yönetimlerine, ilgili kurum ve özellikle inşaat mühendisi milletvekillerimize ve ilgili tüm paydaşlara gerekli bilgilendirmeleri ısrarla yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.

Her ilde mühendislik fakültesi açma şeklindeki popülist politikalar nedeniyle ortaya çıkan işsizlik ve istihdam sorununa çözüm üretebilmek adına ‘iş istihdam komisyonumuz’ca iş arayan meslektaşlarımızla işverenleri buluşturma platformları oluşturup, meslektaşımızın iş bulabilme ve doğru işlerde çalışabilmelerine yardımcı oluyoruz ve buna devam edeceğiz.

Hiçbir şekilde uygunluk vermediğimiz her ilde mühendislik fakültesi açma politikaları nedeniyle ortaya çıkan niteliksiz eğitimin olumsuz etkilerini azaltmak ve meslektaşlarımızın bilgi ve beceri düzeylerini yükseltmek için düzenli olarak meslek içi eğitimler, seminerler ve teknik geziler düzenliyoruz ve bunun elzem ihtiyaç olduğunu gördüğümüz için de kesintisiz düzenlemeye devam edeceğiz.

DAYANIMLI KENTLER VURGUSU”

Dayanımlı kentler ve güvenli yapılar oluşturabilmemiz için artık gündemimize oturmuş olan kentsel dönüşümün katılımcı tasarım ilkeleri ile, ortak akıl üreterek, kent yöneticileri ve diğer meslek disiplinleri ile doğru iletişim kurarak, meslek odamızın kamusal denetim sorumluluğu kapsamında, sürdürülebilir çalışmalar içinde olmasına özen gösterdik ve bu çalışmaların devamını önemsiyoruz.

Ayrıca, meslek odamızın teknik gücünü kentin ihtiyacına yönelik kullanabilmek adına yerel yönetimlerle yaptığımız yapı envanteri çıkartılmasına yönelik işbirlikleri, kent yöneticilerince kabul görmüştür ve  şubemizin güvenilirliğinin  göstergesidir.

Huzurlu toplumların oluşmasına temel teşkil eden ulaşım sorunlarına kentimizde dikkat çekerek, yeni kentsel yatırımların ulaşıma etkilerini ve kentimizin ulaşım yatırımlarında ihtiyacı olan desteği alabilmesi için gerekli bilgilendirmeleri karar vericilerle paylaşıp, çözüm önerileri sunuyoruz.

Bursa İKK ile koordineli çalışarak şehir suçlarına karşı sessiz kalmadık, şehrimize sahip çıktık, devam edeceğiz.

Proje müelliflerimizin, yapı denetim kuruluşlarının, belediyelerle, yönetmeliklerle, kullanılan analiz programları ve ruhsat süreçleri ile yaşadıkları sorunlara çözüm üretmek amaçlı ilgili tarafların katılımını sağlayarak ortak toplantılar düzenliyor, teknik komisyon destekleri sunuyor ve ileri seviye eğitimlerle meslektaşlarımıza destek oluyoruz. Olmaya devam edeceğiz.

YETKİN MÜHENDİSLİK TALEBİ

Ancak, yapılan pek çok çalışma kalıcı ve sürdürülebilir çözümler oluşturamamaktadır. Ülkemizde defalarca yaşadığımız ve geçtiğimiz yıl bir kez daha yaşadığımız yüksek şiddetli depremler, yürekleri yakarak binlerce can kaybına mal olması ve ülke ekonomisini sarsacak düzeye varmasının altında yatan temel neden, inşaat mühendisliğinde Yetkin Mühendislik Yasasının hayata geçirilememesinden kaynaklıdır.Dünyada deprem kuşağında yer alan tüm ülkelerde, genel olarak profesyonel mühendislik olarak ifade edilen bu uygulama, ne yazık ki yıllardır İMO örgütünün verdiği büyük mücadeleye rağmen yasa yapıcılar hatta bir kısım meslektaşlarımız tarafından benimsenmemiştir.

Oysa ki, Yetkin Mühendislik yani meslekte uzmanlık ve yetkinlik, mesleğimizin saygınlığını arttıracak; hak edilen ücretleri alabilme fırsatı sunacak; meslektaşlarımızın iç huzuru içinde bilgili ve bilinçli bir şekilde mesleğini ifa etme fırsatı sağlayacaktır. Depreme dirençli yapılar ve kentlerin inşaası  ancak bu şekilde mümkün olacaktır.

Kamu çıkarı önceliği ve bağımsız yapılanması sorgulanan Yapı Denetim Yasası, artık tartışma konusu olmaktan çıkarılmalıdır. Yapının, her aşamasındaki denetimi, ülke gerçekleri göz önünde tutularak yapılacak kapsamlı bir yasal düzenleme ile güvenilir hale getirilmelidir.

Şube-Temsilcilik ilişkilerimizi sadece çift rakamla biten yılların şubat ayında değil, görev süremiz boyunca sürekli arttırarak dayanışma ile büyüttük. Devam edeceğiz.

“İHTİYAÇ OLAN HER AN DESTEĞE HAZIRIZ”

6 Şubat depremlerinden sonra bölgenin ihtiyacı olan teknik güç ve desteğe gönüllü üyelerimiz ve yönetim temsilcilerimiz ile yüksek sayıyla derhal dahil olduk. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu her an üyelerimizle destek olmaya devam edeceğiz.

Şube olarak Üyelerimize verdiğimiz hukuk danışmanlığı desteği ile üyelerimiz adına faydalı kazanımlar elde ettik. Çok önemsediğimiz bu hizmetin içeriğinin ve niteliğinin iyileştirilmesi önümüzdeki dönemin hedeflerinden olacaktır.

“Her Şantiyeye 1 Şef”, “Boşuna mı Okuduk?” kampanyalarımızla meslektaşlarımızın sesini güçlü şekilde kanun koyuculara, kamuoyuna ve sektör paydaşlarımıza duyurduk. Belirli periyodlarda yaptığımız açık oturumlarla, üyelerimizden aldığımız geri bildirimleri yol haritamıza ekleyerek katılımcılığı arttırdık, Kamu ve meslektaş çıkarlarını gözeten çalışmalar yaptık,  birlikte ürettik, birlikte yönettik, devam edeceğiz.”

Haber Merkezi