UEDAŞ kesintisiz elektrik için 7/24 nöbette

Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova olmak üzere Güney Marmara bölgesinin tamamında yaklaşık 3,5 milyon aboneye kaliteli elektrik hizmeti veren Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. arıza kontrol ekipleri; kar, kış yağmur, çamur, rüzgar demeden kesintisiz elektrik dağıtmak için 7 gün 24 saat görev yapıyor.

UEDAŞ kesintisiz elektrik için 7/24 nöbette
Yayınlama: 20.06.2023
A+
A-

Güney Marmara bölgesinde kaliteli ve kesintisiz elektrik hizmeti veren Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ), yaklaşık 3,5 milyon aboneye hizmet götürüyor. Teknoloji çağında hayatın her alanında ihtiyacımız olan enerjinin kesintisiz olarak verilebilmesi için altyapısını ve geri hizmetini güçlendirme yatırımlarını sürekli olarak artıran UEDAŞ’ın Osmangazi işletmede , Bursa Tanık ekibi olarak bakım ve onarım ekiplerinin çalışmalarını gözlemledik.

HER ŞEY 186’YA GELEN BİR ÇAĞRIYLA BAŞLIYOR

Hayatımızın her anında yer alan elektrik enerjisinin birkaç dakika bile kesik olması olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Bu nedenle güçlü bir ağ sistemi kuran UEDAŞ’a vatandaşlar tarafından 186’ya gelen ihbarlar ilk olarak merkezdeki ekipler tarafından kontrol edilerek, adres bilgisine göre bölgelere bildiriliyor. Arıza listesine düşen tüm ihbarlar için arıza bakım ve onarım ekipleri yerinde tespit edebilmek için harekete geçiyor.

ÖNCE İŞ GÜVENLİĞİ

Osmangazi İşletmede gelen bir ihbarı değerlendiren arıza-onarım ekipleri en ufak bir iş kazasında kendi can güvenliklerinin tehlikeye girmemesi için İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) kurallarına uygun olarak korunaklı iş kıyafetleri giymesi, uzun eldivenler takması ve arıza bakımı esnasında tüm önemleri alması gerekiyor. Bu elbiseler, ark patlamalarına, ısı ve aleve karşı ekipleri korurken, elektrik ‘ark’ından doğan ısı, oluşan basınç, erimiş parçacıklar gibi tehlikeli olaylar karşısında tam koruma sağlıyor. Ayrıca ekiplerin baret takmadan çalışması kesinlikle yasak. Saha ekipleri ekipmanlarını hazırladıktan sonra arıza ve arazi şartlarına uygun olarak araçla bölgeye ulaşıyor.

İLETİŞİM VE YÖNLENDİRME

Saha ekipleriyle sürekli olarak iletişim halinde olan telsiz odası, ekibi hem trafik yoğunluğuna göre alternatif bir yol haritası çıkartıyor hem de arızanın hızlı bir şekilde giderilmesi için destek sağlıyor.

ARAÇ KAMERALARINDAN KONTROL

Saha ekiplerinin arızaya ulaşması, çevredeki güvenlik önlemini alması, trafik önlemlerini alması ve arızaya müdahale ettiği sırada iş güvenliği protokolüne uyulup uyulmadığı ve arızanın giderilmesine kadar geçen süreç, sürekli olarak arıza ve bakım aracının iç ve dışına yerleştirilen güvenlik kameralarından kontrol ediliyor.

EKİPLER İKİ KİŞİ OLARAK ÇALIŞIYOR

Tüm arıza ihbarlarına, genel olarak saha ekiplerinde 2’şer kişiden oluşan ekipler müdahale ediyor. Ayrıca yüksek elektrik akımlı hatlarda çalışacak ekiplerin EKAT belgesine sahip olması gerekiyor. Ekipler, arıza noktasına ulaştığında ilk olarak araçlarının hem önüne hem de arkasına tedbir amaçlı iki duba yerleştirmek zorunda. Trafik olsa da olmasa da bu önlemin alınması her durumda zorunlu tutuluyor. Arıza müdahalesine giden 2 kişilik ekipte bir kişi arızaya müdahale ederken, diğer kişi ise aşağıda koordinasyonu sağlıyor. 18 metreye kadar ulaşabilen sepetli aracın sabitlenmesi için aracın ayaklarının indirilmesinin ardından yapılan son kontrollerle iş güvenliğine uygun olarak kıyafetlerini giyen ve emniyetini sağlayan işçi arızaya müdahale ederken, ekip arkadaşı ise araçta koordinasyonu sağlıyor.

VATANDAŞA GERİ BİLDİRİM

Saha ekipleri iş güvenliği kurallarına uygun olarak arızayı giderdikten sonra tabletlerinden nasıl bir çalışma yapıldığına dair bilgi verip sonrasında iş emrini kapatıyorlar. Bu mesaj, şikayeti yapan aboneye aynı şekilde iletiliyor ve böylelikle abone de bilgilendirilmiş oluyor.

Haber Merkezi