Tarihin en korkunç ölümüne dair kalıntılar bulundu

İtalya’nın kuzeyindeki Milano kentinde bulunan bir katedral yakınında gömülen genç adamın, Catherine çarkında dayanılmaz işkence görmüş olabileceği ve kafasının kesilerek öldürüldüğü düşünülüyor.

Tarihin en korkunç ölümüne dair kalıntılar bulundu
Yayınlama: 25.04.2024
A+
A-

Journal of Archaeological Science dergisinde yayınlanan bir rapora göre Milano Üniversitesi’nden araştırmacılar, 13. yüzyılda yaşamını yitiren bir Ortaçağ adamının kalıntıları keşfedildi. İtalya’nın kuzeyindeki Milano kentinde bulunan bir katedral yakınında gömülen genç adamın, dayanılmaz işkence görmüş olabileceği ve kafasının kesilerek öldürüldüğü düşünülüyor.

17-20 yaşları arasında bir erkeğe ait olduğu düşünülen iskelet üzerinde yapılan incelemede, simetrik yaraların bulunması, kol ve bacaklarında kasıtlı zarar verildiğini gösteriyor. Araştırmacılar, bu genç adamın “kırma çarkı” veya “Catharine çarkı” olarak da bilinen acımasız bir işkence aleti olan çarkın kurbanı olabileceğini düşünüyor.

CATHERİNE ÇARKI NEDİR?

Catherine çarkı, Ortaçağ Avrupa’sında kullanılan acımasız bir işkence aracıdır. Aynı zamanda “kırma çarkı” olarak da bilinir. Bu işkence aleti, kurbanın elleri ve ayakları çarkın dönen kollarına bağlanarak çarkın dönmesiyle birlikte kurbanın vücudunun kırılmasına ve ezilmesine neden olurdu. İşkenceci, çarkı döndürerek kurbanı acı içinde bırakır ve genellikle kurbanın ölümüne kadar işkenceyi sürdürürdü. Catherine çarkı, Ortaçağ’ın acımasız işkence yöntemlerinden biri olarak bilinir ve insanlık dışı uygulamaların sembolü haline gelmiştir.

Bu acımasız işkence yöntemi genellikle korkunç suçlarla itham edilen kişilere uygulanırdı. Ancak cesedin bulunduğu kuzey İtalya’da, vebayı yaydığından şüphelenilen kişiler üzerinde yaygın olarak kullanılıyordu.

İŞKENCEDE VEBA ŞÜPHESİ

Araştırmacılar, Tekerleğin kurbanı, akranları tarafından farklı olarak algılanmış ve muhtemelen veba taşıyıcısı olduğu iddiasıyla öfkeli bir kalabalık tarafından ‘ucube’ olarak kınanmasına yol açmış olabilir” diyor.

Adli tıp analizleri, kafatasının tabanında, büyük olasılıkla hatalı bir baş kesme işleminden kaynaklanan doğrusal kırıklar ortaya çıkardı.

Tekerlek işkencesiyle ilgili hipotez doğruysa, bu keşif dünyada olmasa bile Ortaçağ kuzey İtalya’sında bu tür işkencenin ilk arkeolojik kanıtı olacaktır.

Haber Merkezi