Sarıbal: 2023 tarımsal ithalatta rekorlar yılı olacak

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Bursa İl Başkanlığı’nda yaptığı basın açıklamasında 2023’ün tarımsal ithalatta rekorlar yılı olacağını söyledi.

Sarıbal: 2023 tarımsal ithalatta rekorlar yılı olacak
Yayınlama: 25.09.2023
A+
A-

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Bursa İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın açıklamasıyla yılın ilk 7 aylık (Ocak – Temmuz) dönemine ilişkin iktidarın tarım politikalarını değerlendirdi. Sarıbal, ilk 7 ayda çoğu üründe ithalatın neredeyse 2022 yılının değerlerine ulaştığını söyledi.

“Gereksiz bir şekilde çok fazla ithalat yapıldı. Mısır üreticisi mısırını saklayacak yer bulamıyor” diyen Sarıbal, tarımsal ithalatın rekor kırmasını sebebinin döviz fiyatlarının sürekli hareketliliği, dünyada gıda fiyatlarının gerilemesi ve bütün ithalat koridorlarının kullanılması olduğunu söyledi.

EMEKLİYE, EMEKÇİYE DESTEK YOK, ÖZEL ŞİRKETLERE VAR

TÜİK verilerine göre Türkiye’nin gıda enflasyonunda Arjantin’den sonra dünyada ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Sarıbal, “Bütün dünyada gıda fiyatları azalırken Türkiye’de artıyor. Çünkü emekliye, emekçiye destek yok ama uluslararası şirketlere var. Tarımsal ithalatta rekor yılı olarak 2023’ü şimdiden söyleyebiliyoruz. 2020’den itibaren dövizin baskı altında tutulması, çiftçiyi destekleyen tarımsal kurumların kapatılması, ithalat koridorlarının açılması. Tarımsal 18 kurum işlevsiz hale getirildi. Çiftçinin yanında hiçbir kurum kalmadı” diye konuştu.

Tarım piyasasının iktidar tarafından özel şirketlere bırakıldığını belirten Sarıbal, şöyle konuştu:

“Şuanda sistem tamamen şirketlerin kontrolu altında. Ne yazık ki şirketler ve çiftçi baş başa kalmış durumda. Tarıma toplam 59 milyarlık bir destek var. Bu destek çiftçinin mazotunu bile karşılamıyor. Siz bu koşullarda çiftçiyi nasıl ayağa kaldıracaksınız? Sadece ürün değil, tarımsal girdilerin hepsi ithal ediliyor. Bugün yaşadığımız sorunun özü budur.”

21 YILDA 27 MİLYON TARIM ALANI TARIMDAN ÇIKARILDI

Sarıbal, 21 yıllık Ak Parti iktidarında 27 milyon dönüm tarım alanının tarımdan çıkarıldığını, 600 bin çiftçinin üretimi bıraktığını söyledi. Sarıbal, üretimin nüfus artışını karşılamadığını, bu nedenle ithalata yöneldiğini belirtti. Sarıbal, “Mehmet Şimşek’in dayattığı sermaye programı Türkiye’de uygulanıyor. Ülke tarımını bitiren, çiftçiyi borçlandıran bir tarım politikası uygulanmakta. Bunun sebebi de 12 Eylül’den sonra bu AKP iktidarıdır” dedi.