Nilüfer Kayapa Mahallesi’nde çöp sahası projesine karşı Büyükşehir önünde eylem

Bursa’nın Nilüfer ilçesinin Kayapa bölgesine yapılması planlanan çöp depolama alanına karşı ‘Kayapa’da Çöplük İstemiyoruz Platformu’ ve CHP Bursa İl Başkanlığı Bursa Büyükşehir Belediyesi önünde protesto gerçekleştirdi.

Nilüfer Kayapa Mahallesi’nde çöp sahası projesine karşı Büyükşehir önünde eylem
Yayınlama: 13.12.2023
A+
A-

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Nilüfer’in Kayapa Mahallesi’nde yapılması planlanan çöp toplama alanı vatandaşların tepkisini çekmeye devam ediyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün de paydaşı olduğu ‘Kayapa’da Çöplük İstemiyoruz Platformu’ üyeleri Bursa Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Belediye Meclis Üyeleri, akademik odaların temsilcileri, doğa dernekleri, muhtarlar ve çok sayıda Kayapalı katıldı.

Bursa’nın Kayapa bölgesinde planlanan 185 hektarlık çöplük projesinin çevre ve yerel nüfus için ciddi riskler taşıdığını ifade eden Kayapa’da Çöplük İstemiyoruz Platformu’ndan Bekir Gelenli, Uludağ Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden oluşan bir heyetin çalışma raporlarına göre Karacabey-Muratlı’nın daha uygun bir alternatif olduğunu savundu.

“OLUŞACAK EN UFAK BİR SIZINTI SULARIMIZI ZEHİRLEYECEK”

Bölgenin zengin yeraltı su kaynaklarına ve karstik kireç taşından oluşan bir zemine sahip olduğunu aktaran Gelenli, “Bölgemiz yeraltı suyu ve yüzeysel sular açısından çok zengin bir bölge. Ve bölgenin zemini karstik kireç taşından oluşuyor. Şu an Büyükşehir Belediyesi’ndeki yetkililer bölgeyi 185 hektarlık bu geçirgen kayayı bir şekilde biz geçirimsiz hale getireceğiz diyorlar. Ancak 185 hektarlık alan, yaklaşık 300 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı sülfatla dayanımlı geotekstil keçeyle izole etmek, yani o projenin kendi maliyetinden çok daha büyük bir maliyet. Yani bu imkansız, basit yöntemlerle yapılacak. Basit yöntemlerle yapıldığı takdirde de bölgede Uluabat fayı geçmektedir. Normal mebranlar atmosferik koşullardan çok hızlı etkilenmektedir. Oluşacak en ufak bir sızıntı bölgedeki yeraltı sularını, yüzey sularını, ileride içme suyu olarak kullanacağımız Kayapa Göleti’ni zehirleyecektir. Bunun geri dönüşü de olmayacaktır.” dedi.

“EN UFAK BİR HATA BURSA’YI ETKİLER”

Yaşanabilecek denetim eksiklikleri ve ya en ufak bir hatanın Kayapa ve 30 Ağustos civar halkını, ardından Nilüfer’i ve genel anlamda tüm Bursa’yı etkileyeceğinin altını çizen Gelenli, “Çöplükte oluşacak sızıntı suları, çöplükten kaynaklı çıkacak suların nasıl deşarj edeceğini hala açıklayamadılar. Bunlarla ilgili arıtma tesisi kurulacak vesaire gibi şeyler söyleniyor ancak çevre mühendisliğindeki ilk ders şudur. Çöplük, üst kota taşınmaz. Biz üst kota taşıdığımız için çöplüğü, o bölge mevcut yerleşim birimlerinden üst kotta olduğu için her türlü sızıntıya müsait ve çok ciddi anlamda olumsuz etkileri oluşacak bir projedir.” dedi.

Taş ocaklarının neden olduğu can kayıplarına dikkat çeken Gelenli, binlerce çöp kamyonunun da bölgeye ek yük getireceği endişesi taşıyor.

“ALİNUR AKTAŞ BİLİM İNSANLARININ SÖZLERİNİ KULAK TIKIYOR”

400 bin nüfus planlamasının olduğu Kayapa bölgesinde tepki çeken çöplük inşasına ilişkin görüşlerini aktaran Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş şunları söyledi:

“Bursa’yı, Bursa’ya ihanet edenlerden korumak, kurtarmak ve kentimize sahip çıkmak için buradayız. Kayapa’ya yapılmak istenen ‘çöplük’ için uzun yıllardır mücadele yürütülüyor. Bölgede yaşayan halkımız, üniversitelerin değerli bilim insanları, akademik odalarla birlikte açılan ve kazanılan bir dava var. Bu dava sonucunda da proje iptal edilmişti.

O dönemin Belediye Başkanı Recep Altepe, şimdiki Belediye Başkanı Alinur Aktaş bu projenin yapılmayacağını duyurmuşlardı ancak 2022 yılında gördük ki bir plan değişikliği yapılarak Kayapa’daki tesis şimdi yeniden hayata geçirilmek isteniyor.

Akademik odalar, üniversiteler, bilim insanları uzun yıllardır tesis için yaklaşık 400 bin nüfus planlamasının olduğu ve her geçen gün büyümekte olan bu bölgeyi değil kentin başka noktalarını işaret etmişken şimdi bütün uyarılara kulak tıkayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tesisi ısrarla bu noktaya inşa etmek istiyor.”

“BİLİM İNSANLARININ GÖRÜŞLERİ UYGULANSIN”

Akademik Odaların, bilim insanlarının görüşlerinin dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Nilüfer Kent Konseyi Sekreteri Emre Karagöz,”Artık gözler görmedi dedik, kulaklar duymadı dedik, Büyükşehir’in kapısına geldik. Bu kadınları, bu muhtarları bu sefer gördüler mi acaba? Sesimizi duydular mı? Çok yalın, net bir talebimiz var. Akademik Odaların, bilim insanlarının görüşleri uygulansın. Başka hiçbir talebimiz, hiçbir isteğimiz yok” dedi.

Kayapa Mahallesi’ne çöplük yapılırsa ‘bizim geleceğimiz, çocuklarımız mahvolacaklar’ diyen 30 Ağustos Mahalle Muhtarı Halil Özçoban, “Biz hiçbir siyasi partiye güdümlü değiliz. Biz burada bütün mahalle halkımızın istekleri için buradayız. Biz Kayapa’da çöplük istemiyoruz. Bu çöplük yapılırsa bizim geleceğimiz, çocuklarımız mahvolacaklar. Bizim bugünden adım atmamız lazım. İhale iptal olmuş. İnşallah süresiz bir iptal olur, yaşanır bir Nilüfer olur.” şeklinde konuştu.

Kayapa Mahalle Muhtarı Ali İhsan Dengiz Kayapa Mahallesi’ne çöplük yaptırmamak konusunda kararlı olduklarını belirtti.

“ÇÖPLÜĞE DEĞİL YANLIŞ YER SEÇİMİNE TEPKİLİYİZ”

Çöplük yapılmasına değil yer seçimine tepkili olduklarını ifade eden mahalle sakini Emine Sınmaz, “Biz çöplüğün yapılmasına değil, yerinin doğru olmamasına tepki gösteriyoruz. Ben Hamitler’den geldim, çöplük kokusundan kaçtım. Ben buraya gelmek ve ev almak için iki tane ev sattım. Şimdi de buraya çöplük yapmak istiyorlar. Ben bu evi satarsam iki ev alamam. Kendim için değil, çocuklarımız ve torunlarımız için istemiyoruz. Nilüfer bölgesine çöplük istemiyoruz.” dedi.

Haber Merkezi