Miras sorgulama nasıl yapılır?

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü bir video yayınlayarak miras sorgulamanın nasıl yapılacağını anlattı. Peki miras sorgulama nasıl yapılır? Miras olup olmadığını nasıl öğrenirim? Bana miras kaldı mı nasıl öğrenebilirim? Detaylar haberin içeriğinde…

Miras sorgulama nasıl yapılır?
Yayınlama: 02.03.2024
A+
A-

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, bir video yayınlayarak yurttaşların kendilerine miras kalıp kalmadığını nasıl öğreneceklerini anlattı.

Peki miras sorgulama nasıl yapılır? Miras olup olmadığını nasıl öğrenirim? Bana miras kaldı mı nasıl öğrenebilirim?

Video anlatımına göre sırasıyla şu işlemler yapılarak sorgulama gerçekleştirilebiliyor:

  1. “Mirasçısı olduğunuz taşınmazların öğrenilebilmesi için öncelikli adresimiz webtapu.tkgm.gov.tr olacaktır. İnternet tarayıcınıza webtapu.tkgm.gov.tr yazarak açılan sayfadan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaranız ile “Bireysel Giriş” yapabilirsiniz.
  2. Dilerseniz de doğrudan E-devlet’inize giriş yaparak da WebTapu sistemimize ulaşabilirsiniz. Bunun için internet tarayıcınıza giris.turkiye.gov.tr yazarak giriş yapınız. Ardından e-Devlet sayfanızdaki arama bölümüne “Web Tapu” yazarak “Web Tapu” sayfasına gidebilirsiniz. İsterseniz “Kurumlar” bölümünü seçerek “T” harfine tıklayıp, ardından sıralanan kurumlar arasından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünü seçebilirsiniz.
  3. Daha sonra da açılan sayfadan “Kimlik Doğrulama Hizmetleri” başlığı altındaki “Web Tapu İşlemleri”ne tıklayıp uygulamaya gidebilirsiniz. WebTapu sayfasına ulaşıldıktan sonra, açılan sayfada, sayfanın sol üst köşesinde yer alan “Taşınmaz İşlemleri” başlığına tıklıyoruz. Ardından bize alt seçenekler sıralanacak. Buradan da “Mirasçısı Olduğum Taşınmazlar” bölümünü seçiyorsunuz.
  4. Bu seçimden sonra karşınıza “Miras Kalan Taşınmazları Ara” menüsü gelecek. Burada da size elinizdeki belge türüne göre farklı sorgulamalar sunmaktayız. Eğer elinizde mahkeme tarafından verilmiş olan veraset ilamı varsa ekranda görünen “Adalet Bakanlığı Veraset İlamı ile Sorgulama” bölümünü seçmeniz gerekir.
  5. Eğer elinizde noter tarafından düzenlenmiş veraset ilamı varsa da “Noterler Birliği Veraset İlamı ile Sorgula” bölümünü seçmeniz gerekmekte. Oldu ki bunların hiçbiri elinizde yok. O zaman da sadece bir üst soyunuz olan anne ve babanızın ya da vefat etmiş eşinizin adına kayıtlı taşınmazların listesini görebileceğiniz “NVİ Bilgilerimle Sorgula” bölümünü seçmelisiniz. Elinizdeki belge türüne göre söz konusu bölümü seçip istenilen bilgiyi veya bilgileri girmeniz gerekmektedir.
  6. “Adalet Bakanlığı Veraset İlamı ile Sorgula” bölümünde ve “NVİ Bilgilerimle Sorgula” kısımlarında sizden sadece “Miras bırakan T.C. Kimlik Numarası” istenmektedir. “Noterler Birliği Veraset İlamı ile Sorgula” kısmında ise elinizde bulunan belgeye yönelik bilgiler istenmekte. İlgili bölümden istenen bilgileri girdikten sonra mirasçısı olduğunuz taşınmazların listesi ekranda görülecektir.
  7. Ancak, burada altı çizilmesi gereken önemli bir hususu da hatırlatalım. “NVİ Bilgilerimle Sorgula” bölümü seçildiğinde sadece bir üst soyunuz olan; anne ve babanızın ya da vefat etmiş eşiniz adına kayıtlı taşınmazları görebileceksiniz. NVİ Bilgileriniz ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Bilgilerinizdir.
  8.  Bu bilgiyi de paylaşalım. Oldukça hızlı ve doğru biçimde, mirasçısı olduğunuz taşınmazları WebTapu üzerinden öğrenmeniz bu şekilde mümkün olmaktadır.”

Haber Merkezi