Mağara resimlerindeki kesik parmakların gizemi çözüldü

Simon Fraser Üniversitesi’nden arkeolog Mark Collard ve ekibinin çalışması,Paleolitik çağ mağara resimlerindeki kesik parmakların gizemini çözen yeni bir araştırmaya odaklandı. Araştırma bu kesiklerin eski ritüellerin bir parçası olduğunu ve kangren ya da hata sonucu olmadığını ortaya koyuyor. 

Mağara resimlerindeki kesik parmakların gizemi çözüldü
Yayınlama: 01.01.2024
A+
A-

Paleolitik dönem mağara resimlerinde görülen kesik parmak gizemi, Avrupa İnsan Evrimi Çalışmaları Topluluğu tarafından düzenlenen bir zirvede sunulan yeni bir araştırma ile aydınlatıldı. Bu 25 bin yıllık resimlerdeki kesik parmakların, soğuk hava nedeniyle kangrenleşme veya hata sonucu olduğu düşünülürken, Simon Fraser Üniversitesi’nden arkeolog Mark Collard önderliğindeki ekip, bunun bilinçli bir uygulama olduğunu keşfetti. Collard, bu kesiklerin doğaüstü varlıklardan yardım istemek için yapılan ritüellerin bir parçası olduğunu belirtti.

 

Collard, parmak kesme ritüelinin yalnızca belirli bir bölgeyle sınırlı olmadığını, tarih boyunca ve çeşitli toplumlarda da görüldüğünü söyledi. Bu ritüelin bir örneği olarak, Endonezya’nın Yeni Gine yaylalarında yaşayan Dani kabilesini gösterdi. Bu kabilede kadınlar, sevdikleri birinin ölümünden sonra bazen bir veya daha fazla parmağını kesiyor. Collard, Avrupalıların da Paleolitik çağda benzer bir inanç sistemiyle bu ritüeli uyguladıklarını düşünüyor.

Bu teori ilk kez birkaç yıl önce sunulmuş, ancak eleştirilere maruz kalmıştı. Eleştirmenler, elleri tam olarak işlev görmeyen insanların bin yıllar önce yaşanan zorlu koşullarla başa çıkamayacaklarını iddia etmişti. Ancak, araştırma ekibi bu uygulamanın Avrupa dışında da yaygın olduğunu keşfetti; Afrika, Avustralya, Kuzey Amerika, Güney Asya ve Güneydoğu Asya’da benzer kanıtlar bulundu. Collard, bu tür ritüellerin grup içi işbirliğini ve dayanışmayı artırdığını, günümüzde de ‘ateş üzerinde yürüme’ gibi ritüellerle benzer etkilerin görüldüğünü belirtti.

Haber Merkezi