Kılıçdaroğlu, “Bay Kemal’in Tahtası”nı açıkladı

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yayınladığı videoda Türkiye’nin şahlanması için 6 maddelik yol haritasını paylaştı. 6 maddenin içerisinde maliyet, odaklanma, farklılaşma, inovasyon, sermaye güvenliği ve hukuk yer aldı.

Kılıçdaroğlu, “Bay Kemal’in Tahtası”nı açıkladı
Yayınlama: 15.04.2023
A+
A-

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Saat 22.00’de burada buluşalım. Herkes gelsin. Sen gelme @RTErdogan” sözlerine yer vermişti.

Kılıçdaroğlu, “Türkiye’yi şahlandırmaya her şeyimizle hazırız. Vizyonumuz, şampiyonlar ligi ekonomistler, dürüst bürokratlar, çalışkan insanlar, bolca temiz yatırım parasıyla. Erdoğan şimdi bunu da yazar beyannameye, sonra da bir lansman patlatır. Koş Erdoğan koş da, sende bunların hiçbiri yok.” notuyla bir paylaşımda bulundu.

Paylaştığı videoda “Bu aralar benden çokça proje duyacaksınız” diyen Kılıçdaroğlu, “Bay Kemal’in Tahtası”na seçim sonrası projelerini not aldı.

6 MADDEDE SIRALADI

Kılıçdaroğlu videoda şunları söyledi:

“Bir kere net bir gerçeği ortaya koyalım. Türkiye’nin zenginleşebilmesi için nitelikli üretim yapması gerekir. Türkiye katma değeri yüksek ürünler üretmeden zenginleşemez, büyüyemez. Verimliliği yüksek üretim için üretim makinelerini de ara malını da yedek parçalarını da nihai ürünü de kendimiz üretmeliyiz. Nasıl mı? Öncelikle tüm Türkiye’yi kapsayacak özel ekonomi bölgeleri oluşturacağız. Global bir üretim, ticaret, finans ağımız olacak. 81 ilimizi dolaylı olarak etkileyen 9 özel ekonomi bölgesi, 17 tarım ve hayvancılık merkezi ve 50 üretim üssü kuracağız. Türkiye genelinde büyük bir üretim hareketi başlatacağız. Bu bölgeler 6 temel prensip yani 6 temel ilkeyle çalışacak.

Bir, maliyet. Toplam maliyet liderliği. Rekabet gücümüz kur farkı, ve ucuz iş gücünden kaynaklanmayacak. Yani Türkiye bir ucuz iş gücü pazarı asla olmayacak. Stratejik üretimden, katma değerli ürünlerden, uygun lojistikten kaynaklanacak.

İki, odaklanma. Belirli alanlara odaklanarak uzmanlaşacağız. Bütün gelişmiş ülkeler böyle yapıyor. Biz de aynısını yapacağız.

Üç, farklılaşma. Pazarda ayrışan ürünler üreterek farklılaşacağız.

Dört, inovasyon yani yenilikçilik. Anlattığım bu bölgeler ÜR-GE yani Üretim Geliştirme, AR-GE yani Araştırma Geliştirme ve inovasyon odaklı olacak.

Beş, sermaye güvenliği. Bölgelerde güçlü, güvenli ve ulaşılabilir sermaye altyapısı hazır olacak.

Altı, hukuk, yani hukuki güvence. Çalışanlar, yatırımcılar ve işletmeler hukuki güvence altına alınacak. Herkesin can ve mal güvenliği olacak.”

“10 YIL SONUNDA 300 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPILACAK”

İlk 5 yılda 123 milyar dolar, 10 yılın sonunda da 300 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Bu yatırımların yüzde 20’sini kamu kaynaklarıyla yapacağız. Temiz yatırım hedefleyen fonları ülkemize getireceğim. Hem yerli üreticilerimizi hem de ülkemize yatırım yapmak isteyen yabancı finansmanı özel ekonomi bölgelerinde birlikte çalıştıracağız.”

“Kişi başına düşen milli gelirimiz, kademeli bir biçimde 20 bin doların üzerine çıkacak. İşte bu hacim Türkiye’yi iki kat büyütecek. Tüm ülke için kalkınma planlarımız hazır. Bu projelerin de katkısıyla Türkiye ilk 4 yıl, en az yüzde 5,5; sonraki 6 yılda ise en az yüzde 6,2 istikrarlı gerçek büyümeyi sağlayacak.”

‘ANADOLU’YA TERSİNE GÖÇ BAŞLAYACAK’

“Büyükşehirlerden Anadolu’ya tersine göç başlayacak. Anadolu tekrar canlanacak. Gençlerimiz geleceğini yurt dışında aramayacak. Bu kalkınma hareketiyle 2,5 milyon yeni istihdam yaratacağız. İşsizlik oranı ilk 5 yılda yüzde 5’in altına düşecek. Genç işsizlik sorunu çözülecek. Türkiye’yi kalıcı refaha ulaştıracak projelerimizi detaylarıyla anlatmaya devam edeceğim. Çünkü Türkiye bunu hak ediyor. Halkımız refahı, gençliğimiz zenginliği hak ediyor. Merak etmeyin geliyoruz, sana söz.”

Haber Merkezi