CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, eski Tıp Fakültesi’nin (Yüksek İhtisas Hastanesi) arazisinde Bursa’nın hasta yatak sayısının kente yetmediğini belirterek, “Söz verdiğiniz gibi ivedilikle Yıldırım Devlet Hastanesi inşaatına başlayın” dedi.
CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, deprem gerekçesiyle yıkılan Yüksek İhtisas Araştırma Hastanesi’nin arazisinde Bursa’nın hasta yatak sayısının kente yetmediğini belirterek, “Söz verdiğiniz gibi ivedilikle Yıldırım Devlet Hastanesi inşaatına başlayın” dedi.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Pala, Sağlık İstatistikleri Yıllığına göre 2021 yılında Bursa’da toplam yatak sayısının 8 bin 379, yoğun bakım yatak sayısının bin 615 olduğu bilgisini paylaştı. Pala, şunları söyledi:
“2021 yılında Bursa’da toplam yatak sayısı 8.379’dur ve on bin kişiye 26,6 hasta yatağı düşmektedir. Yoğun bakım yatak sayısı ise 1.615’tir ve on bin kişiye yalnızca 5,1 yoğun bakım yatağı düşmektedir. Aynı yıl Türkiye’de on bin kişiye düşen yatak sayısı 30,1 yoğun bakım yatak sayısı ise 5,8’dir. Bursa, Türkiye’nin dördüncü büyük ili olmasına ve çevresindeki kentlere de sağlık hizmeti sunmak zorunda kalmasına karşın, maalesef hem hasta yatağı hem de yoğun bakım yatağı açısından Türkiye ortalamasının çok gerisindedir. Bu nedenle Bursa’da özellikle kamu hastanelerinde hem hasta yatağı hem de yoğun bakım yatağı sıkıntısı çekilmekte, hastalar zaman zaman uzun süre acil servislerde bekletilmekte veya başka illerdeki yoğun bakım yataklarına nakledilmek zorunda kalınmaktadır.”
Sağlık Bakanlığı’nın Bursa’da yaşanan hasta yatağı ve yoğun bakım yatağı sorununa çözüm üretmediğini söyleyen Pala, durum hakkında soru önergesi verdiklerini kaydetti. Bakanlığın yanıt vermediğini belirten Pala, Yıldırım ilçesinin hasta yatağı ve yoğun bakım yatağı açısından en çok sorun yaşayan merkez ilçelerden biri olduğunu söyledi. Pala, Sağlık Bakanlığının 2012 yılında eski Tıp Fakültesi binasının yıkılarak yerine TOKİ tarafından 300 yataklı ‘Yıldırım Devlet Hastanesi’ yapılacağını, bu hastanenin yapımının Sağlık Bakanlığı yatırım planına alındığını açıkladığını hatırlattı. 2015 yılında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, öncelikli proje olarak, depreme dayanıksız olan eski Tıp Fakültesi binasının (O zamanki adıyla Yüksek İhtisas Hastanesi) yıkılıp yerine daha büyük hastane yapılacağını (Yıldırım Devlet Hastanesi), inşaata 2016’da başlanacağını ve en geç 2020 yılında yeni hastanenin hizmete açılacağını söylemişti. Bakanın açıklamasını hatırlatan Pala, şöyle konuştu:
“Bakan açıklamasında Yüksek İhtisas Hastanesi’nin tümüyle Şevket Yılmaz Araştırma Hastanesi’ne taşınacağına ve binasının yıkılıp Göğüs Hastanesi’nin de yer alacağı kampusta yeni bir hastane yapılacağına değindi. Söz konusu hastane yerleşkesinde 600 yatağın yer alacağı, proje tutarının 225 milyon TL olacağı da söylendi. Daha sonra, Sağlık Bakanının söz verdiği ve yatırım programına alınan projelerden vaz geçildiği, bunun yerine, eski Tıp Fakültesi’nin bulunduğu bu alana en az 200 yataklı entegre devlet hastanesi yapılacağı ve hastanenin adının ‘Emirsultan Devlet Hastanesi’ olacağı basına yansıdı. Yıldırım Belediye Başkanlığı ise bu alana hastane yapımından vaz geçildiğini, eski Tıp Fakültesi’nin bulunduğu alanda bir sosyal yaşam merkezi oluşturacaklarını açıkladı.”
Gelişmelerin iktidarın sağlık politikalarının çelişkisini ve çözüm üretmekteki başarısızlığını açık olarak ortaya koyduğunu ifade eden Pala, “2012 yılında yeni bir hastane yapılacağı açıklanan alan bomboş, bakımsız ve terk edilmiş durumda. Çevrede yaşayanlar devlet hastanelerinde randevu bulamamaktan, mecburen, yakındaki özel hastanelere gitmek zorunda kaldıklarından yakınıyor. Sağlık Bakanlığına bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Arazisi sağlık alanı için bağışlanan bu alanda, 11 yıl önce söz verdiğiniz ve sonrasında da bizzat Sağlık Bakanı tarafından açıkladığınız gibi ivedi olarak ‘Yıldırım Devlet Hastanesi’ inşaatına başlayın. Bu hastaneyi hastaların zor ulaşabilecekleri bir yere yaparak, özel hastanelerin ekmeğine yağ sürmekten vaz geçin.” diye konuştu.
BURSA’DA HASTA YATAĞI VE YOĞUN BAKIM YATAĞI SIKINTISI NE ZAMAN SONA ERECEK?
Sağlık İstatistikleri Yıllığına göre 2021 yılında #Bursa’da toplam yatak sayısı 8.379’dur ve on bin kişiye 26,6 hasta yatağı düşmektedir. Yoğun bakım yatak sayısı ise 1.615’tir ve on bin kişiye yalnızca… pic.twitter.com/Xab0pYoeq2— KAYIHAN PALA (@KAYIHANPALA) September 19, 2023