İngiltere’de 2,7 metre uzunluğunda kırkayak fosili bulundu

İngilitere’nin Northumberland sahilinde 326 milyon yıllık, 50 kg ağırlığında ve 2,7 metre uzunluğunda bir kırkayak fosili bulundu.

İngiltere’de 2,7 metre uzunluğunda kırkayak fosili bulundu
Yayınlama: 09.01.2023
A+
A-
İngilitere’nin Northumberland sahilinde 326 milyon yıllık, 50 kg ağırlığında ve 2,7 metre uzunluğunda bir kırkayak fosili bulundu.

Uzmanlar, İngiltere Howick’te bulunan Northumberland sahilinde 2,7 metre uzunluğunda bir kırkayak fosili buldu. Araştırmacılar 326 milyon yıllık fosilin bulunmasının ardından, bir zamanlar kuzey İngiltere’de avlanan bir araba boyunda ve 50 kg ağırlığındaki dev kırkayakların ortaya çıktığını açıkladı.

Dev bir kırkayağa ait bu büyük fosil, Northumberland sahilinde sarp bir kayalık parçasının kıyıya düşmesinden sonra tesadüf eseri bulundu

Arthropleura olarak bilinen canlının, bu kadar büyüyebilmek için besin açısından zengin bir bitki bulmuş olabileceği ve diğer omurgasızlar veya küçük amfibiler ile beslenen bir yırtıcı olabileceği düşünülüyor.

Fosil, modern kırkayaklara büyük ölçüde benzeyen çok sayıda eklemli dış iskelet parçalarından oluşuyor. Türünün bugüne kadar keşfedilen üçüncü örneği olan fosilin, bulunanlar arasında en eski ve en büyük fosil olduğu belirtiliyor.

Arkeofili’nin haberine göre bulunan fosilin, kırkayağın dış iskeletinin bir bölümünü temsil ettiğine inanılıyor.

Bulunan 75 cm uzunluğundaki parçadan yola çıkan bilim insanları, tüm vücudunun yaklaşık 2,7 metre uzunluğunda ve 50 kg ağırlığında olabileceğini düşünüyor.

Yaratığın kalıntıları, dinozorların döneminden 100 milyon yıl öncesine, yani Karbonifer dönemine ait.

Cambridge Üniversitesi Yer Bilimleri bölümünden, fosil üzerine yazılan makalenin baş yazarı Dr. Neil Davies, “Bu tamamen bir tesadüf keşfiydi. Kayanın düşme şekli, çatlayarak açılmasını ve eski doktora öğrencilerimizden birinin yürürken gördüğü fosili mükemmel bir şekilde ortaya çıkarmıştı” diyor.

Haber Merkezi