Hasanağa’da okul binası depreme dayanıklı değil diye kapatıldı: 170 öğrenci mağdur

Hasanağa İlkokul ve Ortaokulu’nu depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle kapatma kararı alınmasının ardından öğrenciler ve veliler yaşadığı mağduriyet nedeniyle basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan öğrenci velisi Kezban Turan ‘Okulların Deprem Tahkiki Çalışması’nın 2015 yılında başlayıp 2017 yılında sona erdiğini ancak okullarını depreme dayanıklılığına ilişkin raporların 5 yıldır ilgili kurumların elinde olmasına rağmen hiçbir çalışma yapılmadığını söyledi.

Hasanağa’da okul binası depreme dayanıklı değil diye kapatıldı: 170 öğrenci mağdur
Yayınlama: 27.08.2023
A+
A-

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydan gelen depremlerin ardından Bursa Valiliği 28 Şubat tarihinde ‘Okulların Deprem Tahkiki Çalışma Raporları’na dayanarak Nilüfer’in Hasanağa mahallesinde bulunan Hasanağa İlkokul ve Ortaokulu’nu depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle kapatma kararı aldı. Okulların kapatılmasının ardından 170 öğrenci, 6 Mart 2023 tarihi itibariyle Kızılcıklı mahallesinde bulunan Hasanağa Şehit Piyade Er Kadir Çavuşoğlu İlkokul ve Ortaokulu’nda eğitime devam etmek zorunda kaldı.

Yaşanan mağduriyet sonrası Hasanağa Mahalle Komitesi ve Nilüfer Kent Konseyi bugün bir basın açıklaması düzenleyerek mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.

5 YILDIR HİÇBİR ÇALIŞMA YAPILMADI

Açıklamada konuşan öğrenci velisi Kezban Turan ‘Okulların Deprem Tahkiki Çalışması’nın 2015 yılında başlayıp 2017 yılında sona erdiğini ancak okullarını depreme dayanıklılığına ilişkin raporların 5 yıldır ilgili kurumların elinde olmasına rağmen hiçbir çalışma yapılmadığını söyledi.

Okul değişimi ile birlikte nakil olunan Hasanağa Şehit Piyade Er Kadir Çavuşoğlu İlkokul ve Ortaokulu’nda ikili eğitime geçildiğini dile getiren Turan, “Çocukların alışkın oldukları düzen ve günlük yaşam rutininin bu ani değişimi her iki okulun öğrencilerinin duygusal ve sosyal yönde olumsuz etkilenmelerine yol açarak akran zorbalığına varan bir gerilime neden olmuştur.” dedi.

OKULA ULAŞIMDA DA MAĞDURİYET YAŞANIYOR

Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden çocuklara servis tahsis edilmesini talep ettiklerini söyleyen Turan, bu talebin de bölgeye toplu taşıma olduğu ve mesafenin kısalığı nedeniyle reddedildiğini söyledi. Bahsi geçen toplu taşıma araçlarının 17-18 kişilik kapasitesi olduğunu ve 12-15 dakika aralıklarla sefer yaptığını ifade eden Turan, “Bir kısmı ebeveynleriyle birlikte okula gitmek zorunda olan 170 öğrenciyi diğer yolcular da dahil edildiğinde kaç saatte okullarına ulaştırabileceği ise zorlu bir matematik sorusu değildir.” sözleriyle mağduriyetlerini dile getirdi.

Turan taleplerini şu sözlerle açıkladı:

“Biz Hasanağa Mahallesi sakinleri olarak okul binamızın acil olarak depreme dayanıklı hale getirilmesini ve süreç tamamlana kadar çocuklarımızın eğitim gördüğü okula ulaşımlarının sağlanması için servis tahsis edilmesini istiyoruz. Taleplerimiz karşılanana kadar demokratik haklarımızı kullanarak mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Basın açıklamasında konuşan Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş, konuşmasına devletin en temel haklarından birinin eğitim hakkı olduğunu hatırlatarak başladı. Eğitimin yaşam hakkı kadar önemli olduğunu vurgulayan Binbaş, bu nedenle devletin acilen üzerine düşen sorumluluğu yerine getirerek bütün öğrencileri okullarına en güvenli şekilde eğitimine devam ettirilmesi gerektiğini ifade etti.

Haber Merkezi