Greenpeace raporu: Bursa’da erken ölüm riski yüzde 17 arttı

Greenpeace raporu: Bursa’da erken ölüm riski yüzde 17 arttı
Yayınlama: 15.10.2022
A+
A-

Greenpeace Akdeniz’in ‘Türkiye’de Hava Kirliliği Yükü’ başlıklı raporunu yayımladı. Raporda, Türkiye’de  hava kirliliği nedeniyle 2021 yılında tahmini 34 bin erken ölüm yaşandığı belirtildi. Bursa’da bu sayının 2 bin 547 olduğu açıklandı.

Haber Merkezi

Greenpeace, Türkiye’nin 2021 hava kirliliği raporunu yayımladı. Yayımlanan raporda Türkiye’de hava kirliliğinin ulaştığı boyut gözler önüne serildi. Raporda hava kirliliği nedeniyle 2021 yılında 34 bin erken ölüm yaşandığı belirtildi.

2021 yılı boyunca yapılan hava ölçümleriyle elde edilen verilere göre, nüfusun maruz kaldığı PM 2.5 kirliliği ortalama 20.7 mikrogram. Bu miktar Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği yıllık limit değerin 4 katından fazla kirlilik anlamına geliyor.

BURSA’DA ERKEN ÖLÜM SAYISI 2 BİN 547

‘Sanayi kenti’ olarak anılan 3 milyon 147 bin nüfuslu Bursa’da PM 26.0 olduğu buna bağlı erken ölüm riskinin yüzde 17 arttığı belirtildi. 2021 yılı içinde Bursa’da PM 2.6’e bağlı erken ölüm sayısının ise 2 bin 547 olarak tahmin edildiği açıklandı. Bu durum İstanbul için PM 2.5 değerinin 20.7 buna bağlı erken ölüm sayısının 34 bin 2, Ankara için PM 2.5 değerinin 17.2, erken ölüm sayısının 8 bin 895, Sakarya için PM 2.5 değerinin 22.8, erken ölüm sayısının 760 olarak tahmin edildiği belirtildi. En yüksek PM.2.5 değeri 66.2 ile Iğdır, en düşük ise 9.3 ile Çankırı yer aldı.

ÖLÜMLER YÜZDE 75 ORANINDA AZALTILABİLİRDİ

Söz konusu şehirlerde PM 2.5 miktarı DSÖ limitlerini karşılıyor olsaydı PM 2.5 kirliliğine atfedilen erken ölümlerin sayısı yüzde 75 oranında azaltılabilir böylece her yıl tahminen 26 bin hayat kurtarılabilirdi.

ACİLEN HAREKETE GEÇİLMELİ

Greenpeace, söz konusu rapor kapsamında Türkiye’ye uyarılarda bulundu.

Raporda elde edilen bulgular halkın sağlığını korumak için Türkiye’deki PM 2.5 kirliliği sorunuyla ilgili acilen harekete geçilmesi gerektiğine işaret ediyor. Bu konuda atılması gereken adımlarsa şöyle sıralanıyor:

-Türkiye’de PM 2.5 kirliliği için yıllık ve 24 saatlik ortalama limit değerleri bir an önce tanımlanmalıdır.

-Ulusal limit değerler, asgari olarak, AB tarafından kabul edilen seviyelerle uyumlu olmalıdır.

-Uzun vadede ise amaç DSÖ limitleriyle uyumlu bir yönetmelik çıkarılmasıdır.

Greenpeace Akdeniz, halk sağlığını koruyarak erken ölümlerin önüne geçecek ulusal limit değerlerinin belirlenmesinin ardından bu standartların ihlal edildiği bölgelerin ‘Koruma Bölgesi’ ilan edilmesini talep ediyor. ‘Koruma Bölgesi’ ilan edilen yerlerde kirletici endüstrilerin faaliyet durdurması veya kapatılması da dahil olmak üzere hava kalitesini iyileştirmek için ciddi önlemler alınması öngörülüyor.

PM 2.5 NEDİR?

Partikül madde (PM), atmosferde asılı duran küçük sıvı veya katı parçacık formundaki kirliliktir. PM kirliliği parçacıkların boyutuna göre tanımlanır. PM2.5 2.5 mikrometreden daha küçük partikülleri tanımlamak için kullanılır. Türkiye PM10, SO2 ve NO2 de dahil olmak üzere kirleticiler için ulusal hava kalitesi standartlarına sahiptir ancak insan sağlığı için önemine dair ciddi kanıtların varlığına rağmen PM2.5 için herhangi bir ulusal hava kalitesi limiti bulunmamaktadır.