Fransa’da 34 yaşındaki Gabriel Attal eşcinsel olduğunu açıkça ifade beyan eden ilk başbakan oldu

Fransa’da Eğitim Bakanı olarak görev yapan 34 yaşındaki Gabriel Attal başbakanlığa atandı. Attal, hem Fransa’nın en genç başbakanı, hem de eşcinsel olduğunu açıkça ifade beyan eden ilk başbakan.

Fransa’da 34 yaşındaki Gabriel Attal eşcinsel olduğunu açıkça ifade beyan eden ilk başbakan oldu
Yayınlama: 09.01.2024
A+
A-

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, tartışmalı göç yasası nedeniyle patlak veren krizin sonucunda başbakanlıktan istifa eden Elisabeth Borne’un yerine, Eğitim Bakanı Gabriel Attal’ı atadı. 34 yaşındaki Attal, Fransa’nın hem en genç hem de eşcinsel olduğunu açıkça ifade eden ilk başbakanı olacak.

Macron’un yakın müttefiki olarak bilinen Attal, Covid-19 pandemisinin hükümet sözcüsü olarak tüm Fransa’nın yakından tanıdığı bir isim. Attal, son anketlere göre ülkenin en popüler siyasetçilerinden biri.

GABRİEL ATTAL KİMDİR?

Gabriel Attal, doğumu 16 Mart 1989 olan bir Fransız siyasetçidir. Attal, siyasi kariyerine Fransız Sosyalist Partisi’nde başlamış ve daha sonra 2017’de Emmanuel Macron liderliğindeki La République En Marche! partisine katılmıştır.

Attal, ilk olarak 2012’de Marisol Touraine’in danışmanı olarak Fransız Ulusal Meclisi’nde staj yaparak siyasi alanda yer almıştır. 2014 yılında Vanves Belediye Meclisi’ne seçilmiş ve burada Sosyalist Parti’nin konsey üyesi olarak görev yapmıştır. 2017’de ise Hauts-de-Seine’nin 10. bölgesini temsilen Ulusal Meclis üyesi olarak seçilmiş ve burada kültürel ve eğitim işleri komitesinde çalışmıştır.

Attal, 2018’de Ulusal Eğitim ve Gençlik Bakanlığı’nda Devlet Sekreteri olarak atanmış ve bu görevle Fransa Beşinci Cumhuriyeti tarihinde bir hükümette görev yapan en genç üye olmuştur. 2020 ve 2022 yılları arasında ise Jean Castex hükümetinin hükümet sözcüsü olarak görev yapmıştır. 2022’de Kamu Hesapları ve Hareketi Bakanı olarak atandıktan sonra, 2023’te Ulusal Eğitim ve Gençlik Bakanı olarak görev almıştır.

2024 yılında, Fransa’nın en genç ve ilk açık eşcinsel başbakanı olarak tarihe geçmiştir. Attal, eşcinsel olduğunu açıkça ifade etmesinden dolayı hem antisemitik hem de homofobik nefret söylemleriyle karşı karşıya kalmıştır.

 

Haber Merkezi