Ekim ayında gazetecilere yönelik baskı arttı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözerin’in paylaştığı Ekim ayı Basın Özgürlüğü raporuna göre gazetecilere yönelik baskı arttı. Ekim ayında 60 gazeteci hakim karşısına çıktı, 9 gazeteci tutuklandı.

Ekim ayında gazetecilere yönelik baskı arttı
Yayınlama: 07.11.2022
A+
A-

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Ekim ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nu yayınladı. AK Parti’nin 2023 vizyonu için düzenlnen “Türkiye Yüzyılı” tanıtım toplantısına farklı görüşlerde gazetecilerin davet edilmesi, rapora göre “basın özgürlüğü açılımı” gibi gösterilmek istendi. Ancak gerçekteki durum, ekim ayında gazetecilere yönelik davaları, polis şiddetini, engellenen gazetecileri ve ekran karartmalarını işaret ediyor.

Ekim ayında gazeteciler sert engellemelere ve gözaltılara maruz kaldı. Geçtiğimiz ay 60 gazeteci hakim karşısına çıkarken, 9 gazeteci ise tutuklandı.

Bir yandan “Dezenformasyon Yasası” olarak lanse edilen sansür yasası yürürlüğe girerken, RTÜK televizyon kanallarını kararttı.

DEMOKRASİ İÇİN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ŞART

Çakırözer, “Türkiye Yüzyılı belgesi açıklayıp ‘kucaklaşma, özgürlük, adalet, şefkat’ demekle olmuyor.” yorumunda bulunarak, Türkiye’de sadece basın özgürlüğü alanındaki kısıtlamaların bu sözlerin havada kalmasının ispatı olacağını açıkladı. Çakırözer, “Basın özgürlüğü olmadan Türkiye’de demokrasimiz asla ilerleyemez” dedi.

Ekim ayında basın özgürlüğü konusunda yaşanan ihlaller şöyle:

Gazeteciler ekim ayında 60 kez hakim karşısına çıktı. 5 gazeteci hakkında toplam 18 yıl 5 ay 20 gün hapis cezası verildi.

Ankara merkezli yürütülen bir soruşturmada 11 gazeteci gözaltına alındı, 9’u tutuklandı.

Jinnews editörü Nişmiye Güler’e sosyal medyada yaptığı haber paylaşımları, Gerger Fırat gazetesinin Haber ve İstihbarat Müdürü Özgür Boğatekin ve Gerger Fırat gazetesi yazarı Hacı Boğatekin hakkında yaptıkları rüşvet haberleri nedeniyle dava açıldı.

GAZETECİLER POLİSİN ŞİDDETİNE MARUZ KALDI

İran’da ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölen Mahsa Amini için Türkiye’nin farklı şehirlerinde yapılan protestoları, tutuklu ailelerinin Adalet Nöbeti eylemlerini takip eden gazeteciler güvenlik güçlerince şiddet kullanılarak engellendi.

Bu eylemleri takip eden Mezopotamya Ajansı muhabiri Hakan Yalçın ve Solfasol TV muhabiri Zişan Kürüm polis tarafından darp edildi.

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasına yönelik protestoları takip eden Evrensel Muhabiri Eylem Nazlıer boğazı sıkılarak engellenirken telefonuna da el konuldu.

Serhat Albayrak suç örgütü lideri Sedat Peker’in ifşaları nedeniyle isminin dahi geçmediği haberle ilgili mahkeme kararıyla BirGün gazetesine tekzip yayımlattı.

‘Berat Albayrak’ın Borsadaki A takımı’ haberi nedeniyle de yine BirGün’e bir ayda iki kez manşet haberleri üzerinden tekzip gönderildi.