Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, yaptığı açıklama ile Mesleki Eğitim Merkezlerinin yaygınlaştırılmasına ve meslek liseli öğrencilerin işletmelerde ucuz iş gücü olarak çalıştırılmasının önünün açılmasına tepki gösterdi.
Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, Mesleki Eğitim Merkezleri’nde (MESEM) meslek lisesi öğrencilerinin can güvenliği olmadan, patronlara ucuz iş gücü kaynağı olarak sunulduğunu söyledi.
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda yapılan değişikliklerle MESEM’lerin yaygınlaştırılmasını ve meslek lisesi öğrencilerinin işletmelerde ucuz iş gücü olarak çalıştırılmasının önünün açıldığını ifade eden Erdem, bu durumun çocukların can güvenliği açısından ciddi riskler barındırdığını belirtti.
“ÇOCUJKLARIN EMEĞİ SİYASİ İKTİDAR TARAFINDAN PATRONLARA PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR”
MESEM’lede çocukların ucuz iş gücü olarak kullanıldığına dikkat çeken Erdem, “MEB verilerine göre 1 milyon 324 bin 840 öğrenci bu program çerçevesinde kayıtlıdır. MESEM’in çarkları, çocukların bir gün okula gittiği diğer günler belirlenen sanayi işletmesinde staj adı altında çalıştırılması şeklinde işlemektedir. Uygulama kapsamında çocuklara asgari ücretin üçte biri oranında staj ücreti verilirken, bu ücretin üçte ikisi kamu kaynaklarından karşılandığı için çocukların emeği, patronlara bizzat siyasi iktidar tarafından adeta peşkeş çekilmektedir.” dedi.
“EYLÜL AYINDAN BU GÜNE MESEM KAPSAMINDA ÇALIŞAN 7 ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ”
MESEM’lerin iş güvenliksiz, kuralsız ve güvencesiz çalışma ortamları yarattığını, bu durumun ise iş kazaları, meslek hastalıkları ve ölümlere yol açtığını vurgulayan Erdem, “MESEM’ler sermayeye iş güvenliksiz, kuralsız, güvencesiz eleman yetiştirme alanları yaratılması gibi pek çok sorun barındırmaktadır. Meslek lisesi öğrencilerinin staj uygulamalarının işverenin insafına bırakıldığı uygulamaların yarattığı en büyük sorunsa uygulamada örneklerini gördüğümüz can kayıpları, kazalar ve meslek hastalıklarıdır. MESEM projesi iş yerlerinin ağır ve tehlikeli işler kapsamında araştırılması, iş yerlerindeki makinelerin iş sağlığı ve güvenliği kanunu çerçevesinde denetlenmesi ve iş cinayetleri ilgili sorumlular hakkındaki hukuki sürecin takip edilmesi 16 yaş altı çocukların staj adı altında denetimsiz, kontrolsüz, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalıştırılması yasakken, çocuklar iş cinayetlerinde yaşamını yitirmeye devam etmektedir. Eylül ayından bugüne kadar 7 çocuk MESEM kapsamında çalışırken yaşamını yitirmiştir. Yaşanan can kayıpları, kazalar ve hastalıklar MESEM programını ve bu program kapsamındaki iş yerlerinin denetlenmesi gerektiğini göstermektedir. Uygulamada fiilen işçi olarak çalıştırılan çocukların, kapılarından bile girmemeleri gereken tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde kontrolsüz bir şekilde çalıştırılması iş cinayetlerine davetiye çıkarıyor. En son Arda’nın ölümü bu denetimsizliğin sonucudur.” şeklinde konuştu.
25 Aralık 2021 tarihinde yürürlüğe giren 7346 Sayılı Kanun’un, MESEM kapsamında staj yapacak öğrencilere asgari ücretin bir yüzdesi kadar ödeme yapılmasını öngördüğünü belirten Erdem, bu durumun çocuk işçiliğini daha da cazip hale getirdiğini söylüyor. Sigorta ve ücretlerin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenmesiyle işverenlerin maddi külfetten muaf tutulduğunu dile getiriyor.
Devletin zorunlu eğitim kapsamındaki çocukları ucuz iş gücü olarak sunmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Erdem, çocuk işçiliğinin devlet eliyle meşrulaştırılmasına karşı çıktığını ve bu uygulamanın derhal terk edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Haber Merkezi