Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Toy: LGS sistemi Bakan Tekin’in elinde enkaz olarak kaldı

LGS sonuçlarına dair yazılı açıklama yapan Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, öğrenci ve velilerin öncelikle tercihinin Fen ve Anadolu Liseleri olmasına rağmen Meslek ve İmam Hatip Liselerine yönlendirildiğini söyledi. Toy, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne öğrencilerin ve velilerin gerçek tercihlerini göz önünde bulundurması çağrısı yaptı.

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Toy: LGS sistemi Bakan Tekin’in elinde enkaz olarak kaldı
Yayınlama: 25.07.2023
A+
A-

Eğitim İş Bursa Şubesi, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) ile ilgili değerlendirmede bulundu. Dün açıklanan sınav sonuçlarına dair yazılı basın açıklaması yapan Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, öğrenci ve velilerin öncelikli tercihlerinin akademik liseler olmasına rağmen meslek ve imam hatip liselerine tercih yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Sınav sonucuna göre öğrencilerin yerleşebildiği Fen ve Sosyal Bilimler Liselerinin taban puan ortalamasının 447, Anadolu Liselerinin 431 puan iken Anadolu İmam Hatip Liselerinin puan ortalamasının 329, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin de 294 puan olduğunu dile getiren Toy, Anadolu İmam Hatip Liselerinde 24, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde ise 27 kontenjan tercih edilmeyerek boş kaldığını söyledi. Toy ayrıca İmam Hatip liselerinde 1717, Meslek Liselerinde ise 5823 kontenjanın boş kaldığının bilgisini paylaştı.

Fen ve Anadolu Liselerinde az kontenjan olmasına rağmen bütün kontenjanların dolduğuna dikkat çeken Toy, öğrencilerin de asıl tercihinin Fen ve Anadolu Liseleri olduğunu kaydetti.

“İMAM HATİP VE MESLEK LİSESİ DAYATMASINDAN VAZGEÇİN”

Bursa’da tercih yapan öğrencilerinin öncelikli yerleşmek istediği liselerin de akademik liseler olduğuna dikkat çeken Toy, “Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü öğrencilerin ve ailelerin gerçek tercihlerini göz önünde bulundurarak okul türleri planlamasını gözden geçirmesi, imam hatip ve meslek lisesi dayatmasından vazgeçmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Toy açıklamada Anadolu Liselerinde sınıf mevcutlarının 40’ın üzerinde olmasına rağmen imam hatip ve meslek lisesi için yüzlerce dersliği boş bırakılmasına tepki gösterirken, “Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü okul türleri ve kontenjan planlamalarını yaparken tarikat destekli STK’lar ile ara eleman talebinin karşılanmasını bekleyen sanayicilere kulak vermek yerine yönünü öğretmenler odasına, akademiye, akıl ve bilime çevirmelidir.” dedi.

“LGS SİSTEMİ BAKANIN ELİNDE ENKAZ OLARAK KALDI”

LGS sınavının hayata geçirildiği tarihlerde ‘öğrencilerin artık evlerine yakın okullara gideceği’ vaadine değinen Toy, bunun da hayata geçirilemediğini ve her gün on binlerce lise öğrencisinin servis veya toplu taşıma kullanarak okula gittiğini, bu durumun ise ailelere maddi külfet olarak geri döndüğünü dile getirdi.

Yeni kabinede Milli Eğitim Bakanı olarak görev yapan Yusuf Tekin’in müsteşar olduğu 2017 yılında kurgulanan ve 2018 yılında hayata geçirile LGS’nin aradan geçen 5 yılda kurgulayıcısı olan Tekin’in elinde bir enkaz olarak kaldığını dillendiren Toy, “Öyle anlaşılıyor ki Sayın Bakan Yusuf Tekin de LGS’den umudunu kesmiş, her yıl yayınlanan LGS raporlarını bu yıl yayınlamayarak enkazın boyutlarını kamuoyundan gizlemeye çalışmıştır.” şeklinde konuştu.

Toy sözlerini, “Eğitim-İş olarak ezberci, rekabetçi, seçkinci ve hiçbir bilimsel dayanağı olmayan ikametgâh gibi bir ölçüte bağlanmış LGS’nin ortaya çıkaracağı olumsuzluklar konusundaki uyarılarımızı yineliyor, MEB’e eğitim politikalarının belirlenmesinde yönünü akıl ve bilime çevirmesi çağrısında bulunuyoruz.” ifadeleriyle noktaladı.

Haber Merkezi