Deneyler sonuç verdi: Mars toprağında yetişen bezelyeler filizlendi

Texas A&M Üniversitesi’nde görev alan bilim insanları, Mars benzeri koşullarda bezelye yetiştirmeyi başardı, bu da gelecekte uzay tarımının kapılarını aralayabilir. Emmanuel Mendoza liderliğindeki araştırma ekibi, siyah asker sineği larvalarının atıklarından elde edilen “frass” adlı gübrenin bezelyelerin filizlenmesinde kilit bir rol oynadığını keşfetti.

Deneyler sonuç verdi: Mars toprağında yetişen bezelyeler filizlendi
Yayınlama: 30.11.2023
A+
A-

ABD’de bulunan Texas A&M Üniversitesi’nde görev alan bilim insanları, Mars koşullarını taklit eden bir ortamda, Kızıl Gezegen’e benzer bir toprakta bezelye yetiştirmeyi başardı. Bu başarı, gelecekte Mars’ta bitki yetiştirmenin önemli ipuçlarını sunabilir.

Araştırma ekibinin lideri Emmanuel Mendoza’ya göre, bezelyelerin filizlenmesinde etkili olan unsurlardan biri, siyah asker sineği larvalarının atıklarından elde edilen “frass” adlı gübre oldu. Bu deney, Mars’ta tarım yapabilme potansiyelini gösterirken, Mendoza, böceklerin ekosistemleri sürdürmede önemli bir rol oynayabileceğine dikkat çekiyor.

Mendoza, “Sadece arazi, su ve güneş ışığıyla tarım yapmak yeterli değil. Ekolojik sistemleri çalışır durumda tutmak için çeşitli canlı bileşenlere ihtiyaç var. Bu nedenle, Mars’a uzun süreli bir yolculuk için insanların böcekleri de yanlarında götürmeleri gerekebilir” diyor.

Bilim insanları, son yıllarda böcek atıklarını gübre olarak kullanmanın nitrojen, potasyum, fosfor ve bakteriler açısından zengin bir kaynak olduğunu keşfetmişlerdir. Bu gübre, kara asker sineği larvalarının vücutlarından gelen organik maddeleri içermektedir.

Texas A&M Üniversitesi’nden böcek bilimi profesörü Jeffery Tomberlin ve Mendoza, siyah asker sinekleri üzerine 25 yıl boyunca yaptıkları çalışmaları temel alarak bir proje geliştirdi. Mendoza, “Siyah asker sinekleri Dünya’yı besleyebilir ve onlardan daha fazlasına ihtiyacımız var” projesini başlatarak, uzay tarımını geliştirmeyi amaçladıklarını belirtiyor.

Proje kapsamında, Mars’a gönderilecek larvaların, astronotların yiyecek atıklarını tüketerek toprağı gübreleyebileceği ve protein kaynaklarına dönüştürülebileceği bir sistem öneriliyor. Mendoza, “İnsanların sinekleri beslediği, sineklerin bitki ve hayvanları beslediği, bitki ve hayvanların da insanları beslediği bir sistemiz oluyor” diyor.

Deneyin başarılı sonuçları, bilim insanlarını Mars toprağında gübrenin işe yarayıp yaramayacağını test etmek için umutlandırırken, ekip şu anda tasarladıkları sistemi, Dünya’dan kontrol edilebilecek bir fiziksel mekanizmaya dönüştürme çabasında. Mendoza, deneyin sonuçlarını Amerika Entomoloji Derneği konferansında paylaştı ve uzay tarımı konusunda yeni kapılar açabilecek bu önemli adımı duyurdu.

Haber Merkezi