Bursa’da hasta yakını tarafından darp edilen doktor için 1 günlük iş bırakma eylemi yapıldı

Bursa Şehir Hastanesi’nde hasta yakını tarafından darp edilen ve tedavisi devam eden doktor için mesai arkadaşları 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Bursa’da hasta yakını tarafından darp edilen doktor için 1 günlük iş bırakma eylemi yapıldı
Yayınlama: 31.10.2023
A+
A-

Bursa Şehir Hastanesi Hematoloji Polikliniği’nde görevli Uzman Dr. Nihan Alkış, dün hastasını muayene ederken, T.E. adlı hasta yakını odasına girerek Alkış’a başka bir hekimin odasını sordu. Hasta yakınına hekimin odasını bilmediğini söyleyen alkış, muayene yaptığı için odayı da terk etmesini istedi ancak hasta yakını Alkış’a saldırdı.

Olayın ardından saldırgan gözaltına alınırken, Alkış hastanenin beyin cerrahi servisine yatırılarak tedavi altına alındı.

Bursa’da doktoru darp eden hasta yakını gözaltına alındı

Hekime yönelik şiddetin ardından sağlık çalışanları saldırıya tepki olarak hastane önünde basın açıklaması yaparak bir günlüğüne iş bıraktılar.

Hastane önünde olayı protesto amacıyla yapılan basın açıklamasına CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, Bursa Tabip Odası Başkanı Levent Tufan Kumaş, SES, Hekimsen, Hekim Birliği Sendikası ve Genel Sağlık İş Bursa Şubesi de katıldılar.

OLAY SAĞLIK EMEÇİLERİNİ ‘KÖLE’ OLARAK GÖREN ZİHNİYETİN SONUCUDUR

Sağlık Bakanlığı’nın sağlıkta şiddeti önleyici hiçbir tedbir alınmamasından kaynaklı her gün yeni bir şiddet olayı ile karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Genel Sağlık İş Sendikası Üyesi Tarık Çukadar, bu ve bundan önce yaşanan sağlıkta şiddet olaylarının sağlık emekçilerini ‘köle’ hastaları ‘müşteri’ olarak gören zihniyetin bir sonucu olduğunu dile getirdi.

Sağlık hizmetlerinde yaşanan şiddet olaylarındaki artışın kaygı verici boyutlara ulaştığını ifade eden Çukadar, sağlık sisteminde eksikler, yetersizlikler, sorunlar arttıkça bu sorunların faturasının sağlık emekçilerine kesilmeye devam edeceğini söyledi.

2023’ün ilk 6 ayında “beyaz kod” sistemine 9 bin 35 adet başvuru olduğunu aktaran Çukadar, Bu rakamların sadece buz dağının görünen kısmı olduğunu ve şiddetin gerçek boyutlarının çok daha yüksek olduğunu vurguladı.

Beyaz kod uygulamasının şiddetin sadece istatistiklerini ortaya koymaktan öteye gidemediğinin altını çizen Çukadar, “Şimdi ise ‘gri kod’ uygulaması sağlıkta şiddeti durdurma çabası olarak sunulmaktadır. Ancak kodun renginin bir önemi yok; çünkü çözüm olmamaktadır. Sağlıkta şiddeti önlemek için şiddeti tetikleyen faktörlere odaklanılması gerekmektedir. Sağlık emek, meslek örgütlerinin sesine kulak verilmelidir.” dedi.

“HEKİMLER İNSAN ÜSTÜ ÇABAYLA ÇALIŞIYOR”

 Bursa Tabip Odası Başkanı Levent Tufan Kumaş, şunları söyledi:

“Asla olmaması gereken bir olay. Zaten gündemimizin birinci sırasında sağlıkta şiddet var. Her gün her yerden sağlıkta şiddet haberleri veriliyor ve bu olaylar sürekli artarak devam ediyor. Yani bu koşullarda, sağlık dışı şiddetin olduğu koşullarda, sağlık hizmetleri sunmak mümkün değil. Bu gittikçe kötüleşiyor. Sağlıkta şiddete hiçbir şey gerekçe olamaz. Biz hiçbir yerde şiddeti kabul etmiyoruz. Ama eğer işlemeyen bir şey varsa, bir bozukluk varsa, sağlık hizmetinde bir yetersizlik varsa bunun sorumlusu hekimler değil, sağlık politikalarını belirleyenlerdir. Eğer insanların bir tepkisi varsa, hastaların bir tepkisi varsa lütfen bu tepkilerini sağlık politikalarını belirleyenlere göstersinler. Neden bu sağlık hizmeti yapıldı? Neden hastaların ihtiyacı karşılanmıyor, sağlığı yönetenlere sorsun. Hekimler zaten insan üstü çabayla çalışıyorlar. Bu koşullarda bile şiddetle karşı karşıya kaldığımızda çalışma arzunuz iyice düşüyor. Bu olaylara dur denmesi lazım. Etkili bir yasal düzenleme yapılsın. Caydırıcılığı olsun, engellensin. Durdurulsun artık. Bu koşullarda sağlık hizmeti verilemez. Hekimlerin suçlu olarak görülmesini istemiyoruz.”

Haber Merkezi