Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Halil: Bıçak kemiğe dayandı

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO), Mali müşavirlerin mesleki taleplerini ve sorunlarını dile getirmek amacıyla Akademik Odalar Özgürlük Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Halil: Bıçak kemiğe dayandı
Yayınlama: 24.04.2024
A+
A-

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hüseyin Halil, BAOB Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen ve TÜRMOB yetkilileriyle birçok meslek mensubunun katıldığı basın toplantısında konuştu. Halil, mali müşavirlerin aşırı iş yükü altında ezildiklerini ve bu durumun hem mesleki hem de kişisel yaşamlarını olumsuz etkilediğini vurgulayarak, “Meslektaşlarımız artan iş yükü ve zorunlu ek görevler altında ezilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan beyan ve bildirim sistemleri düzenli çalışmamakta, bu da meslek mensuplarımızın işlerini gerektiği gibi yapamamasına ve büyük stres yaşamasına sebep olmaktadır” dedi.

“ÖLÇÜSÜZ İŞ YÜKÜ VE ADİL OLMAYAN ÜCRETLER YAŞAM DENGEMİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan beyan ve bildirim sistemlerinin düzensiz çalıştığını belirten Halil, Bu sistemlerin sağlıklı işlememesi nedeniyle meslek mensuplarının mesleki faaliyetlerini gereği gibi yerine getiremediğini ve büyük stres altında kaldıklarını ifade etti. Mali müşavirlerin iş yükünün artışı ve angaryalarla boğuştuğunu ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yapılan yazılı ve sözlü başvuruların dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Halil, “Sadece Nisan ayında GİB tarafından ilan edilen vergi takviminde toplam elli altı beyan ve bildirimin verileceği açıkça görülmektedir. Bu beyan ve bildirimlerin yanında bir de en son 20 yıl önce uygulanan ve genel tebliği ile sirküleri henüz iki üç ay önce yayımlanan, hala uygulamada birçok tereddütü barındıran enflasyon düzeltme işlemlerine ilişkin yapılacak çalışmaları da aynı takvimde tamamlamak zorunda bırakılmasını adil ve uygulanabilir bulmuyoruz! Resmi, idari ve hafta sonu tatilleri Ramazan Bayramı ile birleşince toplam on iki günlük tatil nedeniyle Nisan ayında çalışma günü olarak sadece on sekiz gün kalmaktadır. Bu kadar kısa sürede bu kadar beyan ve bildirimin sağlıklı bir şekilde verilmesine imkân yoktur. Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine yaptığımız hem yazılı hem sözlü başvurularımızı dikkate alması için meslektaşlarımızın masa başında ölmesi mi gerekli? Mali Müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözüm önerilerini Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine hem yazılı hem de sözlü olarak birçok kez aktardık. Yaptığımız her görüşmede, Mali Müşavirlerin ağır iş yükü altında ezildiği, omuzlarındaki yükün artık dayanılmaz bir seviyeye geldiğini, meslektaşlarımızın beden ve ruh sağlıklarının bu yükü kaldırmadığı sıklıkla ifade edilmiştir. Önerilerimize yıllardır sessiz kalınması sebebiyle büyüyen bu sorunların ortadan kaldırılması için beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi, bilgi sistemleri alt yapılarının modernizasyonu şarttır. Ölçüsüz bir iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesi, mali müşavirlerin iş ve yaşam dengesini olumsuz etkiliyor ve insani yaşam hakkını ellerinden alıyor.” dedi.

YASAL DÜZENLEME TALEBİ

Başkan Halil, mali müşavirlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı. Özellikle, beyan sürelerinin idari ve resmi tatiller dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Halil, “Sorunlarımıza ivedi olarak çözüm üretilmesi için haykıran 130 bin meslek mensubunun çığlıklarına duyarsız kalınmamalıdır. Artık mevcut işlerimizi yapamaz hale geldik, bıçak kemiğe dayandı! İnsani şartlarda yaşamak biz mali müşavirlerin de anayasal hakkıdır. Hazine ve Maliye Bakanlığından her ay beyan sürelerinin uzatılmasını değil, günümüzde yapay zekâ teknolojisinin kullanıldığı bir çağda, elektronik uygulamalar aracılığıyla toplanan verilerin etkin bir şekilde sınıflandırılmasını ve yasal olarak veri talep eden kurumlarla, örneğin TUİK, Merkez Bankası ve Kamu İhale Kurumu gibi tüm kamu kurumlarıyla paylaşılmasını talep ediyoruz. Aynı verilere dayalı olarak yapılan tekrarlı beyan ve bildirim yüklerinin hafifletilmesini istiyoruz. Ayrıca, vergi beyan dönem ve sürelerinin, resmî tatil günleri dikkate alınarak düzenlenmesini talep ediyoruz. Şu an meslek camiasında bir infial hali mevcuttur. Meslektaşlarımız gece gündüz demeden rutin işlerinin yanında ay sonuna kadar kurumlar vergisi beyannamelerini yetiştirmek için uğraşmaktadırlar” dedi.

“ÇIĞLIĞIMIZA DUYARSIZ KALINMASIN”

“Mali Müşavirler olarak hemen hemen 7/24 ofislerimize hapsedilmekteyiz” diyen Halil, bu durumun meslek mensuplarının üzerindeki ağır iş yükünü daha da artırdığını ve rutin işlerin yanı sıra beyanname sürelerinin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasının mümkün olmadığını vurguladı. Halil, sorunlara ivedi çözüm üretilmesi için çığlıkların duyarsız kalınmaması gerektiğini belirtti.

Haber Merkezi