Bursa Oyuncak Müzesi açıldı

Türkiye’nin ikinci özel oyuncak müzesi olan ve 1880’den itibaren 4 bini aşkın parçanın sergilendiği Bursa Oyuncak Müzesi açıldı. Müzenin kurucusu Yiğit Kiremitçi 18 yıllık bir süreçte koleksiyonu oluşturduklarını belirtti.

Bursa Oyuncak Müzesi açıldı
Yayınlama: 05.09.2023
A+
A-

Bursa’nın ilk oyuncak müzesi olan Bursa Oyuncak Müzesi resmen açıldı. Türkiye’deki ikinci özel oyuncak müzesi unvanına da sahip olan müzede 1880 yılından günümüze kadar uzanan 4 binin üzerinde oyuncak sergileniyor. Küratörlüğünü Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Öğretim Görevlisi Celil Atasever’in üstlendiği müzede Türkiye’nin ilk sanayicileri ve ustalarından önemli isimlerine ait oyuncakları müzemizde sergilenecek. İlk üreticilerden Müstecip Baybörü, Abdurrahim Alasya, Jüliet Altın gibi isimlerin oyuncaklarından oluşan önemli bir sergi ve orijinal birçok oyuncak, Bursa Oyuncak Müzesi’nde sergilenmeye başladı. 18 yıllık bir süreç içerisinde koleksiyonunu oluşturduğunu belirten Bursa Oyuncak Müzesi kurucusu Yiğit Kiremitçi, “Bir Bursalı olarak Bursa’mızın böyle bir müzeye ihtiyacı olduğunu düşünüyordum. Bursa Oyuncak Müzesi şehrimizde hayatımızdaki önemli bir eksiği doldururken kent yaşamına da farklı izler bırakacak. Müzeyi ziyaret edecek ziyaretçilerimizin bir kısmı bu oyuncaklarla oynadı, bir kısmı ise bazılarını sadece gördü, ancak yeni nesil aynı zamanda kendi oyuncakları kıyaslama fırsatı da bulacak. Bu yüzden müzemizdeki eserler sandığımızdan çok daha kıymetliler” dedi.

OYUNCAKLAR KÜLTÜREL MİRASTIR

Kent protokolünden önemli isimlerin ve milletvekillerinin de katıldığı açılış töreninde konuşan Kiremitçi, “Benim çocukluğumdaki şehir artık yok. Ama o günleri yaşayan herkes burada. Çocuklar kadar anne ve babalarında buraya ilgisi olacaktır. Çünkü bunlar bizim oyuncaklarınız” ifadelerini kullandı. Müzenin Küratörü Celil Atasever de “Çocuğun hayal dünyasını geliştiren, onu eğlendiren, eğiten, paylaşımcı yapan oyuncaklar üretildikleri çağın tanıkları olarak tarihsel süreçte, kültürel aktarımın en önemli unsurlarından biridir. Oyuncaklar çocuğa kendiliğinden deneyimler aracılığıyla oyun oynama fırsatı sunar ve yaşadığı toplumun kültürel formlarıyla şekillenme olanağı sağlarlar. Bu açıdan bakıldığında oyuncak tarihi insanlığın toplumsal tarihi, sanayi, bilim, teknoloji tarihi, kültür ve sanat tarihi, eğitim tarihi araştırmalarına referans olduğu gibi çocuk sosyolojisinin tarihine de kaynak oluşturur. Bursa Oyuncak Müzesi, müze tanımına uygun olarak düzenlenmiş bir kültür hazinesi olan oyuncakların toplanmasını, korunmasını sağlayarak topluma estetik bir şekilde sunarken okul dışı öğrenme olanaklarıyla da faaliyette olacak” dedi.

ÇOCUKLUĞUMUZU HATIRLIYORUZ

Bursa Oyuncak Müzesinin kuruluşunun kendisini de heyecanlandırdığını belirten Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ise “Gerçekten eskiye döndüm. Biz eskiden tel arabalarımızı kendimiz yapardık. Tahta arabalarımız vardı. Şimdi artık çocuklar akülü arabalarla gidiyor. Bizim vermiş olduğumuz o emekler bence çok daha değerliydi ve çok daha özeldi. Dolayısıyla burada gençliğimizi ve çocukluğumuzu hatırlıyoruz. Belki çocuklar da yeni nesildekiler de bizim o dönemdeki yaşadıklarımızın bugüne kadar nasıl gelindiğini, o oynama duygusunun nasıl geliştiğini görme şansına sahip olacaklar” diye konuştu.

İYİ Parti Bursa Milletvekilleri Selçuk Türkoğlu ve Hasan Toktaş da yaptıkları selamlama konuşmasında müzenin şehir için önemli bir kazanım olduğuna vurgu yaparken gelişim sürecinde daha iyi noktalara geleceğini belirttiler.

Haber Merkezi