Birleşik Kamu-İş Bursa: “Ortaçağ karanlığına karşı hepimiz Kubilayız”

Birleşik Kamu-İş Bursa Şubesi 23 Aralık 1930’da Menemen’de laik Cumhuriyet’e karşı çıkan gerici hareketlere karşı mücadele eden Asteğmen Öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay ile Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki’yi andı.

Birleşik Kamu-İş Bursa: “Ortaçağ karanlığına karşı hepimiz Kubilayız”
Yayınlama: 23.12.2023
A+
A-

Birleşik Kamu-İş Bursa Şubesi 23 Aralık 1930’da Menemen’de laik Cumhuriyet’e karşı çıkan gerici hareketlere karşı mücadele eden Asteğmen Öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay ile Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki’yi Kubilay’ın mezun olduğu Bursa Muallim Mektebi’nin şimdiki adıyla Çelebi Mehmet Lisesi’nin önünde gerçekleştirilen basın açıklaması ile andı.

Asteğmen Öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay’ın Cumhuriyet ve devrimleri korumak adına canını feda eden bir kahraman ve öğretmen olarak tarihe geçtiğini ifade eden Birleşik Kamu-İş Bursa İl Başkanı Özkan Rona, günümüz Türkiye’sinde Kubilay’ın mücadelesinin ve aydınlanma ideallerinin devam ettiğini ifade etti.

Kubilay’ın gerici karanlığa karşı mücadele kararlılığının önemli bir simgesi olduğunun altını çizen Rona, “Ancak bugün Cumhuriyet’in kimi kaleleri Derviş Mehmetler ’in fikir ortakları tarafından işgal edilmiş durumdadır. Derviş Mehmetler hala hayattadır ve laik cumhuriyete her fırsatta saldırmaktadırlar.  Bugünün Türkiye’sinde Derviş Mehmetler yaşamın birçok yerinde karşılaşmaktayız. O karanlık fikirleri kimi zaman bir okulda körpe zihinleri karartırken, kimi zaman bir vali koltuğunda gericiliğe kucak açarken, kimi zaman Mecliste ve hatta kimi zaman bir bakan koltuğunda, tarikatlara ve cemaatlere methiyeler dizerken görebiliyoruz.” dedi.

“KUBİLAY’IN OKULU ENKAZA DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞTÜR”

Kubilay’ın mezun olduğu Bursa Muallim Mektebi’nin şimdiki adıyla Çelebi Mehmet Lisesi’nin bir enkaza dönüştürüldüğünü ifade eden Rona sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bu okulda uzun yıllar Kubilay anmaları yapılmış, mücadelesi gelecek nesillere anlatılmıştı. Fakat okul bir süre sonra Derviş Mehmetlerin fikir ortakları tarafından yönetilmeye başlayınca 2014’de anma programları kaldırıldı, sonra okul içindeki Kubilay büstünün ziyaret edilmesi engellendi, 2020 yılında da deprem dayanıksızlığı gerekçe gösterilerek sonradan yapılan ek bina ile birlikte tarihi binası da yıkıldı. Böylece Kubilay’ın okulu, Bursa Muallim Mektebi de ortadan kaldırılmış oldu.

Aradan geçen 3 yıllık sürede tek bir çivi çakılmadı. Yakın zamanda ihalesinin yapılacağı söylenen okulun yeniden yapılma sürecinde Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden binanın aslına uygun olarak, Kubilay anıtının ve anısının olduğu saygın bir alanının olması talebimizi yineledik ve takipçisi olacağımızı bildirdik. Bunun takipçisi olacağız.”

Haber Merkezi