Bilim kurgu filmi değil gerçek: Google yapay zeka laboratuvarı ilaç keşfi üzerine çalışıyor

Google yapay zeka teknolojisi ile farklı molekülleri incelemeye başladı. Böylelikle yeni ve daha etkili bir ilaç keşfi süreci başlamış oldu.

Bilim kurgu filmi değil gerçek: Google yapay zeka laboratuvarı ilaç keşfi üzerine çalışıyor
Yayınlama: 01.11.2023
A+
A-

Günlük yaşamımızın bir parçası haline gelen Yapay zeka ve makine öğrenimi, neredeyse her sektörde devrim yarattı. Google’ın yapay zeka alanında çalışan laboratuvarı DeepMind, yaklaşık beş yıl önce AlphaFold adında bir yapay zeka modelini tanıttı. Webrazzi’den Candeğer Muradoğlu’nun haberine göre Google’ın yaptığı çalışma şöyle:

“Bu model, insan vücudundaki pek çok proteinin yapısını doğru bir şekilde tahmin edebiliyordu. DeepMind, 2020’de AlphaFold’un güncellenmiş ve daha yetenekli bir versiyonu olan AlphaFold 2’yi piyasaya sundu. O günden bu yana, DeepMind bu sistem üzerinde çalışmalarını sürdürdü.

DeepMind, AlphaFold adlı yazılımın en güncel sürümünü duyurdu. Yeni sürüm, AlphaFold 2’nin geliştirilmiş bir versiyonu olarak ön plana çıkıyor ve Protein Data Bank‘taki hemen hemen tüm biyolojik moleküller için tahminler üretebiliyor. Bu gelişme, sanki bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz yapay zeka konulu hikayelerdeki ilerlemeleri hatırlatıyor.

DeepMind’ın kendi blogunda yayınladığı gönderiye göre, ilaç keşfi üzerine odaklanmış olan Isomorphic Labs, yeni AlphaFold modelini, ilaç tasarımı için kullanıyor. Söz konusu model, Isomorphic Labs ve DeepMind iş birliği birlikte tasarlandı ve hastalıkların tedavisinde önemli olan farklı moleküler yapıları belirlemede yardımcı oluyor.

Yeni AlphaFold modeli sadece protein yapılarını tahmin etmekle sınırlı değil. Bu model, ligand adı verilen moleküllerin yapılarını doğru bir şekilde kestirebiliyor. Ayrıca nükleik asitler ve post-translasyonel modifikasyonlar gibi diğer moleküler yapılar üzerinde de simülasyonlar gerçekleştirebiliyor.

Bugünün ilaç araştırmacıları, proteinlerin ve ligandların etkileşimini anlamak için docking yöntemleri adı verilen bilgisayar simülasyonları kullanıyor. Fakat yeni AlphaFold modeliyle, bu modele belirli bir referans protein yapısı veya önerilen bir konum vermeden bile yapısal olarak karakterize edilmemiş proteinleri tahmin edebiliyor. Ayrıca, bu model proteinlerin ve nükleik asitlerin diğer moleküllerle nasıl etkileşime gireceğini de simüle edebiliyor.

DeepMind ve Isomorphic Labs, bu alandaki çalışmalarını sürdürüyor ve ilerleyen zamanlarda yapay zeka odaklı ilaç keşfi ve tedavilerindeki potansiyelleri üzerinde daha fazla çalışmayı hedefliyor. Bu süreç, bilim kurgu filmlerindeki yapay zeka konseptlerinin gerçek dünyada somut hale gelme çabalarının bir yansıması olarak değerlendirilebilir.”

Haber Merkezi