Başkan Dündar, Hisar Bölgesi’ndeki çalışmaları aktardı

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, ‘Yaşayan Tarih Hisar’ Kentsel Koruma ve Dönüşüm Çalışmaları tanıtım programında Bursa basını ile Kale İçi Otel’de bir araya geldi. Program kapsamında Hisar bölgesinde birçok tarihi alan çalışmaları yerinde incelendi.

Başkan Dündar, Hisar Bölgesi’ndeki çalışmaları aktardı
Yayınlama: 31.08.2023
A+
A-

Osmangazi Belediyesi‘nin Hisar bölgesinde yaptığı çalışmalar hakkında Bursa basınını bilgilendirdiği Hisar bölgesinde tanıtım programı Kaleiçi Otel’de düzenlendi.

Bir aydır devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “8 yıl önce bir meclis üyeniz burada bir trafik sorunu olduğunu söyledi. Burası tarihi bir bölge. Burada bu kadar araca gerek var mı? Yasak koyarsak da ortalık ayağa kalkar. O yüzden doğru adımlar ve doğru temaslar ile ilerlemek gerekiyor” dedi.

‘YAŞAYAN TARİH HİSAR’ KENTSEL KORUMA VE UYGULAMA ÇALIŞMALARI

“Üç medeniyetin izlerini taşıyan Bursa Kalesi, kentin kuruluşu ile birlikte inşa edilmiştir” diye sözlerine başlayan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Hisar’ı çevreleyen 3 bin 40 metrelik surların, Hisar Kapı ( Saltanat Kapı), Yer Kapı (Bab-ı Zemin), Zindan Kapı (Bab-ı Sicn), Kaplıca Kapı ve Fetih Kapı (Pınarbaşı) isimleriyle toplam 5 adet kapısı vardır.

Hisar Bölgesinin mevcut sorunlarını doğru tespit etmek, bu sorunlara uzun vadede çözüm önerileri sunmak ve tarihi bölgeyi özgün dokusuyla, turizm potansiyeliyle, ulusal ve uluslararası alanda çekim merkezi haline getirecek ‘Yaşayan Tarih Hisar İçi’ni yeniden tasarlamak üzere 2014 yılında belediyemizce Hisar çalışmaları başlatıldı.

6 bin 900 metrekare alanı kapsayan Hisar Arkeopark projesi, beraberinde tüm Hisar’ı içine alan bir kentsel tasarım çalışması ile birlikte yürütülmektedir. 2014 yılındaki kazı çalışmalarının başlamasından itibaren sırasıyla;
2018 Ekim ayında hisar kitabı hazırlandı.
2018 Ağustos ayında Hisar Arkeopark Müze ve Çevresi Uygulama Projesi hazırlıkları başlatıldı.
2018 yılı Ekim ayında kentsel koruma raporu hazırlandı.
2020 Ekim ayında paydaşlarımız ile “Hisar” buluşmaları düzenlendi.
Proje çalışmaları hala devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

ORUÇBEY CADDESİ CEPHE YENİLEME ÇALIŞMASI

 

Oruçbey Caddesi cephe yenileme çalışmaları hakkında bilgi paylaşan Dündar, “28 Bina – cephe düzenleme
Sokak Zemin kaplama, ‘Yaşayan Tarih Hisar İçi’ kentsel tasarım projesinin ilk etabı 2017 yılında Oruçbey Caddesi Sokak Sağlıklaştırma ile gerçekleştirildi. Oruçbey Hamamı ve Türbesi’nin de içerisinde olduğu caddede, cephe sağlıklaştırma ile birlikte zemin kaplaması, altyapı çalışmaları ve elektrik hatlarının düzenlemeleri yapıldı. Çalımalar sonunda özensiz sokak görüntüsü ortadan kaldırılarak yaşayanların kendini ayrıcalıklı hissedeceği özgün bir doku ortaya çıktı. Çalışmalar 2019 yılında tamamlandı” dedi.

BURSA’NIN KALBİNDE ARKEOPARK

Arkeopark çalışmalarının sürecini açıklayan Başkan Dündar, “Toplam alan:  8 bin 248 metrekarelik
Kamulaştırılan Alan:   6.541,62 metrekare – 21 parsel
Müze alanı:                 6.900 metrekare
Hisar Bölgesi’nde bulunan ve Mollagürani Mahallesi’nde ortaya çıkarılan Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait kalıntılar, Hisar Arkeopark adıyla müzeleştiriyoruz.

2018 yılında kamulaştırma çalışmaları tamamlandı. 2023 yılında çevre düzenlemesi kapsamında 400 metrekare kütüphane, 200 metrekare karşılama binası, kazı alanı içerisinde 90 metrekare büyüklüğünde mozaik sergileme ve 270 metrekare yürüyüş yolu yapılması planlanmaktadır.

Çalışma tamamlandığında bölge, ortaya çıkartılan taşınır ve taşınmaz eserlerin sergilendiği bir açık hava müzesi olacak” diye konuştu.

FİLİBOZ MESCİDİ REKONSTRÜKSİYONU VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ

Filiboz Mescidi Rekonstrüksiyonu ve çevre düzenlemesi projesini anlatan Başkan Dündar, “Toplam Kamulaştırılan Alan: 2.785,35 metrekare
Toplam maliyet: 11.605.285,00 TL
Tarihi Hisar Bölgesinde, Alaaddin Mahallesi sınırlarında, 1’inci derece arkeolojik sit alanında kalan Filiboz Mescidi yaklaşık olarak 15.yy ortalarına tarihlendirilmektedir.
Kamulaştırmanın ardından, Filiboz Mescidi’ne ait kalıntıların ortaya çıkarılması amacıyla, 2018 yılı ağustos ayında kazı çalışmaları 2020 yılında tamamlanmıştır. Çıkan buluntular doğrultusunda hazırlanan rekonstrüksiyon projesi, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2021 yılı haziran ayında onaylanmıştır Mescidin uygulaması sırasında kazı ile ortaya çıkarılan buluntuların sergilenmesi de sağlanacak şekilde çevre düzenlemesi yapılacaktır” şeklinde konuştu.

ÜFTADE – KAZIM BAYKAL CADDE KAMULAŞTIRMA VE UYGULAMA ÇALIŞMASI

Üftade – Kazım Baykal Cadde kamulaştırma ve uygulama çalışması hakkında bilgi veren Dündar, “98 mesken, 141 iş yeri
Toplam: 239 bağımsız bölüm
223 hak sahibi (%93,31) ile anlaşma sağladık.
Ödenen Bedel: 62 milyon 994 bin 788,61 TL (2023)
Toplam 4.831,82 metrekare alan kamulaştırıldı.

25 Mart 2021 tarihinde; Kavaklı Mahallesi Üftade Sokak Uğur Apartmanı’nın bahçesinde yaşanan toprak kayması sonucu, bölgedeki apartman ve iş merkezleri zarar gördü. Bölgede gerçekleştirdiğimiz jeolojik-jeoteknik etüt çalışmalarının ardından can güvenliği için yaşamanın son derece tehlikeli olduğu tespit edilen 98 mesken, 141 iş yeri olmak üzere toplam 239 bağımsız bölümün kamulaştırılması için meclis kararı aldık. Kamulaştırma çalışmaları devam etmekte olup yıkım çalışmaları kapsamında yıkıntılardan çıkan hurda karşılığında bedelsiz olarak devam etmektedir. Şehrin tarihini yapısı yeniden gün yüzüne çıkarmak için   yıkım çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte tarihi doku ve sur duvarlarını ortaya çıkaracak şekilde projelendirme çalışmalarına 2023 yılında başlanılmış olup çalışmalar devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

Başkan Dündar, konuşmasının ardından Bursa basını ile çalışma alanlarını yerinde inceledi.

Haber Merkezi