Adet ağrısı neden olur? Adet ağrısına ne iyi gelir?

Adet dönemi kadınlarda bedensel ve ruhsal olarak bir takım değişikliklere neden olur. Adet döneminden önce yada adet döneminde kasık, karın alt kısmı, bacak ve baldır ağrısı gibi durumlarlar karşı karşıya kalınabilir. Adet ağrısı ile başa çıkmanın bir çok yöntemi mevcuttur.

Adet ağrısı neden olur? Adet ağrısına ne iyi gelir?
Yayınlama: 11.11.2022
A+
A-

Adet dönemi kadınlarda bedensel ve ruhsal olarak bir takım değişikliklere neden olur. Adet döneminden önce yada adet döneminde kasık, karın alt kısmı, bacak ve baldır ağrısı gibi durumlarlar karşı karşıya kalınabilir. Adet ağrısı ile başa çıkmanın bir çok yöntemi mevcuttur.

Adet döneminde yaşanan bu ağrıların çeşitli sebepleri olabilir. Türkiye’de hala kadın çalışanlara regl/adet izni yaygın bir uygulama olmadığı için ne yazık ki bu dönemde kadınlar konfor alanından uzaklaşmak günlük iş rutinlerini sürdürmek zorunda kalıyorlar. Adet dönemini çok şiddetli ağrılarla geçiren kadınlar için en yaygın öneri adet kanamasının başlayacağının hissedildiği an hafif bir ağrı kesici alarak uzanıp dinlenilmesidir. Ne yazık hayat koşuşturmacası, iş, okul derken uzatıp dinlenmek her zaman mümkün olmuyor. Bu ağrıları hafifletmek ve adet dönemini daha konforlu geçirmek için elbette bir takım doğal yöntemler mevcut. Adet döneminde yediğiniz yiyeceklerden içtiğiniz çaya kadar birçok şey adet dönemi için dikkat edilmesi gereken unsurlardır. Adet dönemine uygun bir beslenme düzeni bu dönemi daha rahat geçirmeniz için olmazsa olmaz düzenlemelerin başında gelir.  Peki şiddetli adet sancısı nasıl geçer?  Adet sancısı neden olur? İşte adet sancısının nedenleri ve adet sancısını en hızlı geçiren doğal yollar ve bitkisel çözümler.

ADET AĞRISI NEDİR?

Adet kanaması, kadın fizyolojisinin bir parçası olan menstrüasyon döngüsünde vücudun temel eşey hormonlarından progesteron hormonunun azalmasıyla birlikte, üreme sistemindeki progesteron etkisinin zayıflamasına bağlı rahim iç cidarındaki dokuların dökülmesi ve vücuttan atılmasıdır. Bazı kişilerde bu süreç, adet kanamasından birkaç gün önce veya kanama döneminde, karın alt kadranında kramp tarzında ağrı şikayeti ile geçebilmektedir. Bu duruma sancılı adet kanaması veya dismenore adı verilir.

Dismenore belirli periyotlarla gerçekleşen adet kanamalarında yineleyici tarzda gerçekleştiğinden, hastaların günlük hayat kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkiler. Ağrı şikâyeti kanamadan birkaç gün önce başlayıp kanama döneminde boyunca sürebilir. Adet sancısı, hastalarda hem ağrı gelişmeden önce kaygıya yol açabilir hem de kanama döneminde sosyal ve iş hayatta performans kaybına yol açabilir. Karın ağrısı şikâyeti ile birlikte hastalarda bulantı, kusma, ishal, halsizlik ve baş ağrısı gibi şikayetler de eşlik edebilir.

ADET AĞRISI NEDEN OLUR?

Adet kanaması gerçekleşirken rahmin iç kısmını kaplayan dokular progesteron etkisinin kaybolmasıyla dökülmeye ve kanla karışık şekilde atılmaya başlar. Doku ve kan birikiminin atılımının kolaylaştırılması için rahim dokusunun içinde yer alan kas dokusu kasılır. Çeşitli kadın hastalıklarının da etkisiyle rahim kaslarının kasılması sırasında çok ciddi ağrı şikâyetleri gelişebilir. Bunun yanında, adet kanaması öncesinde de progesteron etkisinin kaybolması ile birlikte rahim kasılmasından bağımsız olarak ağrı şikayeti meydana gelebilir. Aşağıdaki kadın hastalıklarının seyrinde dismenore görülebilmektedir:

  • Endometriozis: Rahim iç cidarında dökülen dokuya benzer doku parçalarının, kadın üreme sistemi veya karın içi diğer dokularda bulunması olarak bilinen endometriozis rahatsızlığında adet kanama döneminin öncesinde başlayan ve kanama dönemince devam eden şiddetli ağrı şikayeti görülebilir.
  • Myoma: Rahim kas dokusu içinde ortaya çıkan, iyi huylu kas tümörleri olan myomlarda sancılı adet kanaması ortaya çıkabilir.
  • Adenomyosis: Rahim iç cidarına ait dokuların, rahim kas dokusu içine doğru ilerlediği durumlarda adenomyosisten söz edilir ve ciddi adet ağrısı yapabilir.
  • Pelvik inflamatuvar hastalık: Kadın üreme sisteminin iç organlarına ulaşan enfeksiyon hastalıklarına bağlı yaygın iltihaplanmalarda adet dönemi sancılı geçebilir.
  • Rahim ağzı darlığı: Rahim ağzının doğuştan veya sonradan çeşitli nedenlerle darlık göstermesi durumunda adet kanamasında dökülen dokuların birikimine bağlı ağrı şikayeti gelişebilir.

Ancak adet sancısı oluşmasına sebep olabilecek başka birçok neden de olabilir. Böyle bir durumda öncelikle tabii ki hiç vakit kaybetmeden doktorunuza danışmanız ve gerekli testlerin yapılmasını talep etmeniz gerekir. Doktorunuz sizi yaşadığınız sorunun şiddetine göre gerekli şekillerde yönlendirecektir, endişeniz olmasın.

ADET AĞRISINA NE İYİ GELİR?

Gelelim asıl merak edilen kısma, regl ağrısına ne iyi gelir sorusuna yanıt aramaya. Bu konuda tabii ki doktorunuz size uygun yöntemleri sıralayacak ve uygun bulduğu önerilerde bulunacaktır. Zira doğum kontrol hapı kullanmaktan tutun da ağrı kesici kullanmaya, bu konuda birçok farklı çözüm bulunuyor. Ama eğer doktora gidene dek geçecek sürede ağrılarınızı hafifletmek isterseniz aşağıdaki yöntemlere göz atabilirsiniz. Regl ağrısına iyi gelen bu yöntemlerin her biri doğal ve/veya pratik çözümler sunuyor.

  • Sıcak su torbası

Adet ağrısı geçirmek için akla gelen yöntem sıcak su torbasıdır. Bu, ağrıları geçirmenin en yaygın şeklidir. Ancak sıcak su torbası kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Öncelikle sıcak su torbanızın ağzını iyice kapattığınızdan ve torbanın sağlam olduğundan emin olun. Sıcak su torbasını karnınıza değil ayaklarınızın altına koymalısınız. Ayaklardan soğuk almayı önlemek bu dönemde çok önemlidir. Bilmediğiniz bir hastalığınız olabilir bu nedenle sıcak su torbasını doğrudan karın bölgesine koymak başka hastalıklar tetikleyebileceğinden mutlaka ayaklarınızın altına koyun.

  • Ilık duş

Ilık duş almak da tıpkı sıcak su torbası gibi kasları gevşettiği için ağrıları hafifletir ve rahatlama sağlar.

  • Su içmek

Regl döneminde vücut susuz kalabiliyor. Bu dönemde oluşan şişlik, susuz kalmayla birlikte iyice artabiliyor. Adet döneminde bolca tüketeceğiniz su ile vücudunuzu rahatlatabilirsiniz.

  • Papatya çayı

Hem sinirleri yatıştırıp kramp ve kasılmalara iyi gelmesi hem de östrojeni artırarak bir denge kurmaya yardımcı olması sayesinde regl döneminde kadınların sıklıkla destek aldığı bitki çaylarından biri. Bu çayı demleyip içtikten kısa bir süre sonra regl ağrılarınızın hafiflediğini ve hatta kesildiğini fark edebilirsiniz. 

  • Rezene çayı

 Gaz giderici ve antienflamatuar özelliğiyle adet sancılarını gidermede etkilidir.

  • Zencefil

Adet döneminde içilen sıcak bir zencefil çayı üşüme hissini azaltır; gaz, şişkinlik ve mide bulantılarına iyi gelir. Zencefil, adet sancılarını iyileştirmek için de kullanılır.

  • Kalsiyumdan zengin besinler

Süt ve süt ürünleri, balık, tahin, pekmez, kuru meyveler, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum bakımından zengindir. Adet dönemi ve öncesi kalsiyum açısından zengin beslenmek ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.

  • Maydanoz

Maydanoz ödem atıcı özelliği ile adet döneminde görülen şişkinliğin giderilmesine yardımcı olur. İçerdiği ‘apiol’ adlı madde ile adet ağrılarının azaltılmasında faydalıdır.