2024 Ocak asgari ücret ne kadar? Yeni yıl asgari ücret zammı ne zaman belli olur?

Asgari ücret zammı için geri sayım başlarken, milyonlarca asgari ücretli çalışanın gözleri yetkililere çevrildi. Peki, 2024 ocak asgari ücret ne kadar, kaç TL olacak? Yeni yıl asgari ücret zammı ne zaman belli olur?

2024 Ocak asgari ücret ne kadar? Yeni yıl asgari ücret zammı ne zaman belli olur?
Yayınlama: 02.11.2023
A+
A-

2024 yılı için asgari ücret zammı beklentileri artırdı. Ocak ayında uygulanacak zammın ayrıntıları merakla beklenirken, gözler şimdi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘nın açıklamalarına çevrildi. Asgari Ücret Komitesi, bu konunun belirlenmesi için 5 hükümet temsilcisi, 5 işveren temsilcisi ve 5 işçi sendikası temsilcisinden oluşan 15 üyeli bir komite tarafından ele alınacak. Ancak, bu komitenin toplantı tarihleri henüz kesinleşmedi.

Zam görüşmeleri sonuçlandıktan sonra, 2024 Ocak ayı için asgari ücret zammı netleşecek. Kesin miktar ve ayrıntılar resmi açıklamalarla duyurulacaktır. Asgari ücret, ülkenin ekonomik durumu, enflasyon, işçi-işveren ilişkileri ve diğer etmenlere bağlı olarak belirleniyor.

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLUR?

Asgari Ücret Tespit Komitesi’nin gelecek yıl için asgari ücret zammını belirlemek üzere çalışmalara henüz başlamadığı bildiriliyor. Asgari ücrette beklentiler, son zamanlarda memur ve emekli maaşlarına yapılan artışların ardından yükseldi. Temmuz ayında asgari ücrete %34 oranında bir ara zam yapılarak 11,402 liraya yükseltilmişti. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Asgari ücretin ne kadar artırılacağı konusundaki kesin karar, işveren ve işçi sendikaları arasındaki görüşmelerin ve sonrasında hükümetin alacağı kararla şekillenecek. Hükümetin kararı sonrasında ise 2024 yılı için geçerli olacak asgari ücret miktarı netlik kazanacak. Bu süreç, ülkenin ekonomik koşulları, enflasyon oranları ve işçi-işveren ilişkileri gibi birçok faktöre dayalı olarak belirlenen önemli bir konudur. Dolayısıyla, resmi açıklama gelene kadar asgari ücret zammıyla ilgili beklentiler ve değerlendirmeler devam edecek.

ASGARİ ÜCRET 2024 YILINDA NE KADAR OLUR?

Resmi kurumlardan ve işçi temsilcilerinden henüz net bir açıklama yapılmasa da asgari ücret 2024 yılında ne kadar olacak konusuna dair bazı tahminler konuşulmaya başlandı.

Asgari ücrete %30 oranında zam yapılması durumunda maaş 3.420 lira artış gösterecek ve 14.822 lira olacak.

Asgari ücrete %35 oranında zam yapılması durumunda maaş 3.990 lira artacak ve 15.392 lira olacak.

Asgari ücrete gelen zam oranı %40 olursa maaş 4.560 lira artacak ve 15.962 lira olacak.

Bakan Işıkhan’dan asgari ücret açıklaması

Asgari ücret maaşı ve emekli aylığında yeni tahmin: Zam oranı ne kadar olur?

Açlık sınırı asgari ücretin üzerinde, yoksulluk sınırı 43 bin lirayı aştı!

Haber Merkezi