‘2023, insanlığın yaşayacağı en sıcak yıl olacak’

Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, geçtiğimiz salı günü küresel ortalama sıcaklığın 17.18 derece olarak ölçüldüğünü söyledi. Kurnaz, 2023’ün insanların yaşayacağı en sıcak yıl olacağını dile getirdi.

‘2023, insanlığın yaşayacağı en sıcak yıl olacak’
Yayınlama: 06.07.2023
A+
A-

Türkiye’de sıcak havalar etkisini göstermeye başlarken, 4 Temmuz Salı günü ise küresel ortalama sıcaklık 17.18 derece olarak ölçüldü. Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, dünyanın yavaş yavaş ısınmasına neden olan temel etkenlerin kömür, petrol ve doğal gaz olduğunu söyleyereke bu yıl için sıcaklık uyarısında bulundu.

Geçen 3 sene içerisinde La Nina denen, Pasifik Okyanusu’nun yüzey sularının biraz daha serin olmasına neden olan bir olgunun olduğunu, bundan dolayı da dünyanın ne kadar ısındığının fark edilmediğini söyleyen Prof. Dr. Kurnaz, “La Nina geçtiğimiz Nisan ayında bitmeye başladı. Şu anda nötrden onun tam tersi olan El Nino’ya doğru geçiyoruz. La Nina’nın perdeleyici etkisi kalktığında sıcaklıklar birden, hızla yukarı doğru gitmeye başladı. 4 Temmuz’da yaşadığımız olayda 17.18 dereceyle dünya insanın gördüğü, en sıcak günü yaşadı” ifadelerini kullandı.

TERMOMETRELER 50 DERECEYİ GÖRECEK

Temmuz ayının başının yılın en sıcak günleri olmadığına dikkat çeken Kurnaz, temmuzun ortası ve ağustosun başlarına işaret ederek sıcaklıkların artacağını söyledi. La Nina etkisinin de biteceğini kaydeden Kurnaz, “Onun için yaklaşık olarak Ağustos ayının ortasına kadar her gün neredeyse yeni bir rekor kırıyor olabiliriz. Bir gün sıcaktır, bir gün biraz daha az sıcaktır. Bu sene içerisinde yaklaşık 10-12 tane daha rekorlu gün yaşayacağımızı bekliyorum. Bu durumda 2023 dünyanın, insanların yaşadığı en sıcak sene olacak” dedi.

Türkiye’de bu zamana kadar ölçülen en yüksek sıcaklığın 49.1 derece olduğunu ifade eden Kurnaz, bu yıl içinde termometrelerin 50 dereceyle yeni bir rekor kırabileceğini dile getirdi.

Haber Merkezi