Tek Sağlık Platformu: Halk sağlığı ciddi tehdit altında

Bursa sağlık meslek odaları tarafından oluşturulan Tek Sağlık Platformu, devlet hastanelerinde yaşanan kuduz aşısı krizine dair basın açıklaması gerçekleştirdi. Halk sağlığının ciddi tehdit altında olduğuna dikkat çeken Tek Sağlık Platformu bileşenleri yetkilileri önlem almaya davet etti.

Tek Sağlık Platformu: Halk sağlığı ciddi tehdit altında
Yayınlama: 03.01.2023
A+
A-

Bursa Diş Hekimleri Odası, Bursa Eczacı Odası, Bursa Tabip Odası, Bursa Veteriner Hekimleri Odası bileşenlerinin bir araya gelerek oluşturduğu Tek Sağlık Platformu Bursa Akademik Odalar Birliği binasında devlet hastanelerinde yaşanan kuduz aşısı krizine dair basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı Tek Sağlık Platformu adına Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş okudu.

Bir kedi tarafından ısırılan veteriner hekimin aşılanamaması ile kuduz aşısı sorunun iyice görünür olduğunu belirten Dr. Levent Tufan Kumaş, hemen hemen her gün kuduz riskli temas sonrası başvurdukları sağlık kurumlarında aşıya ulaşamayan, hastane hastane dolaşarak aşı arayan hasta ve hasta yakınlarının bildirimleriyle karşı karşıya kaldıklarını aktardı.

Halk sağlığının endişe verici bir durum içerisinde olduğunu dile getiren Dr. Levent Tufan Kumaş, sağlık otoritesi tarafından krizin yönetilemediğini ve gerekli durumlarda kısıtlı sayıdaki aşı stokuna ulaşım organizasyonunun yapılamadığını belirtti.

‘AŞILANMAMIŞ HAYVAN VE İNSANDA TEDAVİSİ YOKTUR’

Kamuoyunun yeterince bilgilendirilmemesi nedeniyle korku ve güvensizlik yaşandığını ifade eden Kumaş, “Kuduz, dünyada her yıl yaklaşık 59.000 kişinin ölümüne neden olan ölümcül bir enfeksiyon hastalığıdır. Ancak korunmada etkili bir aşısı mevcut olan kuduz hastalığını korunma ve bütüncül sağlık yaklaşımı ile elimine etmiş ülkeler mevcuttur. Ülkemizde ise her yıl 1-4 kuduz olgusu bildirilmekte ve yılda 200.000-250.000 arasında kuduz aşısı uygulanmasına karşın kuduz halen ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak karşımızda durmaktadır. Veteriner hekimler tarafından hayvanlarda, hekimler tarafından da riskli temas sonrası insanlarda aşılama yoluyla kuduz hastalığı önlenebilmektedir.Ancak, aşılanmamış hayvan ve insanlarda hastalığın tedavisi yoktur. Bu nedenle, hem hayvanlar için hem insanlar için kuduz aşısı mutlaka ulaşılabilir olmalıdır.” dedi.

‘YABANCI SERMAYEYE BAĞLI OLMADAN KENDİ AŞIMIZI ÜRETEBİLMELİYİZ’

Gelir getirici işlemlerin toplum sağlığının önünde tutulması sonucu böyle bir tablo ile karşı karşıya kalındığını dile getiren Kumaş sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kuduz ve diğer aşıların erişimine ilişkin yaşadığımız bu zorlukları bir daha yaşamamak için yabancı sermayeye bağımlı olmadan kendi aşımızı kendimiz üretebilmeliyiz. Yaşadığımız bu kriz bize ülkemizin yıllarca aşı ihtiyacını karşılamış olan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü gibi bir kuruma ihtiyacımız olduğunu göstermektedir.
Sermayeyi önceleyen ve topluma yönelik bir şey içermeyen sağlık politikalarının bedeli, topluma ödetilmemelidir. Bakanlığın en acil sorumluluğu, her bir insanın sağlık hakkına yönelik ciddi tedbirleri derhal almak ve sağlık sisteminin temelini krizlere cevap verebilecek şekilde yeniden düzenlemektir.”

Haber Merkezi