Süt üreticileri: Ulusal Süt Konseyi kapatılsın

Enflasyonun yükselmesi tarladan raflara kendisini gösteriyor. Ulusal Süt Konseyi’nin güncellediği tavsiye fiyat üreticileri memnun etmedi. Üreticiler, ineklerini ya satıyor ya da kesime gönderiyor.

Süt üreticileri: Ulusal Süt Konseyi kapatılsın
Yayınlama: 24.10.2022
A+
A-

Osman Çaklı

TÜİK verilerine göre yaklaşık 500 bin ineğin bulunduğu Bursa, Türkiye’de süt üretiminde sayılı kentlerden. Bursa içerisinde en çok süt üretimi yapılan ilçe Karacabey. Ardından Mustafakemalpaşa geliyor. Ancak süt üretimi yapan hayvancılar dövizle hizmet alıp TL ile satmaktan şikayetçi.

Mustafakemalpaşa ilçesinde süt üreticiliği yapan Aykut Yaman, gelirlerin giderleri karşılamaması üzerine ineklerini satmak zorunda kaldığını anlattı. Sektörle ilgili sorunlara ilişkin Yaman’a bağlanıyoruz…

‘SÜT PARİTESİ ASGARİ DÜZEYİN ALTINA DÜŞTÜ’

Ulusal Süt Konseyi, 1 Ekim 2022’den geçerli olmak üzere çiğ süt tavsiye fiyatını 7,5 TL olarak belirlemiş, çok geçmeden 14 Ekim’de tavsiye fiyatını 8,5 TL olarak güncellediğini duyurmuştu. Ancak tavsiye edilen fiyatın karşılığı, üreticilere göre yok. Çünkü, süt alımı yapan şirketler “her zaman” referans fiyatın altında teklif götürüyor. Bu da üreticileri doğrudan etkiliyor. Son yıl 2 yıldır derinleşen sorun, hayvancıların ineklerini gruplar halinde satmasına ya da kesime göndermesine neden oldu. 33 yaşındaki Aykut Yaman, ürettiği sütün karşılığını alamadığını düşündüğünden bir tercih yapmak zorunda kaldığını belirtti. Yaman, aldığı kararın zor olsa da mecburiyet içerdiğini ekleyerek şöyle konuştu:

“1 litre süt ile 1,3 kilo yem alabilmelisiniz. Diğer işletme giderleri olan elektrik, mazot gibi maliyetleri çıkarmanız gerekiyor. Ancak ben para kazanamadığım için hayvanın sağlığı da bundan etkileniyor. Sağlıklı beslenme olmadığı için üreme etkileniyor, buzağı elde edemiyorum. Hayvan doğum yapmadıkça üretici zarar ediyor. Bir tercih yapmam gerekiyordu. Ticaret yapmayı seçtim, hayvancılığı bu dönemde bırakma kararı aldım. Ulusal Süt Konseyi çatısı altında sektör paydaşları piyasayı belirliyor. Parite 1,1’e düştü, 1,3 en alt sınırdır. Dolayısıyla yalnızca ben değil, bütün süt üreticileri bundan etkilendi. Biz döviz ile hizmet satın alıyoruz. Mazot, ilaç, gübre bunların hepsi döviz ile alınıyor. Ancak biz ürettiğimizi TL ile satıyoruz. Nasıl ayakta kalabiliriz bu durumda?”

‘ULUSAL SÜT KONSEYİ KAPATILSIN’

Piyasanın “kötü tüccarların” elinde olduğunu savunan Yaman, kendince aldığı kararın zarar etmeyi önlemeye yönelik olduğunu ifade etti. “Hayvanın üreme probleminin olması, memelerinin körelmesi vb. sorunlarının olması nedeniyle hayvandan verim alınamıyor” bu hayvanlar satılıyor. Yaman, 3 ay önce 12 hayvanını sattığını sözlerine ekleyerek, Ulusal Süt Konseyi’ni eleştirdi, “Ulusal Süt Konseyi yetkisini yitirmiş durumda. Biz konseyin kapatılması gerektiğini savunduk. Çünkü hiçbir faaliyeti yok. Tavsiye fiyatı, süt sanayisine yakınlık ya da uzaklığına göre değişiyor. Sanayiciler kendini koruyor. Fakat burada üretici eziliyor. Havza modeli üretim yapılsa ya da yekün olarak tek çatıda süt toplansa üretici de rahatlar.”