Sandık görevlileri seçimde ne kadar ücret alacak?

31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimler öncesi sandıklarda görev yapacak kişilere verilecek ücretler de belli oldu.

Sandık görevlileri seçimde ne kadar ücret alacak?
Yayınlama: 30.01.2024
A+
A-

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri sandık görevlisi başvuruları henüz başlamadı. Başvuruların Yüksek Seçim Kurulu (YSK) duyurusu ile başlaması bekleniyor. Seçimlerde sandık görevlisi olmak için bekleyen yurttaşlar ise bu seçimlerde ne kadar ücret alacağını merak ediyor.

SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ 31 MART 2024

Seçim gününde sandık görevlisi olarak aktif rol alacak kişilere ayrılan ücretler de belli oldu. Buna göre, sandık kurulu başkanlarına 2.947 TL, sandık memurlarına 2.088 TL, partili üyelere 1.044 TL ve bina sorumlularına 2.936 TL ödeme yapılacak.

SANDIK GÖREVLİSİ BAŞVURU ŞARTLARI 31 MART 2024

31 Mart 2024 yerel seçimleri için sandık görevlisi olmak isteyenler, seçim kurullarının yapacağı duyuruları yakından takip etmeliler. Seçim sürecine aktif katılım sağlamak isteyenler için belirlenen başvuru şartları şu şekilde:

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  2. 18 yaşını doldurmuş olmak,
  3. Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak,
  4. Herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmak.

Başvuru yapan kişiler, seçim kurulu tarafından belirlenen eğitim programlarına katılmak zorunda olabilirler. Eğitim sürecinin ardından sandık görevlisi olarak atanma işlemleri gerçekleştirilecek.

İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu’nun 3. maddesinde yazılı askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemeyecekler.

SANDIK GÖREVLİSİ NASIL OLUNUR?

Seçim gününde sandık kurulunda görev alabilmek adına adım atmak isteyenler, ikametgah adreslerine göre ilgili seçim kurulu başkanlığına başvuruda bulunmalıdır.

İlçe seçim kurulları tarafından duyurulan başvuru süreçleri genellikle seçimden birkaç ay önce başlar. İki farklı türde sandık görevlisi bulunmaktadır. İlk olarak, devlet memuru olanlar arasından belirlenen sandık kurulu görevlileri Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından atanır.

Diğer bir tür olan partilerin sandık görevlileri için başvurular ise YSK’ya yapılır. Siyasi partiler, sandık görevlisi olarak görevlendirecekleri kişileri YSK’ya bildirir ve bu süreç için özel başvuru formlarını doldurur. Önemli bir not olarak, sandık görevlisi başvuruları internet üzerinden değil, YSK’ya bizzat müracaat edilerek gerçekleştirilmelidir.

Haber Merkezi