Orhan Sarıbal: Tek Adam döneminde çiftçi borçları 4 kat arttı

CHP  Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan danışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal,çiftçi borçlarının “tek adam” döneminde 4 kart arttığına dikkati çekti. Sarıbal, “14 Mayıs’tan sonra bu düzeni değiştirecek, çiftçinin borç faizlerini sileceğiz. Çiftçi ürettiğinden para kazanacak” dedi.

Orhan Sarıbal: Tek Adam döneminde çiftçi borçları 4 kat arttı
Yayınlama: 08.05.2023
A+
A-

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz her sektörde borçlandırmayı artırırken, Cumhuriyet Halk Partisi Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan danışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “tek adam” yönetiminin Türkiye’yi yoksulluğa ittiğini söyledi.

Tarımsal üretimden para kazanamayan çiftçinin üretimine devam etmek için bankalardan kredi çektiğine dikkati çeken Sarıbal, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun Mart 2023 verilerine göre çiftçilerin bankalara olan borcu 391 milyar liraya ulaştı. Tarımsal üretimde çiftçinin borçlanması bu yıl zirve yaptı. 2002 yılında 2,6 milyon çiftçinin bankalara borcu 2,4 milyar liraydı. 2023 yılında 2,2 milyon çiftçinin bankalara borcu 391 milyar liraya ulaştı. 400 bin çiftçinin sistemden çıktığı ülkede bu rakam, 389 milyar lira arttı. Bu da çiftçi başına 179 milyar lira borç demektir. Borç artışı ise 163 kat oldu. 2018 haziran ayında çiftçilerin bankalara borcu 97 milyar lira, geçen sene mart döneminde 185 milyar lira, şimdi ise 391 milyar lira oldu. Tek adam döneminde 4 kat, geçen yıla göre çiftçi borçları 2 kattan fazla arttı” dedi.

Tarımda borçlanmanın yatırımlar üzerine yapılması gerektiğini, Türkiye’de ise çiftçinin üretim yapmak için borçlandığını kaydeden Sarıbal, çiftçinin borçlanmadığı takdirde tarlasına atacak tohumu, gübreyi, traktörüne koyacak mazotu alamayacak halde olduğuna dikkati çekti.

ÇİFTÇİLERİN BORÇ FAİZLERİ SİLİNECEK

CHP iktidarında çiftçi borçlarının faizlerinin silineceğini ifade eden Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Çiftçimizin nefes alması gerekiyor. Bunun için ilk başta çiftçi borçlarının faizlerini sileceğiz. Ardından üretimi ve yaşamı için gerekli parayı çiftçimizi bıraktıktan sonra gelirine göre anaparayı uzun vadeli yapılandıracağız. Bu da yetmez çiftçi ürettiğinden para kazanacak ki hem yaşamını devam ettirsin, hem borcunu rahatlıkla ödeyebilsin. Bunu yapmadığımız takdirde üretimde kalacak çiftçi bulamayız ki bu da ülkenin tarımsal üretimin tehlikeye girmesi demektir” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi