İlaç yokluğu derinleşiyor: Kur yetersiz, salgın kapıda!

İlaçta fiyat güncellemesi de krizi bitirmedi. Firmalar eczanelere ilaç vermiyor, ilaç yokluğu temel ilaçlara kadar yayıldı. Ocakta pik yapması beklenen influenza salgını nedeniyle ilaç yokluğunun daha da derinleşeceği belirtiliyor.

İlaç yokluğu derinleşiyor: Kur yetersiz, salgın kapıda!
Yayınlama: 24.12.2022
A+
A-

Ezgi Bulut

Yüksek enflasyon, ilaç euro kuruyla reel kur arasındaki makasın giderek açılmasının önemli sonuçlarından biri eczane raflarının boşalması. Makas açıldıkça ‘yoka giren’ ilaç sayısı da artıyor, tedaviler yarım kalıyor.

Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, ilaç yokluğu sorununun temel ilaçlara kadar yayıldığını dile getirdi. Şahin, bilim insanları tarafından ocak ayında pik yapacağı öngörülen influenza salgınında ilaç yokluğu sorununun daha da derinleşeceğini ifade ederek uyarılarda bulundu.

‘KUR ARTIŞI ANCAK PANSUMAN GÖREVİ GÖREBİLİR’

İlaç fiyatlarını belirleyen euro değerinin yüzde 36,77 arttırılarak 7 lira 86 kuruştan 10 lira 75 kuruşa çıkarılması kararının, piyasadaki ilaç bulunurluğu sıkıntısına çare olmaya yeterli olmayacağını ifade eden Şahin, yüzde 36.77’lik artışın ancak kısa sürekli bir pansuman etkisi göstereceğini söyledi.

Euro kuru 20 liraya dayanmışken, ilaç fiyatlandırmasında uygulanan euro kuruysa 10 lira 75 kuruşa daha yeni çekildi. İlaçların ve üretimde kullanılan hammaddenin büyük kısmı yurtdışından ithal ediliyor. Aradaki ciddi farktan ötürü ilaç firmaları ithalden kaçınıyor. Şahin yeni ilaç kurunu şu şekilde değerlendirdi:
“Bizler bir rahatlama bekliyorduk ancak aradan bir haftalık bir süreç geçmesine rağmen hala ilaçlarla ilgili bir rahatlama, piyasaya ilaç verilmesi gibi bir durum maalesef söz konusu değil. İlaç firmaları ile yaptığımız görüşmelerde bu rahatlamanın en iyi ihtimalle ancak ocak ayının ortasından sonra gözlenebileceğini bizlere söylüyorlar.”

‘EN TEMEL İLAÇLAR BİLE YOK!’

En temel, birinci basamak hastalıklarda kullanılan antibiyotiğin bile piyasada bulunmadığını, özellikle nöbetlerde gelen reçeteleri karşılamada büyük güçlük yaşadıklarını kaydeden Şahin şunları söyledi: “Özellikle, diyabet, ağrı kesici, antibiyotik, tansiyon, çocuk şurupları, antidepresan, tüp bebek, epilepsi, kanser gibi birçok hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlarda ciddi anlamda sıkıntı yaşanıyor.”

‘OCAK AYINDA İNFLUENZA SALGINI YAŞANABİLİR’ 

Ocak ayı itibari ile hastanelerde influenzadan kaynaklı ciddi hasta yoğunlukların yaşanabileceğini ifade eden Şahin, ön görülen influenza salgını nedeniye ‘akut’ hastalıklarında kullanılan ağrı kesici, ateş düşücü, soğuk algınlığı ilaçlarına daha fazla talep olacağını dile getirerek şunları ekledi: “Şu an bile çocukların kullandığı antibiyotiklerde, şurup şişelerindeki sıkıntılar sebebiyle ciddi anlamda problemler yaşanmakta. Birçok vatandaşın çocuklarında kullandığı ağrı kesici ve ateş düşürücülerin temininde dahi problemler var. Bizler bir an önce bu problemlerin çözülmesini istiyoruz, önümüzdeki ocak başında ciddi bir hastalık salgını bekleniyor. Salgın nedeniyle hasta sayılarında da ciddi bir artış bekleniyor ancak bizim şu anki haliyle bile yeterince ilacımız yok. Ciddi endişe içerisindeyiz.”

‘ECZANEYE GELEN HASTALARIN YÜZDE 25’İ İLAÇ BULAMIYOR’

Bursa’da merkezi bir konumda hizmet veren Eczacı Gökhan Yenigün, ilaç almaya gelen hastaların ortalama yüzde 25’inin ilaç bulamadığını dile getirdi. Merkezi bir konumda bulunmaları itibari ile ilaç sirkülasyonun çok olması nedeniyle ilaç alımlarının ve stoklarının daha fazla olmasından kaynaklı bu oranın ilçe eczanelerine oranla daha az olduğunun da altını çizdi.

‘HASTAYA İLAÇ YOK DEMEK BİZİM İÇİN DE ÜZÜCÜ’

Mahalle aralarında bulunan eczanelerin daha büyük sıkıntılar ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Yenigün, “Bursa’da ciddi oranda bir ‘ilaç yoku’ ile karşı karşıyayız. Birçok meslektaşım ile sürekli iletişim halindeyiz. Eczacı meslektaşlarımız ile oluşturduğumuz mesajlaşma grubumuz var, ilaç bulamayınca oradan soruyoruz birbirimize ve hastalara o şekilde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Genelde hastalar ellerinde reçete eczane eczane gezmek zorunda kalıyorlar. Gelen hastaya ‘ilaç yok’ demek bizim içinde üzücü Hastayı başka eczaneye gönderirken içim rahatsız bir şekilde gönderiyorum. Biliyorum ki bende yoksa bir başka eczanede de yok.