Hatay’da halk sağlığı tehlikede: Bulaşıcı hastalıklar artacak

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler nedeniyle Hatay’da hastaneler yıkıldı. Depremin ilk gününden beri depremzedelerin yardımına diğer illerden gelen siyasi parti ekiplerinin kurduğu sağlıkçılar yardımcı olmaya çalışıyor.

Hatay’da halk sağlığı tehlikede: Bulaşıcı hastalıklar artacak
Yayınlama: 12.02.2023
A+
A-

Zehra Değirmenci-Sibel Kahraman

Hatay’da yaşanan depremin ardından yurttaşlar halk sağlığı tehdidiyle karşı karşıya. Hatay’daki son durumu değerlendiren “TKP’li Sağlıkçılar” üyesi dahiliye doktoru Eda Mermi, insanların sokakta kaldığını, ısınma ve tuvalet koşullarının sıkıntılı olduğunu, nefes darlığı yaşayan ve astım hastalarının revire çok fazla gelmeye başladığını söyledi.

Hatay’da ilk geldikleri gün kamu hastanelerinin çöktüğü bilgisini aldıklarını söyleyen Türkiye Komünist Partisi üyesi “TKP’li Sağlıkçılar” ekibinden Dahiliye Doktoru Eda Mermi, şu an aktif halde çalışan tek sağlık kurumunun üniversite hastanesi olduğunu söyledi. TKP tarafından depremzedelere yardım amacıyla Armutlu Mahallesi’nde kurulan dayanışma noktasında kurdukları revirde enkazdan çıkan yaralıların tedavilerinin yapıldığını ifade etti.

YOLDAN ÇEVİRDİĞİMİZ ARABALARI AMBULANS OLARAK KULLANDIK

İlk iki gün başka bir Sağlık kuruluşu ya da sağlık desteği verebilecek herhangi birinin olmadığını söyleyen Mermi, “Burada gördüğünüz ambulanslar, iş makinaları, arama kurtarma ekipleri 3. gün geldiler. İlk iki gün bizden başka hiç kimse yoktu. Burada gönüllü ekipler vardı aslında, kendi imkanlarıyla arama kurtarma ekipleri vardı. Gönüllü sağlık emeği vermek isteyen insanlar vardı. İlk gün çok kalabalıktı yaklaşık 200’den fazla hasta geldi revirimize. İlk acil müdahalemizi yaptık hem hekim arkadaşlarımız hem sağlık personeli arkadaşlarımız hem arkada bir eczanemiz var eczacı arkadaşlarımızla beraber. İlk acil müdahalesini yaptık bir ambulans olmadığı için halkın kendi olanaklarıyla yoldan çevirdiğimiz arabaları ambulans olarak kullanarak üniversite hastanesine yönlendirdik.” dedi.

İLK MÜDAHALELERİ KURDUĞUMUZ REVİRDE YAPILDI

Üniversite hastanesinde oluşan yoğunluğa karşı yeterince sağlık ekibi olmaması nedeniyle yaralıların çevre illere gönderildiğini dile getiren Mermi, esas problemin hem sağlık hem de arama kurtarma ekiplerinin bölgeye geç gelmesi olduğunu aktardı. Deprem sonrasında toplanma alanlarında oluşan kazalarda yaralananların ilk müdahalelerinin kurdukları revirde yapıldığını söyleyen Mermi, hastaneye gitmesi gereken hastaları yönlendirdiklerini, revirde tedavisi olması gerekenlerin ise serum destek ihtiyaçlarını orada karşıladıklarını söyledi.

İnsanların sokakta kaldığını, ısınma koşullarının sıkıntılı olduğunu, nefes darlığı yaşayan ve astım hastalarının revire çok fazla gelmeye başladığını ifade eden Mermi, iki gündür en fazla astım hastaları ve akciğer hastalarının kriz ve sıkışmayla kendilerine başvurduğunu ifade etti.

HİJYEN AÇISINDAN ÇOK CİDDİ BİR PROBLEM

Tuvalet olmadığı için insanların sokakta bulabildikleri uygun bir yere yaptığını ve bunları temizleyen hiç kimsenin olmadığını dile getiren Mermi, “Hem soğuk olması hem tuvalet sorunun olması bir kere zaten bağırsak sistemiyle ilgili problemle var. İdrar yolları enfeksiyonu bir diğer problem. Onun dışında sokak içerisindeki o atıkların temizlenmiyor oluşu, mikropların artması hijyen açısından çok ciddi bir problem. Kendi olanaklarımızla eski usul dediğimiz toprağı kazarak tuvalet yaptık. Zaman zaman onu doldurup yenisini açıyoruz. Tabii buradaki insanlara yetişemiyor.” İfadelerini kullandı.