Eğitimde 21 yıl: Özelleşti, gericileşti, niteliksizleşti

İYİ Partili Atabay, AK Parti’nin 20 yıllık iktidarı boyunca eğitimde ‘gericileşmeyi’ getirdiğini anlatırken bunun da bilinçli olarak yapıldığını söyledi. Atabay, eğitimin laik ve demokratik eksende olması gerektiğini savunduklarını belirtti.

Eğitimde 21 yıl: Özelleşti, gericileşti, niteliksizleşti
Yayınlama: 11.05.2023
A+
A-

Sibel Kahraman

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Adayı Sevinç Atabay ile millet ittifakının seçim politikalarını konuştuk. Eğitimin içinin giderek boşaldığını ve ideolojik bir eğitim haline geldiğini söyleyen Sevinç Atabay, eğitimin siyaset üstü olduğunu ve ideolojik olamayacağını söyledi.

Türkiye’deki 85 milyonun eğitim ortalamasının orta iki düzeyinde olduğunu ve 20 yıllık iktidarlarında 20 bin 860 okulu kapattıklarını dile getiren Atabay, “Yerinden eğitim vardır biliyorsunuz. Ama sorduğunuzda ‘köyde çocuk kalmadı’. O zaman 780 bin çocuğu nereye taşıyorsunuz? Neden taşımalı sistem yaptınız? Ben Bursa’dayım. Mahalleye çevrilmiş bir köye gittim, Unçukuru köyüne. 45 çocuk var ve taşımalı sistemle minibüse bindirilip 20-30 kilometre uzağa götürülüyor. Mükemmel bir okulları var. Okulun bahçesinde öğretmen lojmanı var. Ama bu iktidar kapatmış. Bunları yapmamız doğru değil” dedi.
İktidarın eğitim alanında birçok şeyi bilinçli olarak kötüye götürdüğünü sözlerine ekleyen Atabay, bunun sebebini ise şöyle açıkladı: “Türkiye’deki gençler cahil bırakılmak isteniyor. Eleştirel düşüncenin, merak etmenin ve sorgulamanın olmasını istemiyorlar.”

DİPLOMALI PEK ÇOK GENÇ İŞSİZ ŞU ANDA

İktidarın döneminde 209 üniversite açıldığını fakat çoğunun öğretim üyesinin olmadığını ve her birinden yüzlerce öğrencinin mezun olduğunu ifade eden Atabay, “Binlerce öğretmen atamayı bekliyor. Planlı, programlı bir çalışma olmadı. Her şeyin fazlası var. Ama baksanız her yere üniversite açtık. Üniversite böyle değildir biliyorsunuz. O çocukların farklı şehirlerde kültürel bilgiler edinmeleri de önemlidir. Ama bu kadar üniversite açıldı. Diplomalı pek çok genç işsiz şu anda. Oysa biz de diyoruz ki diploma zengini değil, beceri zengini gençler yetiştirelim. İşleri olsun, istihdam edilebilsinler. Pek çok genç ‘ben ne yapabilirim’ diyor ama elinde diploması var. Bir diploma alıyor yetmiyor, bir diploma daha. Ne oluyor? İşsizlik uzuyor.” ifadelerini kullandı.

MİLLİ EĞİTİM SİYASET ÜSTÜDÜR

Eğitimin ideolojik olmayacağını tam anlamıyla ulusal değerlere bağlı olacağını söyleyen Atabay, “İki tane bakanlığın önünde milli kelimesi var. Biri Milli Eğitim Bakanlığı biri Milli Savunma Bakanlığı. O halde her ikisi de bu ülkenin geleceği için, bu ülkenin bekası için çok önemlidir. O yüzden milli eğitim siyaset üstüdür. Milli eğitim çağdaş, demokratik, laik olmak zorundadır. Milli eğitim aydınlık gençler yetiştirmek zorundadır. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni Türk gençliğine emanet ediyor. O halde iyi eğitimli gençler gerek. Gençler neden bu ülkeden gitmek istiyorlar? Süfli emeller için değil, özgürlükleri elinden alındığı için. Gençlik ve özgürlük kelimesi birbirine çok yakışır ve iyi gider. Onlar üniversitelerde mezuniyet töreni yapamaz oldu. Bahar festivalleri yasaklandı. Her şey yasak. Bir tweet attığı için gençler korkulu geceler geçiriyorlar. Özgürlüklerin olduğu, gençlerin mutlu olduğu, bırakın gitmeyi ülkesinde hayaller kuracak o gençler. Onlara çok ihtiyacımız var. Onun için biz eğitimi çok nitelikli hale getirmek istiyoruz. Fırsat eşitliğini vermek istiyoruz. Bu ülkenin her çocuğunun eğitim hakkı var. Önce karnı doyacak, sonra eğitim hakkı olacak.” dedi.

ANNELER ÇOCUKLARINI ARTIK GÜVENLE OKULA GÖNDERECEK

Anneler Günü’nün çok yakında olduğunu ve annelere mesaj vermek istediğini ifade eden Atabay, Hiç merak etmeyin değerli anneler, çocuklarınız artık okula gittiğinde, İYİ Parti’nin öyle bir projesi var, adına da Rüzgar Gülü dedik, sabah kahvaltısı ve öğlen yemeğini ücretsiz olarak okulda vereceğiz çocuklara. Ayrıca biz İYİ Parti olarak çok ihtiyaçlı olan ailelerin çocuklarına ilkokul ve ortaokulda kart yaptık. O kartın içinde kırtasiye alışverişi olacak. O çocukların ücretsiz müzeye, tiyatroya gitmesi, interneti olacak. Bunlar artık bir sosyal devlet olmanın gereğidir. Keza gençler için de yaptık. Genç Kart dedik onun da adına. Lise ve üniversite öğrencilerine az önce saydıklarımın yanına bir de ulaşım koyduk. Günde bir gidiş- geliş o kartla sağlayacaklar. Çünkü bu ülkenin çocukları, gençleri okusun istiyoruz. Annelere, Anneler Günü öncesi böyle bir hediye iletmek istiyorum. Gözünüzü kapatıp çocuklarınızı artık güvenle okula göndereceksiniz. Okullar çok disiplinli olacaklar. Okullarda disiplin ve denetim yok. Çocukların ne yaptığını kimse kontrol etmiyor. Oysa disiplinle esneklik birbiriyle uyumlu bir şekilde bunu halletmek zorundayız. 14 Mayıs Anneler Günü. Ben biliyorum ki bu ülkenin anneleri, kadınları tarih yazacak. Bu ülkeyi aydınlığa kadınlar çıkaracak.”

EĞİTİM POLİTİKALARINDA FİKİR AYRILIKLARI YAŞANMAYACAK

Millet İttifakı içerisinde 6 siyasi partinin yer almasına rağmen eğitim politikalarında fikir ayrılıkları yaşanmayacağını ifade eden Atabay, “Millet İttifakı’nın eğitim politikalarının ilk cümlesi şudur; fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür gençler. Madde bir, eğitim ideoloji olmayacak. Tüm ideolojik görüşlerden arındırılmış bir eğitim modeli, ulusal bir eğitim modeli uygulanacak. Bakandan bakana, iktidardan iktidara değişen eğitimler bizi ne hale getirdi? Kaldı ki 21 yıllık iktidar kendi iktidarlarıydı, 8 bakan değiştirdiler. 15 defa da öğretim programı değiştirdiler. O yüzden biz bunu teminat altına aldık. Madde bir, ideolojik olmayacak dedik. O yüzden de tüm ittifak ortakları buna hep birlikte imza atıldı. Dolayısıyla buna uyum sağlanacak. Artık eğitimi bu kadar oynamak, eğitimi değiştirmek bu ülkenin çocuklarına, gençlerine çok zarar veriyor.”

İLK ELDEN 4+4+4 SİSTEMİ YENİDEN DÜZENLENECEK

Millet İttifakı’nın iktidara gelmesi durumunda eğitim alanında yapılacak ilk icraatlar hakkında da bilgi veren Atabay, sözlerini şöyle sürdürdü;
“İlk elden yapacağı politikalar 4+4+4 sistemini yeniden düzenlemek. Yani dünyanın 197 ülkesinde ilkokul 5 ya da 6 yılken Türkiye hangi bilimsel veriyle 4 yıl yaptı? Çok yanlış. Çünkü çocukların pedagojik gelişimleri ve fiziksel gelişimleri 11 yaşında tamamlanıyor. Dolayısıyla Millet İttifakı hemen bir yıl her şeyi ücretsiz, yine buradan anneler mutlu olsunlar, onlar da iş gücüne katılabilsinler diye kreşler yapıyoruz. Hemen hayata geçiriyoruz. Ve ilkokul 5 yıl yapıyoruz. LGS’yi kaldırıyoruz. Üniversite sınavını da yılda bir defa değil, yılda üç defa öğrencilerin girebileceği, hangisindeki sınavda en iyi notu alırsa onu üniversiteye girişinde kullanabileceği bir sisteme getiriyoruz.”