Çocuk beslenmesinde nelere dikkat edilmeli?

Çocuk beslenmesinde nelere dikkat edilmeli?
Yayınlama: 07.12.2022
A+
A-

Çocuklarda beslenme, yetişkinlerdeki gibi değildir. Zira çocuklar gelişim çağı içerisinde mutlaka yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmek zorundadır. Ek olarak günümüzde paket ve işlenmiş gıdalara artan talep de çocukları tehlike altına almaktadır. Bu nedenle çocuk beslenmesi konusunda bir beslenme uzmanına başvurmak gerekmektedir.

 

Çocuk Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

 

Elbette her çocuk için gerekli olan besin miktarı yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle belirli yaş gruplarına ayrı ayrı göz atmak gerekir.

 

0-2 Yaş Beslenmesi

 

Dünyaya gelen her bebek, hayatının ilk dönemlerinde yalnızca anne sütüne ihtiyaç duymaktadır. Özellikle ilk 6 ay boyunca anne sütünün şart olduğu pek çok araştırma ile kanıtlanmıştır. 6-12 ay arasında ise anne sütüne ek olarak bazı besin takviyeleri diyet listesine eklenebilir. Ancak bebeğe ilk bir yıl boyunca yedirilmemesi gereken besinlerin olduğunu unutmamak gerekir. Yani yaşamın ilk iki yılı için beslenmeye azami dikkat gösterilmesi gerekir. Bunun için beslenme uzmanlarına başvurulmalı ve bebek ay bazında takip edilmelidir.

 

2-6 Yaş Çocuk Beslenmesi

 

Çocuklar bu yaş aralıklarında kendilerine has beslenme alışkanlıkları kazanırlar. Ayrıca damak zevkleri de oldukça çeşitli besinlere doğru yönelebilir. Bu durumda ebeveynlerin çocuklara örnek olması son derece önemlidir. Bu sayede işlenmiş veya bol şekerli gıdalardan çocuğunuzu uzak tutabilirsiniz.

 

Obezite riskinin çocuklar için en yüksek olduğu yaş aralığı bu yaşlardadır. Zira bu yaşlarda kazanılan beslenme alışkanlığı, ileri yaşlarda da devam eder. Bu nedenle aşağıdaki tavsiyelere dikkat etmek gerekir:

 

  • Oyun çağı çocukları şekerli gıdalara yönelim gösterebilir. Bu durumda normal besinler onlara tatsız gelebilir. Şekerler bir ödül aracı olarak görülmemeli ve davranış değiştirme yöntemi olarak kullanılmamalıdır.
  • Bu yaşlarda çocukların özerk davranmasına izin verilmelidir. Özellikle 2-3 yaş çocuklarının yemeği kendilerinin yemesine ve toplamasına müsaade etmek, çocukların öz güvenini geliştirecektir.
  • Günde üç ana ve iki ara öğün yeterli olacaktır. Ara öğünlerde mutlaka meyve tüketimine yer verilmelidir. Porsiyonlar çocuklara özgü olmalıdır. Büyük porsiyonlar çocukların gözünü korkutabilir.
  • Su yerine tüketilen hazır çay ve meyve sularının kısıtlanması gerekir. Ayrıca süt tüketiminin de iki porsiyon ile sınırlandırılması uygun olacaktır.

 

6-12 Yaş Çocuk Beslenmesi

 

Okul dönemi çocuk beslenmesi, özellikle çocukların okula adapte olduğu süreç içerisinde kritik bir değer taşır. Zira beslenme çantası içerisinde çocuğun beslenme ihtiyacını karşılayan besinler yer almalıdır. Bu besinler daha sonrasında çocuklardaki beslenme alışkanlığını destekleyici şekilde olmalıdır. Aksi taktirde düzensiz ve sağlıksız beslenme alışkanlığı obezite riskini artırabilir.

 

Okul çağı çocuklarında beslenme çantasında mutlaka dengeli besinler yer almalıdır. Beslenme çantasındaki besinler hem vitaminler hem de makro besinler açısından yeterli olmalıdır. Çanta içerisine bir meyve eklenmeli ve abur cuburlardan uzak olmalıdır.

 

Elbette bu noktada bazı tavsiyeler mutlaka göz ardı edilmemelidir:

 

  • Okul çağı çocuk beslenmesi, çocuğun görüşleri dikkate alınarak hazırlanmalıdır.
  • Beslenme çantası için çocuğunuzla beraber alışveriş yapabilirsiniz.
  • Düzenli beslenme çantası takibi yapılmalıdır. Çocuğun sevmediği, onda stres yaratabilecek besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Patates kızartması, salam, sucuk ve benzeri hazır gıdalara kaçılmamalıdır.
  • İçecek olarak meyve suyu, kola, soğuk çay gibi şekerli içecekler yerine evde yapacağınız meyve suyu veya kompostoyu tercih edebilirsiniz.

 

12-18 Yaş Çocuk Beslenmesi

 

Ergenlik döneminde çocuklar akranlarını rol model olarak görür. Bu nedenle bu dönemde zararlı alışkanlıklara başlama oranı ciddi bir şekilde artış göstermektedir. Bu dönemde çocukla iletişim halinde olunmalı ve aile yemeklerinde onların da söz sahibi olması sağlanmalıdır.

 

Bu dönem çocuklarında fiziksel gelişim büyük bir ivmeyle artacaktır. Bu nedenle fiziksel gelişimlerini destekleyici besinlerin tercih edilmesi gerekir.

 

Sonuç olarak ergenlik dönemi beslenmesi için bir beslenme uzmanına danışarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.