Çiftçi Sen: Zeytinlikler madenlere açılamaz

Çiftçi Sen yaptığı açıklama ile Meclis gündemine taşınan ve yasalaşması için görüşmelerin sürdüğü zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören yasaya karşı açıklama yaptı. Açıklamada teklifin anayasaya aykırı olduğu belirtildi.

Çiftçi Sen: Zeytinlikler madenlere açılamaz
Yayınlama: 13.12.2022
A+
A-

AK Partili milletvekillerinin TBMM’ye sunduğu ve ihtiyaç halinde zeytinliklerin madencilik faaliyetleri için kullanılmasını da öngören yasa teklifine Çiftçiler Sendikası’ndan da tepki geldi. Sendika yaptığı açıklamada, teklif yasalaşsa dahi Anayasa Mahkemesi tarafından durdurulacağını söyledi.

‘ZEYTİN ANADOLU’NUN KADİM BİTKİSİDİR’

Daha önce 10 kez kamuoyunun gündemine gelen zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılması teklifi yeniden gündemde. Çevre aktivistlerinden meslek odalarına ve çiftçilere kadar yasa teklifine tepkiler sürüyor. Çiftçi Sen yaptığı yazılı açıklamayla teklifin geri çekilmesini talep ederken şu ifadelere yer verdi:

 Zeytin bu toprakların kadim bitkisidir,  zenginliğidir. Erozyonu önler, doğal dengenin korunmasına katkıda bulunur.  Bakılması ve korunması halinde binlerce yıl ayakta kalarak bu özelliklerini devam ettirir. Binyıllardır meyvesi ve meyvesinden çıkartılan yağıyla gıda ürünü olmanın ötesinde bir kültür yaratmıştır. Anadolu halkı için kutsaldır. Ülkemiz henüz margarin, mısıryağı, Ayçiçek yağı, soya yağı vb. yağların pazarı haline getirilmeden önce;  yeni kurulmuş olan  Cumhuriyet, insanların beslenmesinde  zeytinin ve zeytin yağının öneminin farkında olarak 1939 yılında kısaca “Zeytini ve Zeytinlik Alanları Koruma Kanunu” olarak bilinen, kanunuu çıkartmıştır. Zeytinliklerin korunmasına yönelik bu özel kanunla  sermayenin ve siyasi iktidarların zeytinlik alanları rahatça talan etmesinin önünde engel oluşturulmuştur.”

‘1939 YILINDA ÇIKARILAN YASA DELİNMEYE ÇALIŞILIYOR’

Teklifin anayasaya aykırı olduğu belirtilen açıklama şöyle devam edildi:

“1980’lerden bu yana ülkemizde uygulanan neo-liberal yağma politikaları, tarımsal üretimde küçük aile tarımını tasfiye etmeye çalışmakla da yetinmemiş, tarım arazilerinin madencilik, GES, RES, JES, turizm tesisleri, OSB’ler, konutlar için yağmalanmasının da önünü açmıştır.  Yalnız ve çaresiz kalan küçük çiftçiler topraklarını satmaya zorlanmıştır. Sermayenin ve siyasi iktidarın doğayı metalaştırma çabalarına karşı mücadele yürütenlere  ‘Zeytini ve Zeytinlik Alanları Koruma Kanunu’ yardımcı olmuş, doğanın talanı birçok kez engellenmiştir. AKP Hükümeti ise ısrarla bu yasayı delmek veya değiştirmek için 10. kez hamle yapmıştır. Enerji Bakanlığı 1 Mart 2022 tarihinde çıkarttığı bir yönetmelikle Zeytinlik alanları yok etmek için 9. Hamlesini yapmıştı, Sendikamız Çiftçi-Sen Danıştay’a dava açmış ve yönetmelik yasaya aykırı olduğundan dolayı mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bu karardan rahatsız olan Enerji Bakanlığı yasaya karşı olan tutumunu devam ettiriyor. AKP’li 29 Milletvekilinin imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 10 Aralık’ta ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ adı altında ‘Torba Yasa’  teklifi sunarak yönetmelik değişikliğiyle aşamadığı 1939 yılında kabul edilen ‘Zeytini ve Zeytinlik Alanları Koruma Kanunu’nu, bu kez Maden Kanunu’nda değişiklik yaparak  delmeye, yok etmeye çalışılıyor.”

Haber Merkezi